URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2017, 12:29

Atenţie, orădeni: vulpe fotografiată în timp ce căuta hrană în tomberoane, în Nufărul! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apariţie inedită în Oradea, unde o vulpe a fost pozată joi seară, în timp ce căuta hrană în tomberonul unui bloc din cartierul Nufărul.

Informaţia a fost sesizată BIHOREANULUI de un cititor, care a transmis şi poze. "Este a doua oară când o văd, pe strada Bumbacului, la numărul 44, în spatele blocurilor. Am incercat să o sperii, dar nu îi este frică, pare a fi obişnuită", a transmis cititorul.

BIHOREANUL a încercat să afle mai multe detalii, arătând fotografia unor specialişti. Un vânător a opinat că imaginea - realizată în condiţii de noapte - ar putea reprezenta la fel de bine un şacal (asemenea exemplare au mai fost întâlnite în jurul oraşului), dar biologul Grădinii Zoologie din Oradea, Florin Ienciu, spune că mai degrabă este, totuşi, o vulpe.

"Eu înclin să cred că este o vulpe, pentru că şacalii umblă în haite, iar exemplarul pe care îl vedem este solitar. În orice caz este un exemplar slăbit, bătrân şi deshidratat, care a riscat să intre în oraş în căutare de hrană. În starea în care se află, în libertate nu ar putea să-şi prindă hrana (iepuri, şoareci, păsări şamd). Aşa s-ar putea explica şi faptul că nu a fugit când a văzut oameni", a declarat Ienciu pentru BIHOREANUL.

Precizând că în mod normal vulpile nu sunt periculoase pentru oameni, specialistul atrage atenţia ca aceştia să fie precauţi. Singurele cazuri în care vulpea nu fuge de om este fie când e foarte înfometată, fie când are rabie, situaţie în care animalul devine deosebit de periculos. "În momentul în care vedeţi că animalul nu fuge de om, lăsaţi-l în pace, ca să nu vă puneţi în pericol", a mai spus el.

Ienciu a mai spus că prezenţa vulpilor în oraş nu este ieşită din comun, dat fiind că acestea trăiesc pe malurile Crişului Repede, pe cele ale Peţei, precum şi în pădurile din jur.

Pe de altă parte, pe Facebook, unii utilizatori au reclamat că în Oradea au apărut şi şacali aurii (canis aureus), care au intrat în curţile oamenilor în căutare de mâncare. Prezenţa şacalilor în zona Oradiei a fost confirmată şi de Ienciu, care a precizat că există câteva familii în stufărişul din zona Borşului.

Potrivit biologului, în ultimii 2-3 ani au fost împuşcate de vânători, în cadrul unor partide organizate, aproximativ 9 exemplare de şacali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Un sondaj comandat de municipalitate ar afisa ca ...
... Oradea este pe primul loc intre orasele cu statut de resedinta de judet din Romania, care ofera mancare animalelor salbatice protejate orin lege !?!
Postat 24 Noiembrie 2017, 18:32 de WinDos
Sacali
S-au descoperit sacali chiar multi si in parlamentul tarii... nu se organizeaza o vinatoare?
Postat 24 Noiembrie 2017, 13:16 de TanarSiNelinistit
Dont touch
Să nu cumva sa va pună Draku să îi faceți ceva vulpi că o să să sfâșie ceva ongeu care apără animalele chiar daca musca oameni nu-i mare bai da de vulpe nu va atingeți că oricum e bătrână slăbită și moarta de foame și probabil șireată pe deasupra nu atingeți speriați sau doamne ferește să o loviți că ați pus-o .
Postat 24 Noiembrie 2017, 13:02 de sss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON