URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2023, 20:33

Zâne și monștri: O tânără din Oradea a debutat cu o impresionantă expoziție de „păpuși” digitale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Generația „touch screen” se afirmă și în artă. Raisa Turcu-Nistreanu, o tânără din Oradea elevă în ultimul an de liceu, dar deja admisă la o importantă academie de arte din Italia, și-a prezentat sâmbătă colecția de picturi, dar și de ilustrații realizate digital, cu personaje virtuale de tip avatar.

Cu această expoziție, intitulată „Zâne și monștri” și prezentată la Galeria de Arte „Ovidpop” din complexul comercial ERA Park, adolescenta pasionată din copilărie de pictură și-a marcat debutul în lumea artistică, fiind apreciată de specialiști.

Păpușile virtuale

Tablourile Raisei „au forță de expresie”, după cum a precizat artista Roxie Netea, reprezentantă a asociației D’art și cunoscută orădenilor pentru desenele făcute pe o alee din Parcul Libertății. „Forța de exprimare a pânzelor este tăioasă, ca o lamă de sabie care deschide o rană deja existentă, o răsucește dibaci, o extrage discret și observă tacit cicatrizarea noastră ca spectatori”, a precizat Netea pentru publicul format în mare măsură din colegi de școală și profesori ai pictoriței, alături de apropiații ei ori oameni simpli curioși.

Lucrările realizate digital, mult mai numeroase, au atras însă cele mai multe priviri. Raisa a creat zeci de păpuși virtuale, prezentate ca niște zâne diafane, dar și ca demoni ori monștri. După cum a observat Roxana Netea, tableta grafică i-a folosit artistei ca un portal spre o lume fantastică, cu care „își subjugă eroii și îi face să danseze după propria ei muzică”.

Netea a evidențiat și faptul că artista debutantă este „exponatul unei generații noi, touch screen, unde realitatea virtuală este mai veridică și mai autentică decât realitatea însăși”.

Tablourile păcatelor

După laude aduse și de profesoarele Maria David şi Andreea Meza, care s-au declarat încântate nu doar de talentul dovedit de Raisa Turcu-Nistreanu, ci și de „spontaneitatea desenelor, de imaginația bogată și ingeniozitatea cu care a construit formele”, artista și-a prezentat la rândul ei creațiile, mărturisind că întotdeauna și-a dorit să-și vadă arta „dincolo de ecranul tabletei”.

„Multe din desenele mele digitale reprezintă păpuși, pentru că le consider o formă de artă completă: de la culori, la figură, la machiaj și păr, până la personalitățile asociate”.

Despre tablouri, Raisa a spus că șapte din ele reprezintă cele șapte păcate de moarte ale lui Dante Alighieri din „Divina comedie”, realizate în manieră suprarealistă: „Am transformat figura umană schimonosind-o, pentru a evidenția efectele pe care le au păcatele asupra omului”.

De pildă, „Sloth” (Lenea) se scurge încet, încercând zadarnic să se lupte cu timpul, „Envy” (Invidia) încearcă să imite opiniile celor din jur, dar „nu își dă seama că trebuie să se uite doar înăuntrul propriei ființe”, iar „Pride” (Mândria) este absorbită de lumea vanității.

Va fi studentă la Milano

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Emanuil Gojdu, un liceu cu profil real, și lăudată și de directoarea școlii, Anca Mile, artista a mărturisit pentru BIHOREANUL că face creații digitale încă din clasa a VI-a, când și-a primit prima tabletă, dar de pictură este pasionată de când era chiar mai mică.

Această înclinație a determinat-o să aplice la Nuova Accademia di Belle Arti (Noua Academiede Arte Frumoase) din Milano, unde a și fost admisă, astfel că deja știe unde își va continua studiile, după Bacalaureat.

Expoziția va rămâne deschisă la galeria fondată de fotograful Ovi D. Pop până pe 14 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
trist ...
Trist ca si la nivel de arta si cultura se cumpara spatii de expunere, iar unii artisti sunt cumparati pt a gira cu numele lor o expozitie cel putin discutabila. Nu mai vorbim de promovarea in presa a unor "artisti" discutabili, in vreme ce tineri cu adevarat performanti in domeniile lor, ne parasesc tara in liniste si nebagati in seama de nimeni ...
Postat 15 Mai 2023, 11:37 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON