URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2015, 11:29

Licitaţia la români

Licitaţia la români Desen realizat de Răzvan Chendrean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă folosiţi reţelele de socializare aţi aflat cu siguranţă de o campanie umanitară pusă la cale în ultimele luni de mai mulţi actori din Oradea. Un coleg de-al lor, Răzvan Chendrean, decorator la Teatrul Arcadia, a suferit o intervenţie chirurgicală pe creier pentru îndepărtarea unei tumori. Operaţia a avut loc luna trecută la Brain Institute din Bucureşti şi, spre bucuria tuturor, a fost o reuşită. Răzvan se află acum în perioada de recuperare şi toate semnele sunt bune.

Tot pentru el s-a jucat, vineri, şi comedia "Gunoierul", a Teatrului Artemotion, un succes constant de 5 ani. Sala Arlus a fost aproape plină, Richard Balint, Sebi Lupu şi Mirela Niţă-Lupu au jucat şi s-au jucat cu textul mai mult decât de obicei, au improvizat şi, nu o dată, au râs şi au evadat din roluri pentru câteva momente. Evenimentul a primit o tuşă suplimentară de emoţie şi bucurie când, la final, a fost prezentat şi... Răzvan, aflat în public, undeva în spatele sălii. Zâmbitor, recunoscător şi încrezător în viitorul său.

Pe lângă banii strânşi din bilete şi donaţiile făcute la faţa locului, organizatorii s-au gândit să îngraşe suma finală printr-o licitaţie. Şi aici, din păcate, s-a fracturat un pic lanţul altruismului şi bunătăţii umane care au stat la baza evenimentului. O seară frumoasă s-a încheiat cu o umbră de amărăciune din pricina licitaţiei semi-eşuate. Licitaţia ca formă de tranzacţionare nu a intrat prea adânc în cultura poporului român. E privită mai degrabă ca ceva periculos, de care ar fi mai bine să te fereşti. O situaţie în care tăcerea e de aur.

Am moderat câteva licitaţii în scop caritabil până acum şi ştiu cât de dificil este să-i faci pe oameni să cumpere un obiect din ce în ce mai scump. Îi priveşti aleator prin sală şi simţi cum îţi evită privirea ca nişte elevi care nu vor să fie scoşi la tablă. Pe de-o parte, nici obiectele nu sunt întotdeauna foarte ispititoare. La licitaţia de vineri seara, cel mai licitat obiect a fost şi cel mai ieftin: o foarte frumoasă vază decorativă făcută din peste 2000 de bucăţele de origami. S-a pornit de la 30 de lei şi s-a vândut cu 100. Cele mai scumpe, o rochie (300 de lei) şi un tablou (550 de lei), au rămas nevândute.

Nu-i învinovăţesc pe oameni. Sala de licitaţie trebuie să fie dedicată exclusiv acestui scop. Ea nu poate fi recreată într-o sală de spectacole sau într-un restaurant, unde participanţii sunt prea diverşi. A-ţi dori foarte mult un obiect nu este întotdeauna similar cu a vrea să ajuţi pe cineva, la fel cum nici viceversa nu funcţionează. Licitaţia este un act egoist ("Vreau pentru mine") în timp ce actul de caritate este făcut din generozitate dezinteresată ("Vreau să ajut"). În fond, decât mai mult de la puţini oameni, e mai bine să aduni câte puţin de la cât mai mulţi. Aici stă esenţa carităţii.

Multă sănătate, Răzvan!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON