URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2015, 16:49

"Punţi crişene". Investiţii de 1,4 milioane euro în reabilitarea bisericilor orădene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schelele au fost demontate, muncitorii s-au mutat pe alte şantiere, bisericile au fost redate credincioşilor.

Reprezentanţii municipalităţii au organizat miercuri, la Biserica cu Lună, conferinţa de presă ocazionată de încheierea lucrărilor la cele şase biserici orădene reabilitate din fonduri europene prin intermediul proiectului transfrontalier "Punţi Crişene".

Lucrările, în valoare de 1,4 milioane euro, au vizat reabilitarea Bisericii cu Lună cu filiile "Buna Vestire" şi "Sfântul Duh Mângâietorul", Biserica Romano-Catolică din Cetate, Biserica Reformată Oraşul Nou şi Catedrala Romano-Catolică "Înălţarea Fecioarei Maria". Aceasta din urmă este reabilitată din economiile în valoare de circa 200.000 euro făcute în proiect, fapt pentru care este singura aflată încă în lucru.

Un proiect important...

"În aceste zile am finalizat un proiect foarte important, pentru că promovează ecumenismul regional şi turismul religios, iar enoriaşii bisericilor cuprinse în proiect vor avea condiţii mult mai bune de a participa la slujbele religioase", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Biserica cu Lună.

Lucrările de reabilitare a lăcaşului de cult şi a celor două filii s-au ridicat la circa 670.000 euro. Numai la Biserica cu lună investiţiile au cuprins, printre altele, lucrări de rezistenţă şi consolidare, realizarea unui drenaj subteran, reabilitarea sistemului de canalizare, înlocuirea vitraliilor, înlocuirea treptelor de lemn care duc în turn, montarea unui perete de sticlă în jurul mecanismului care indică fazele lunii şi realizarea unui muzeu dedicat episcopului Roman Ciorogariu.

Acces gratuit

"Deocamdată nu am avut mai mulţi vizitatori decât în alţi ani, pentru că Piaţa Unirii este încă în lucru, dar au profesori care şi-au adus clasele de elevi să viziteze turnul. În mod cert, numărul vizitatorilor va fi mult mai mare anul viitor", a spus părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună.

Potrivit preotului, accesul în turn este gratuit şi se poate face zilnic între orele 7 – 19. În ceea ce priveşte muzeul bisericii, turiştii pot admira aici broderiile pentru baldachin donate bisericii de către episcopul Roman Ciorogariu în anul 1867, crucea macedo-română donată bisericii de ctitorii ei, crucea cu filigram lucrată de meşteri pricepuţi în arta detaliului în anul 1809 şi chipul original al răsculatului Horea după care a fost făcută copia care a înlocuit portretul împăratului Franz Joszef de pe catapeteasma bisericii.

Lucrările continuă

Odată lucrările de consolidare încheiate, parohul bisericii îşi mai doreşte îmbunătăţirea aspectului exterior al acesteia. "Căutăm o linie de finanţare pe care să putem scrie un proiect european care să aibă ca scop refacerea iconostasului şi a picturii", a spus părintele Cristea.

Valoarea totală a proiectului "Punţi crişene" s-a ridicat la 1,7 milioane euro. Pe lista partenerilor din Ungaria incluşi în acest proiect s-au numărat Parohia ortodoxă din Korosszegapati – Apateu, Biserica reformată – calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sunt preoti cu har, credinta si smerenie....
Sunt preoti cu har, credinta si smerenie, care reusesc, uneori doar prin cateva cuvinte, sa te rascoleasca, sa-ti dea incredere, sa te indrepte spre o cale mai buna, spre lucrurile esentiale ale vietii.... Sunt popi, ce si-au gresit "meseria" si care intruchipeaza ce e mai rau in fiinta umana. Avari, mincinosi, fara bunatatea si compasiunea ce ar trebui sa fie emblematice, cu vicii murdare si cu un stil de viata in totala contradictie cu "predicile"... In fiecare om exista atat BINE cat si RAU, iar preotii si popii sunt ca un "reminder" ce iti urla in constiinta ca trebuie sa iti traiesti viata intr-un echilibru...
Postat 18 Noiembrie 2015, 21:45 de info41life
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON