URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2016, 19:09

Oradea ieri, Oradea azi: Catedrala Soarelui

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1927.  O catedrală pentru Oradea

Deşi comunitatea credincioşilor ortodocşi era destul de redusă în Oradea, existând o singură astfel de biserică, în Velenţa, la sfârşitul secolului 18 se dorea construirea unei catedrale ortodoxe în oraş. Lucrările au început în anul 1784 în actuala Piaţă a Unirii, fiind vorba despre Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută azi drept Biserica cu Lună.

Inaugurat în 1790, lăcaşul a servit drept catedrală ortodoxă a Oradiei timp de peste două sute de ani. După Marea Unire, numărul credincioşilor ortodocşi din oraş a crescut continuu, iar Biserica cu Lună era socotită neîncăpătoare. Astfel, în anii ´30, în perioada fastă a episcopului Roman Ciorogariu, respectiv în cea de început a episcopului Nicolae Popovici, s-a născut ideea construirii în centrul oraşului a unei noi catedrale.

Conform datelor publicate în revista Legea Românească la începutul anului 1927, în decembrie 1926 episcopul Popovici încheiase o înţelegere cu primarul oraşului, Gheorghe Tulbure, pentru ridicarea ei în zona delimitată de Parcul Traian, Palatul de Justiţie, Prefectură şi clădirea Secheni. Practic, clădirile aflate azi pe strada Republicii la numerele 11 şi 13 (Casa Bartsch şi fosta Casă Naţională), precum şi actualul sediu al muzeului Ady Endre urmau să fie demolate pentru a face loc noii catedrale.

Catedrala Ortodoxă Oradea, Piaţa Gojdu2016. Noua catedrală din Piaţa Gojdu

În 1928, proiectul noii catedrale a intrat în atenţia opiniei publice. "O catedrală ortodoxă la graniţa de Vest va fi simbolul aurului ortodoxiei româneşti", scria Noua Gazetă de Vest. În acest fel, continua articolul, "străinul venit pe aceste plaiuri va înţelege că ortodoxia reprezintă chiar etnicitatea românească şi va povesti peste mări şi ţări că la intrarea în Ţara Românească a văzut o catedrală splendidă".

Noua catedrală trebuia să fie una "a Soarelui", aşa cum cea existentă aparţinea Lunii. Izbucnirea celui de-al doilea război mondial şi, mai ales, cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă au oprit însă demersurile.

Cum în regimul comunist o astfel de tentativă nu putea fi nici măcar luată în discuţie, după 1990 s-a pus problema ridicării unei noi catedrale, dar pe un alt amplasament. Cel ales, central, dar foarte controversat, a fost în Centrul Civic, actuala Piaţă Emanuil Gojdu.

Pe amplasament se afla în acei ani Monumentul Independenţei. Construirea noii catedrale episcopale "Învierea Domnului", proiectată în stil bizantin, a început în 1994 şi încă nu este încheiată, rămânând de finalizat pictura interioară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON