URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2019, 12:35

"Walking in the shoes of others": Elevii economişti din Oradea învaţă să lupte cu discriminarea şi bullying-ul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următorii doi ani, elevii Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea vor învăţa cum să combată discriminarea, segregarea, rasismul, bullying-ul şi violenţa.

Şcoala lor a dat startul unui proiect european de tip Erasmus+, cu denumirea "Walking in the shoes of others" (Umblând în pantofii altcuiva), în care sunt partenere şase şcoli din tot atâtea ţări. Pe lângă colegiul orădean, mai implementează acest proiect Launceston College (Launceston, Marea Britanie), Agrupamento de Escolas Rodrigues de Freitas (Porto, Portugalia), Ekonomska i turisticka skola (Daruvar, Croaţia), Insituto Professionale Servizi Enogastronomia e Ospitalita Alberghiera (Arzachena, Italia) şi Stredni skola hotelova a sluzeb (Kromeriz, Cehia).

"Proiectul abordează, prin activităţile sale, o temă de foarte mare actualitate care afectează sub multiple forme şi cu intensităţi diferite toate şcolile partenere din proiect, şi anume incluziunea socială. Astfel, acest proiect urmăreşte să contribuie la combaterea abandonului şcolar pe motive de excluziune socială, să asigure un cadru în care dascălii din diferite şcoli să-şi împărtăşească abordările de succes pentru prevenirea discriminării de orice natură. De asemenea, se doreşte formarea elevilor aparţinând unor aşa numite "minorităţi" – grupuri vulnerabile de tineri de anumite etnii, proveniţi din zone defavorizate, cu părinţi emigranţi/imigranţi ş.a. – a unor abilităţi care să contribuie la integrarea lor în comunitate şi care să reducă astfel discriminarea, segregarea, rasismul, bullying-ul şi violenţa în rândul tuturor elevilor", se arată într-un comunicat al echipei de proiect.

Printre altele, dascălii vor să îi încurajeze pe elevi să îşi împărtăşească propriile experienţe legate de provocările de a fi diferiţi, să conştientizeze problematica "celor diferiţi", dar şi să îşi dezvolte abilităţile de comunicare în limba engleză.

Deja, de la Colegiul Economic, trei elevi (Diana Ienciu, Davide Bara şi Alex Balic) au participat la un schimb de experienţă, mergând alături de trei profesori (Daniel Negrean, Mihaela Moca şi Maria Koteles) în nordul Sardiniei, în Italia. Aici, elevii şi dascălii au participat la workshop-uri, activităţi de dezvoltare a inteligenţei comunicaţionale sau de dezvoltare a abilităţilor de muncă în echipă. De asemenea, au vizitat situri arheologice şi au participat la prezentări ale sistemelor de educaţie din ţările partenere.

Fiecare elev a fost găzduit de un coleg italian, în casa căruia a locuit timp de aproape o săptămână. Inedita experienţă a fost folositoare, spun liceenii. "Cele cinci zile pe care le-am petrecut alături de elevul care m-a găzduit au fost pline de voie bună şi de activităţi interesante, desfăşurate atât în cadrul liceului la care acesta învaţă cât şi în afara acestuia. Principalul motiv pentru care mi-a plăcut atât de mult această experienţă a fost posibilitatea de a cunoaşte persoane de naţionalităţi diferite, cu care ţin legătura şi după terminarea mobilităţii", a declarat Davide Bara, unul dintre elevii orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON