URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2015, 16:27

Fabricat în Germania! Noua turbină pe gaz va fi furnizată municipalităţii cel târziu la începutul lunii iunie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încălzirea vremii, bucuria constructorilor! Angajaţii Elsaco Engineering şi STC Italia au început lucrările la noua centrală pe gaz din incinta Electrocentrale. Constructorii lucrau miercuri la turnarea fundaţiei la viitoarea staţie electrică şi la montarea scheletului metalic pentru viitoarea sală a pompelor.

"Conform contractului, durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere, ceea ce înseamnă că termenul de predare este undeva la mijlocul lunii martie 2016. Noi am agreat să facem însă toate lucrările în perioada de finanţare, care se încheie la 31 decembrie 2015. Constructorul, fiind dependent de furnizorii de componente, nu a fost de acord cu menţionarea acestei date în contract, dar se va strădui să încheie până la sfârşitul anului", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Potrivit viceprimarului, majoritatea lucrărilor se vor încheia până la sfârşitul anului, pentru a putea fi decontate din bani europeni. Mălan nu exclude însă ca probele de funcţionare, programate să înceapă în noiembrie, să se întindă până în 2016. Eventualele cheltuieli ocazionate de acestea vor reveni municipalităţii care, după toate probabilităţile, va fi nevoită să pornească încă o iarnă actualul CET pe cărbune.

"Important este ca toate lucrările care presupun costuri ridicate să se finalizeze până la sfârşitul anului", a spus vicele.

Reprezentanţii constructorului au dat asigurări conducerii municipalităţii că până la sfârşitul acestui an noua centrală pe gaz va fi deja funcţională, chiar dacă nu şi-au asumat acest termen în mod oficial. Potrivit acestora, lucrările de construcţii au început deja, piesele componente ale centralei au fost comandate şi nu există temeri că lucrarea va întârzia.

"Piesa cea mai importantă a centralei, inclusiv din punct de vedere a valorii, este turbina pe gaz. General Electric garantează că pe 19 mai va fi gata de transport, livrarea efectivă urmând să dureze cel mult două săptămâni", a precizat Cătălin Ifrim, managerul de proiect din partea firmei Elsaco.

Acesta a mai spus că luna trecută turbina era deja finalizată în proporţie de 40%. Angrenajul în valoare de 85 milioane lei este produs în Germania, iar înainte de a fi livrat municipalităţii va fi supus probelor tehnologice în Ungaria. "Nu mai există o astfel de turbină în România. Este un second-hand la Ploieşti, cumpărat de Dalkia (operator privat, care a preluat CET-ul din Ploieşti - n.r.), dar este de o capacitate mult mai mică", a spus Mălan.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu. Aceste lucrări sunt realizate de o asociere reprezentată de Construcţii Bihor, care a început săpăturile încă de anul trecut reuşind să înlocuiască până în prezent circa 10 kilometri de magistrală.

Până la încălzirea vremii constructorii vor lucra la amenajarea căminelor de vizitare şi a mecanismului de detectare a avariilor de pe reţea după care vor relua săpăturile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ruleta ruseasca.
Din declaratiile managerului de proiect turbina de gaze este de fapt un motor de avion cu reactie. Va fi o tehnologie mai noua, probabil mai fiabila, probabil mai eficienta, dar... ma intreb si eu daca se strica, la CET aceau mai multe cazane de abur, daca se strica ceva la unul puteau sa porneasca altul, dar daca se strica turbina, sa zicem o protectie nu permite pornirea ei pentru ca lipseste o piesa de 2 euro, cine a lucrat in domeniul tehnic industrial stie ca lucrurile astea se intampla, ce facem, stam o saptamana pana se repara turbina? Toata caldura si apa calda a Oradei va sta in acea turbina. Am inteles ca e o premiera in Romania, OK, Oradea face un experiment: hai sa vedem daca acest motor cu reactie poate functiona incontinuu 24 ore din 24, 7-8 luni pe an cat se da caldura, daca nu poate ramane Oradea fara caldura. Poate ziaristii ar trebui sa-i intrebe pe istetii de la CET care e adevarul.
Postat 14 Ianuarie 2015, 19:51 de vasyion
La surse noi, preţuri noi !!!
Orădenii care nu beneficiază de termoficare în sistem centralizat vor fi cei care o să achite diferenţele pentru orice cuantum al subvenţiei ce se va impune (cca. 80 lei/Gcal în 2016) dar, mai ales, amortizmentul acestei investiţii !!! Ceilalţi să nici nu vă gândiţi, pentru anii următori, să vă mutaţi la case, că nu aţi face altceva decât să umpleţi golul rămas din banii voştri !!!
Postat 14 Ianuarie 2015, 18:02 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON