URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2023, 09:27

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Își petrec fiecare zi în mijlocul cărților, citind și încercând să-i determine și pe alții să citească, iar lor mulți le datorează descoperirea fascinantă a universului tipăriturilor.

An de an, au și o zi a lor, așa că bibliotecarii din Oradea s-au reunit marți, tot în mijlocul cărților, pentru a marca Ziua Bibliotecarilor.

Evenimentul găzduit de Biblioteca Universității din Oradea și co-organizat de Asociația Bibliotecarilor din Bihor, a avut mai multe părți: un scurt recital oferit de studenți, o expoziție cu cărți poștale, o alta cu desene făcute de elevi și o prezentare de cărți.

Vicepreședinta Asociației Bibliotecarilor din Bihor, Brîndușa Doca, a precizat și că evenimentul are loc sub egida Asociației Alumni a Universității din Oradea, lansând și o invitație pentru absolvenți de a reveni în familia academică locală.

Apoi, câteva studente ale Departamentului de Muzică din cadrul Facultății orădene de Arte, coordonate de profesorii Florina Hinsu, Anca Spătar și Ariadna Zenaida Mircescu, au oferit un scurt recital.

După aplauzele cuvenite, în fața publicului a mers doctorul în istorie Constantin Liviu Demeter, care a cucerit audiența cu o expoziție cu imagini vechi din orașul de pe Crișul Repede. Colecționar de când avea 15 ani, istoricul care acum are 36 de ani cumpără ori de câte ori are ocazia cărți poștale și fotografii vechi cu Oradea.

Peste 100 dintre ele le-a prezentat audienței, nu în original, ci în copii scanate, laolaltă cu explicații și detalii interesante.

Cea mai veche fotografie din colecția sa (foto jos), cu Piața Unirii, a fost făcută în 1884, iar Demeter a spus că valoarea ei este dată de faptul că este printre puținele în care a fost surprinsă prima statuie ridicată în memoria regelui Ladislau în centrul Oradiei, statuie ce ulterior a fost înlocuită, din rațiuni estetice, dar și pentru că oferă poate chiar cea mai veche imagine cu casa în care s-a născut marele avocat Emanuil Gojdu, imobil aflat și azi lângă Biserica cu Lună.

Alte fotografii au ilustrat clădiri, dispărute sau încă existente în oraș, podurile Oradiei ori parcurile, piețele și malurile Crișului Repede.

Chiar dacă prezentarea imaginilor s-a întins mai mult decât preconizau organizatorii evenimentului, publicul n-a fost deranjat, majoritatea celor prezenți descoperind imagini pe care nu le-au mai văzut niciodată cu orașul lor.

Ziua Bibliotecarului a continuat cu o prelegere ținută de bibliotecara dr. Anarela Chiș: „Monica Lovinescu, la centenar: prezentare și expoziție de cărți și periodice editate în exil”. Curioșii au putut și să vadă aceste tipărituri, fiind anume expuse în Biblioteca din campusul universitar.

De asemenea, tot aici a fost organizată și o expoziție cu desene făcute de elevi din Bihor și adunate de Casa Corpului Didactic, despre cărți și biblioteci.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON