URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2016, 18:58

S-a hotărât! Colegiile tehnice Andrei Şaguna şi Traian Vuia vor fuziona în toamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta este ultimul în care colegiul tehnic Andrei Şaguna va mai funcţiona sub actuala denumire. Consilierii locali au aprobat vineri reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2016 – 2017.

Noua reţea şcolară prevede, printre altele, fuziunea prin absorbţie a colegiilor tehnice Andrei Şaguna şi Traian Vuia. În urma unificării, noua instituţia şcolară va funcţiona sub denumirea de Colegiul Tehnic Traian Vuia, care va prelua atât personalul cât şi baza materială a colegiului Şaguna.

Raport după un an

Unificarea celor două şcoli tehnice a fost hotărâtă cu unanimitate de voturi, cu menţiunea făcută de reprezentanţii grupului PSD ca la un an după fuziune administraţia locală să prezinte un raport complet cu privire la efectele măsurii.

"Suntem de acord cu fuziunea, dar cerem ca după un an să se prezinte un raport ca să vedem dacă aceasta a fost benefică sau nu", a cerut consilierul local Doina Bunea.

Primarul Ilie Bolojan a acceptat propunerea, dar a spus că termenul este unul prea scurt pentru a se vedea efectele unificării. "Această fuziune are ca scop constituirea unei şcoli de meserii. Intenţia noastră este ca în 4 – 5 ani, treptat, să se renunţe la clasele de liceu şi să avem doar clase de profesională", a spus primarul.

Potrivit edilului, Consiliul de Administraţie al noii şcoli va fi format din reprezentanţi ai marilor angajatori de pe platforma industrială a oraşului care vor finanţa instituţia punând la dispoziţia acesteia utilaje şi burse pentru elevi.

"Scopul este ca, la final, din 10 absolvenţi ai şcolii, 9 să fie angajaţi de companiile care i-au pregătit", a declarat edilul.

Adaptarea la realitate

Pentru ca acest scop să poată fi atins, cadrele didactice ale noii şcoli de meserii vor trebui să se adapteze la noua programă. "În vară, profesorii se vor recalifica în cadrul firmelor de pe platforma industrială. Nu mai putem lucra cu aceleaşi materiale de acum 20 de ani. Sigur, unele cadre didactice, vor trebui redistribuite la alte şcoli din municipiu, aici vom avea mai mulţi ingineri decât profesori, dar oraşul trebuie să îşi adapteze învăţământul la realitate", a spus Bolojan.

Edilul a mai afirmat că municipalitatea vrea să finanţeze specializarea unor profesori de la liceul Friedrich Schiller pentru a putea preda la clasă exclusiv în limba germană. La fel, Primăria intenţionează să pună bazele unei şcoli cu predare în limba engleză în cadrul campusului şcolar Partenie Cosma afla încă în construcţie. Cele două şcoli vor pregăti viitoarea generaţie de angajaţi pentru firmele străine de pe platforma industrială.

Grădiniţe desfiinţate

Printre modificările aduse reţelei şcolare se mai numără desfiinţarea a două instituţii de învăţământ preşcolar: Grădiniţa cu Program Normal 1, subordonată Grădiniţei cu Program Prelugit 25 şi Grădiniţa cu Program Prelungit 37, subordonată Grădiniţei cu Program Prelungit 54.

Grădiniţa 1, care funcţionează într-un spaţiu închiriat în cartierul Velenţa, va fi desfiinţată din cauza numărului redus de copii, de numai 42, şi a prezenţei scăzute. Grupele de copii vor fi preluate de Grădiniţa 22, în incinta Creşei din strada Grădinarilor sau în alt imobil deţinut de municipalitate.

Grădiniţa 37, de lângă podul Decebal, va fi desfiinţată pentru că spaţiul în care funcţionează aparţine firmei care a ridicat Oradea Plaza, iar acum vrea să folosească amplasamentul pentru construcţia unui centru comercial. Copiii de aici ar putea fi mutaţi la Grădiniţa 54.

Proiectul privind aprobarea noii reţele şcolare a mai fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local în şedinţa din 10 decembrie, dar a fost retras în ultima clipă de către primarul Ilie Bolojan în aşteptarea avizului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON