URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2018, 13:08

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Nicolae Firu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1899. De dragul muzicii

Unul dintre intelectualii care au îmbogăţit viaţa culturală a Oradiei secolului XX, lăsând urmaşilor mărturii despre oraş, a fost un pedagog puţin cunoscut de orădenii de azi - Nicolae Firu.

Născut în 1873 în comuna bănățeană Chișoda, Firu a fost un fiu de țărani muncitori pasionat de muzică. A studiat la Conservatorul din Timișoara, timp în care a lucrat ca învățător în două sate timişene.

La Oradea a venit în 1899, la propunerea episcopului ortodox Roman Ciorogariu, fiind angajat învățător la școala ortodoxă ce funcționa pe lângă Biserica cu Lună. Tot atunci a preluat şi conducerea corului local Hilaria, resuscitându-i activitatea.

Ca dirijor al „reuniunii muzicale” până în 1918, Firu a organizat concerte atât în Oradea, cât și în comunele din Bihor. Sub bagheta sa, corul a marcat, printr-un spectacol de muzică și teatru, jubileul de 40 de ani al revistei Familia, participând apoi la Expoziția Națională de la Arenele Romane din București, unde a obținut „Diploma de onoare și medalia de aur”.

În hanul Arborele Verde și în pasajul Vulturul Negru, Firu a reușit să aducă în fața publicului formații de muzică și dans popular din comitat, cum se numea atunci judeţul, și din Transilvania.

2018. Singurul învăţător emerit

Nicolae Firu era, totodată, compozitor și pasionat culegător de folclor. A armonizat cântece populare, patriotice, imnuri și romanțe, și a publicat cântece populare în revistele Familia și Legea românească, precum și în ziarele Tribuna și Gazeta de Vest.

Alte cercetări ale sale s-au finalizat cu publicarea unor monografii școlare, a unei monografii culturale a Oradiei (foto), a unei lucrări despre Biserica cu Lună și a unui manual de geografie a comitatului Bihor.

După anul 1940, când Ardealul de Nord, deci şi Oradea, a fost cedat Ungariei, Nicolae Firu s-a stabilit la Timișoara. Făcând parte timp de 42 de ani din corul Hilaria, a scris şi o monografie a reuniunii, care însă a rămas doar în manuscris.

A încetat din viață în anul 1965, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântat în satul natal.

În secolul trecut, a fost singurul învățător bihorean deținător al titlului de „Învățător emerit”, primit în 1963. În zilele noastre, memoria sa este marcată şi în Oradea. O stradă din Ioşia îi poartă numele, Corul Liceului Ortodox din oraş a fost, de asemenea, botezat „Nicolae Firu”, iar o lucrare i-a fost dedicată de către profesorul orădean Mihai Brie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON