URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2010, 13:38

Prefectura a câştigat prima fază a procesului intentat municipalităţii în "războiul" faţadelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ieri (n.r. - marţi) am aflat că am câştigat acest proces. Urmează să primim sentinţa pronunţată de instanţa de contencios a Tribunalului Bihor, care poate fi atacată de Consiliul Local la Curtea de Apel Oradea", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea.

Prefectul a mai adăugat că "în urmă cu trei săptămâni, juriştii Prefecturii şi cei ai Primăriei s-au întâlnit ca să discute despre modificarea hotărârilor de Consiliu aflate în litigiu, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic".

Actele atacate

Conflictul dintre Prefectură şi municipalitate a izbucnit astă toamnă, după ce pe 1 octombrie, chiar în ziua când acestea trebuiau să intre în vigoare, Ghilea a atacat în justiţie toate hotărârile prin care Consiliul municipal a instituit obligativitatea reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală, după ce tot el le dăduse avize de legalitate.

Prin deschiderea procesului a fost suspendată automat aplicarea HCL 705 şi 1.027 din 2009, precum şi a HCL 36 şi 367 din 2010, care instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri, persoane juridice şi fizice, la reabilitarea imobilelor din centru, precum şi condiţiile prin care Primăria se angaja să crediteze orădenii, fără dobândă, pentru finanţarea lucrărilor.

Conform hotărârilor 704 şi 1.027 din 2009, proprietarii din zona centrală care nu îşi întreţin faţadele clădirilor au fost obligaţi să achite municipalităţii o taxă anuală, în funcţie de suprafaţa faţadelor neîntreţinute. Taxa urma să fie de 2 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile din centrul istoric, respectiv de 3 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile cu statut de monument arhitectonic, la aceste sume adăugându-se încă un leu pe metrul pătrat pe an dacă imobilele se află pe una din cele 29 de artere principale ale oraşului.

În schimb, Consiliul Local scutea orădenii care îşi renovează faţadele de taxele pentru autorizaţiile de construire, precum şi de plata impozitelor pe proprietate. În plus, printr-un regulament adoptat prin HCL 367 din 2010, orădenii care nu au banii necesari finanţării lucrărilor puteau primi de la Primărie împrumuturi fără dobândă pentru reabilitarea faţadelor, cu condiţia ca municipalitatea să aibă drept de ipotecă pe durata rambursării creditelor.

Urmează recursul

La 1 octombrie, când prefectul a atacat hotărârile de Consiliu în justiţie, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, protesta pe blogul personal, acuzându-l pe Ghilea de abuz, pentru că, la fel ca un "politruc", a atacat cele patru hotărâri la un an după adoptare, după ce tot el le-a dat aviz de legalitate.

Replica "politrucului" a venit a doua zi, printr-un comunicat prin care prefectul spunea că primarul "politizează o chestiune pur tehnică", şi îl acuza că a extins abuziv aplicarea contribuţiei de la "monumentele istorice" la "imobilele cu valoare culturală". Prefectul s-a mai apărat spunând că Bolojan şi-a făcut un obicei din a-i cataloga "hoţi şi incompetenţi" pe cei care nu gândesc ca el.

După aflarea veştii că municipalitatea a pierdut procesul la Tribunal, primarul Ilie Bolojan, contactat de BIHOREANUL, a declarat că va dispune juriştilor instituţiei atacarea sentinţei la instanţa superioară. "Aşteptăm să primim sentinţa şi apoi vom face recurs", a spus primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu are nici o vina pentru cum merg
PRIMARIA inseala cetateni rog sa se autosesizeze organele abilitate, se incaseaza impozite pe cladirii cu suprafete inexistente este imposibil ca intr un bloc pe aceiasi coloana sa aiba suprafete diferite in acte dar practic sunt aceiasi suprafata de constructie.A doua problema in PRIMARIE nu inteleg de ce la realtii cu publicul nu lucreaza persoane cu handicap iau acte si altii le verifica,am sustine moral o categorie care nu ar primi nici spaga si nici MITA, si in plus ce cauta BOLOJ la preluare dosare licitatii o corup....
Postat 09 Decembrie 2010, 13:34 de in sfrasit GUVERNUL
o angajatade la primarie a zis ca s-a aplicat la plesneala
Eu am cladire noua din 2005 in centru si mi s-a pus 270 ron taxa de reabilitare cladire istorica . Nici macar nu am fatada la strada si mi s-a spus de la primarie ca nu conteaza asta si nici ca e noua cladirea , conteaza ca stau in centru. Nu e bataie de joc ? Sa se gaseasca o solutie corecta si sa se aplice la cei care chiar au fatade care cad pe trecatori , nu cum e acum ca s-a aplicat "la plesneala" , asa mi-a zis o angajata de la primarie . plus ca s-a aplicat procentul la toata suprafata construita si nu la cat e fatada care nici macar nu e a mea, deci e hotie curata pe langa impozitul mare care il platim . Am depus la contestatie CF-ul din care rezulta ca nu sunt proprietara fatadei si mi-au zis la primarie ca la ei nu conteaza CF-ul si proprietatea , conteaza ca stau la acelasi nr de strada cu proprietarii fatadei . Deci clar primaria nu respecta dreptul de proprietate .... La ce sa ne mai asteptam ?
Postat 09 Decembrie 2010, 09:48 de adriana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON