URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2010, 10:13

Programul cluburilor de noapte costă scump!

Proprietarii localurilor care au program de noapte, inclusiv de unităţi care comercializează băuturi alcoolice după ora 23 sau hoteluri care au baruri non-stop vor trebui să depună la Primărie, până la data de 31 ianuarie, o declaraţie de funcţionare.

Conform unui comunicat al municipalităţii, declaraţia va fi înregistrată la Serviciul Impunere Persoane Juridice, camera 7, iar pe baza ei se va stabili taxa specială de ordine publică datorată de agentul economic.

Conform Hotărârii de Consiliu Local (HCL) 708 din 2009, intervalul de timp supus taxei speciale este de duminică până joi între orele 23 şi 6, iar vineri şi sâmbătă între orele 24 şi 6. Măsura a fost luată pentru a asigura liniştea orădenilor pe timpul nopţii, dar şi pentru a înlătura din spaţiul public distrugerile provocate de clienţii localurilor cu program prelungit.

Conform HCL 708 taxa de ordine publică se va stabili în funcţie de suprafaţa sălii de consumaţie, destinată exclusiv deservirii clienţilor. Astfel, pentru o suprafaţă mai mică sau egală cu 100 metri pătraţi se va calcula 3.000 lei/oră/an, iar pentru o suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi se va calcula 5.000 lei/oră/an.

Pentru calculul corect al taxei, contribuabilul va trebui să depună odată cu completarea declaraţiei şi o schiţă a unităţii, din care să reiasă suprafaţa sălii de consumaţie.

Nedepunerea declaraţiei de funcţionare pentru a fi avizată de Primărie constituie contravenţie şi se sanţionează cu amendă între 1.600 şi 2.500 lei. La fel, amenda pentru nerespectarea orarului de funcţionare este între 1.500 - 2.500 lei, iar sacţiunea pentru neafişarea la intrarea în unitate, în mod vizibil din exterior, a orarului de funcţionare se sancţionează cu amendă între 200 şi 2.000 lei.

Conform comunicatului Primăriei, începând cu luna februarie a acestui an, angajaţii Poliţiei Comunitare vor face controale în teren pentru a identifica unităţile economice care s-au sustrat plăţii taxei speciale. Sumele colectate din taxa specială şi amenzile aplicate vor fi folosite pentru reîmprospătarea mobilierului stradal, salubrizarea oraşului şi întărirea ordinei publice în zona localurilor cu program prelungit.

Vezi în galeria de documente formularul tip al Declaraţiei de funcţionare.


Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON