URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2011, 16:09

Înainte de sfârşitul anului, Oradea va avea un centru euroregional de cardiologie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a obţinut finanţare în valoare de 1,7 milioane euro pentru înfiinţarea la Oradea a unui centru modern de cardiologie. "Secretariatul Programului pentru cooperare transfrontalieră Ungaria - România ne-a anunţat astăzi (n.r. marţi) că proiectul municipalităţii privind înfiinţarea unui centru euroregional de cardiologie a fost aprobat, fapt care înseamnă că înainte de sfârşitul anului la Oradea se vor putea face inclusiv by-passuri coronariene", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a mai spus că din valoarea totală a proiectului de 2 milioane euro, 1,7 milioane euro vor reveni părţii române, iar 200.000 euro partenerului în proiect. Pentru a putea accesa finanţările europene municipalitatea s-a obligat la cofinanţarea proiectul cu 2% şi acoperirea integrală a cheltuielile neeligibile.

Conform proiectului, Centrul euroregional pentru intervenţii invazive cardio-vasculare va funcţiona în clădirea Spitalului Clinic Judeţean Oradea alături de angiograf. Fondurile europene atrase vor fi folosite pentru amenajarea spaţiilor, dotarea sălilor de operaţie cu aparatură modernă şi instruirea personalului.

"Dorinţa noastră este ca în final să avem cel puţin trei chirurgi capabili să facă operaţii de by pass. Fiind vorba de cooperare transfrontalieră, aceştia se vor instrui în primă fază la Debreţin, care are un centru similar foarte bine pus la punct, iar pe viitor, în centre universitare de tradiţie cu care vom încheia contracte de colaborare", a spus viceprimarul de Oradea.

Gheorghe Carp a mai afirmat că proiectul aprobat de Secretariatul Programului pentru cooperare transfrontalieră Ungaria - România a fost iniţiat de municipalitate în urmă cu un an şi jumătate, când spitalele nu trecuseră încă în administrarea Primăriei. Prin înfiinţarea acestuia municipalitatea speră să stopeze "trenul de Cluj" sintagmă prin care orădenii definesc migraţia pacienţilor din judeţ către centre medicale cu tradiţie din România şi Ungaria precum Cluj sau Debreţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ZERO
Cu cine se va lucra ? Cu dr. By-pass din zona transfrontaliera USA-Canada sau cu dr. By-bye din zona Carp-atica.
Postat 19 Ianuarie 2011, 21:29 de Zero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON