URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
26 Aprilie 2023, 09:27

Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Își petrec fiecare zi în mijlocul cărților, citind și încercând să-i determine și pe alții să citească, iar lor mulți le datorează descoperirea fascinantă a universului tipăriturilor.

An de an, au și o zi a lor, așa că bibliotecarii din Oradea s-au reunit marți, tot în mijlocul cărților, pentru a marca Ziua Bibliotecarilor.

Evenimentul găzduit de Biblioteca Universității din Oradea și co-organizat de Asociația Bibliotecarilor din Bihor, a avut mai multe părți: un scurt recital oferit de studenți, o expoziție cu cărți poștale, o alta cu desene făcute de elevi și o prezentare de cărți.

Vicepreședinta Asociației Bibliotecarilor din Bihor, Brîndușa Doca, a precizat și că evenimentul are loc sub egida Asociației Alumni a Universității din Oradea, lansând și o invitație pentru absolvenți de a reveni în familia academică locală.

Apoi, câteva studente ale Departamentului de Muzică din cadrul Facultății orădene de Arte, coordonate de profesorii Florina Hinsu, Anca Spătar și Ariadna Zenaida Mircescu, au oferit un scurt recital.

După aplauzele cuvenite, în fața publicului a mers doctorul în istorie Constantin Liviu Demeter, care a cucerit audiența cu o expoziție cu imagini vechi din orașul de pe Crișul Repede. Colecționar de când avea 15 ani, istoricul care acum are 36 de ani cumpără ori de câte ori are ocazia cărți poștale și fotografii vechi cu Oradea.

Peste 100 dintre ele le-a prezentat audienței, nu în original, ci în copii scanate, laolaltă cu explicații și detalii interesante.

Cea mai veche fotografie din colecția sa (foto jos), cu Piața Unirii, a fost făcută în 1884, iar Demeter a spus că valoarea ei este dată de faptul că este printre puținele în care a fost surprinsă prima statuie ridicată în memoria regelui Ladislau în centrul Oradiei, statuie ce ulterior a fost înlocuită, din rațiuni estetice, dar și pentru că oferă poate chiar cea mai veche imagine cu casa în care s-a născut marele avocat Emanuil Gojdu, imobil aflat și azi lângă Biserica cu Lună.

Alte fotografii au ilustrat clădiri, dispărute sau încă existente în oraș, podurile Oradiei ori parcurile, piețele și malurile Crișului Repede.

Chiar dacă prezentarea imaginilor s-a întins mai mult decât preconizau organizatorii evenimentului, publicul n-a fost deranjat, majoritatea celor prezenți descoperind imagini pe care nu le-au mai văzut niciodată cu orașul lor.

Ziua Bibliotecarului a continuat cu o prelegere ținută de bibliotecara dr. Anarela Chiș: „Monica Lovinescu, la centenar: prezentare și expoziție de cărți și periodice editate în exil”. Curioșii au putut și să vadă aceste tipărituri, fiind anume expuse în Biblioteca din campusul universitar.

De asemenea, tot aici a fost organizată și o expoziție cu desene făcute de elevi din Bihor și adunate de Casa Corpului Didactic, despre cărți și biblioteci.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON