URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2017, 18:26

A început festivalul medieval! Luptători şi domniţe au traversat Oradea în bătaia tobelor pe drumul spre Cetate (FOTO)

Călătoria în timp este posibilă! Vremuri de mult apuse au revenit pe străzile Oradiei prin intermediul Festivalului medieval din Cetate.

Cele trei zile de sărbătoare au fost deschise oficial, vineri după amiază, de alaiul celor peste 130 de luptători şi domniţe din Evul Mediu, care a traversat oraşul de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii prin Piaţa Unirii şi Parcul 1 Decembrie până în Cetate.

Incursiune în trecut

Procesiunea a fost deschisă de preşedintele asociaţiei Deus Vult, Arany Ioan, îmbrăcat în cavaler templier, şi a cuprins în prima jumătate luptători creştini cu săbii, lănci sau topoare şi domniţe de ev mediu, urmaţi de meşteri fierari şi calfe, pentru a se încheia cu vikingi sau turci de secol XVI în ţinute roşii, cu flinte lungi ca beţele de pescuit.

Alaiul a fost format din actori, dar şi de voluntari din asociaţii de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Bulgaria. Unii dintre participanţi şi-au dorit atât de mult să îmbrace nu doar hainele, dar şi stilul de viaţă de ev mediu, încât, odată veniţi la Oradea, s-au cazat în corturi în şanţul Cetăţii.

Orădenii ieşiţi la o cafea sau o bere pe Corso, precum şi cei din Piaţa Unirii, au urmărit alaiul cu privirea, au făcut fotografii cu telefonul mobil, iar alţii s-au alăturat procesiunii, curioşi cu privire la evenimentele din Cetate.

Dacă e vineri, e Phoenix!

Pentru cei care încă nu ştiu, circa 200 de actori în ţinute medievale vor umple în acest weekend aleile fortificaţiei, unde au fost organizate ateliere de cioplit în lemn, modelare în lut, croşetat şi pielărie

Primul concert de muzică medievală şi tradiţională din festival a fost susţinut, începând cu ora 18, în curtea Palatului Princiar, de trupele Huniadi Cantores şi Peregrinii.

Prima bătălie simulată din cele trei programate pentru acest weekend e programată de la ora 19 în zona dinspre poarta de Est. Spectatorii vor folosi podul ca şi gradenă naturală.

Începând cu ora 20, pe scena din curtea Cetăţii va urca trupa Cobzalty. Acesta va fi urma de la ora 21 de show-ul trupelor Phoenix şi invitaţii Călin Pop şi Dan Andrei Aldea.

Prima seară din festival va fi încheiată de la ora 22:30 de spectacolul Equilibrium, constând în jonglerii cu foc, susţinut de trupa Hypnosis în curtea Cetăţii, la intarea în palatul princiar, şi observaţii astronomice organizate de Astrocubul Meridian 0 în Teatrul de Vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON