URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2019, 11:59

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Kolozsváry, o bijuterie a orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1912. Casă-bijuterie

Pe strada Iosif Vulcan nr. 2, colţ cu strada Republicii, se află o clădire cu parter şi trei etaje cu o poveste veche de peste un secol. Numită Casa Kolozsváry, acesta este ultimul imobil ridicat în La Belle Epoque în actuala Piaţă Regele Ferdinand I, în locul unei case simple cu parter. Proprietarul, bijutierul Kolozsváry Sándor, deţinea aici una dintre cele mai cunoscute afaceri de acest fel din oraş, cu o tradiţie din anul 1792.

Văduva sa a fost cea care a propus ridicarea unui nou imobil pe locul vechiului magazin. Construită după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc, clădirea a fost finalizată în anul 1912.

Parterul înalt a fost conceput cu destinaţie comercială, iar cele trei etaje, cu apartamente. Etajele sunt ieşite în consolă faţă de linia parterului. Pe faţada principală, orientată spre Piaţa Ferdinand, se distinge un rezalit central, cu o fereastră de mari dimensiuni ieşită în afară. De-o parte şi de alta, apartamentele sunt prevăzute cu balcoane, cele din partea stângă continuând până după colţul clădirii. Rezalitul este prevăzut cu un fel de "coif" pe acoperiş, care îi conferă un caracter monumental.

2019. O nouă strălucire

Faţada secundară a clădirii Kolozsváry este orientată pe strada Iosif Vulcan şi are, la rându-i, un rezalit central flancat cu balcoane.

Ferestrele sunt mari, cu marginile de sus teşite, asemenea mai multor clădiri ridicate în oraş în acea perioadă. Fiindcă aparţine unei perioade recente, faţada nu este ornamentată, existând doar un medalion cu blazon pe cea principală.

În momentul finalizării, clădirea era una dintre cele mai moderne din oraş, fiind ridicată pe o structură de oţel, dispunând de lift, iar la parter funcţiona bijuteria şi un magazin de modă. O parte a primului etaj fusese destinat unui salon de modă, iar în restul clădirii erau compartimentate cinci apartamente cu toate dotările necesare.

Casa Kolozsváry are aceleaşi utilizări şi în prezent, comercială şi locativă. Faţadele şi învelitorile au fost restaurate în anii 2018-2019 în baza Programului Multianual de reabilitări derulat de Primărie, cu aproximativ 429.000 lei, în cadrul lucrărilor ancadramentele ferestrelor fiind readuse la starea originală prin descoperirea butonilor florali. Calcanul şi balustradele au fost de asemenea reabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON