URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2018, 08:07

Pagini de ştiinţă: Zilele Muzeului Ţării Crişurilor au continuat cu o expoziţie şi o nouă lansare de carte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cuprinse în programul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, vineri au avut loc, la sediul instituţiei două noi activităţi. Este vorba despre vernisarea expoziţiei de cărţi şi periodice publicate sub egida Editurii Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv lansarea unui volum de istorie rurală.

Expoziţia cuprinde circa 135 de volume, cu o tematică diversă, publicate de instituţia muzeală începând cu anul 1998, anul înfiinţării editurii, şi până astăzi. Cărţile sunt atât cataloage, cât şi volume de autor, lucrări ştiinţifice, volume dedicate unor personalităţi din instituţia muzeală, după cum a arătat muzeograful Florina Ciure.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), Aurel Chiriac, a precizat însă că muzeul publică volume ştiinţifice de mai mult timp. "Muzeul a început să tipărească cărţi din 1971, când cei de aici au considerat că activitatea lor trebuie prezentată publicului larg", a spus Chiriac.

Ceea ce instituţia a editat din acel moment au fost cele trei anuare, Crisia, Biharea şi Nymphaea, de asemenea prezentate în cadrul expoziţiei. Primul, înfiinţat de istoricul Sever Dumitraşcu, cuprinde lucrări de istorie, cel de-al doilea – de artă şi etnografie, iar cel de-al treilea – de ştiinţele naturii. MŢC este singurul muzeu din ţară care editează trei anuare.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat volumul "Alimentaţia tradiţională din Bihor între secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea", a istoricului Sabina Horvath. Rod al unei "istoriografii mai umane", volumul este o incursiune într-un "domeniu conservator, în care noutăţile apar în timp de criză", după cum a arătat istoricul Ioan Goman.

Cartea este teza de doctorat a autoarei, aceasta aplecându-se asupra unor aspecte precum tipurile de alimentaţie (tradiţională şi rituală), alimentaţia cotidiană din Bihor, culturi agricole, hrana închisorilor şi a splitalelor, ustensile de gătit, dar şi ritualurile care însoţeau hrana (de pildă că ţăranul nu începea pâinea înainte de a-şi face semnul crucii). Volumul cuprinde şi 42 de reţete tradiţionale bihorene.

Expoziţia de carte este una temporară, iar volumul lansat vineri, împreună cu altele, vor putea fi achiziţionate de la sediul MŢC, aici urmând să se deschidă un magazin de specialitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON