URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2023, 10:05

Vom avea, din nou, radare fixe. Ce încălcări rutiere vor putea fi constatate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum două săptămâni, arătam că la finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care, de această dată, vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.

Dacă atunci am descris regulile generale de funcționare a camerelor de supraveghere, în continuare vor fi prezentate încălcările legislației rutiere ce pot fi constatate prin acest sistem de supraveghere a traficului denumit e-SIGUR.

Potrivit legii, e-SIGUR procesează automat datele de monitorizare a traficului rutier colectate şi creează semnalări privind: a) posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară; b) posibila prezenţă în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri.

În ceea ce privește faptele efective, semnalările privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice vizează: a) limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; b) interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; c) semnificaţia culorii roşii a semaforului; d) interdicţia de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată; e) trecerea la nivel cu calea ferată; f) interdicţia de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Ca atare, noile camere de supraveghere nu vor servi doar pentru aplicarea de amenzi pentru viteză, ci pentru mult mai multe abateri rutiere, similar sistemelor instalate în majoritatea țărilor europene.

Ar fi însă de așteptat ca, tot similar acestor țări, să nu mai existe procese-verbale întocmite în urma „constatării prin propriile simțuri” ale agenților rutieri pentru contravențiile de competența sistemelor informatice, fiind înlăturate astfel eternele discuții referitoare la cine trebuie să facă dovada că s-a trecut pe roșu sau că nu s-a dat prioritate la trecerea de pietoni.

Săptămânile viitoare vom vedea și schimbările majore în procedura de aplicare a amenzilor rutiere.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
A trecut de comisii o initiativa a unor parlamentari care vor ca autospecialele dotate cu radar sa fie la vedere si inscriptionate, militistii in uniforma, etc. E a treia sau a patra tentativa de a transforma un mijloc de facut bani, radarul, intr-unul care sa previna accidentele. Daca propunerea se va vota si se va adopta, pe cale de consecinta vor trebui si radarele fixe sa fie semnalizate?! Nu stiu, intreb!
Postat 06 Aprilie 2023, 19:20 de pinonel
Corect și bine.
M-am săturat de descreierații care mă depășesc în intravilanul localităților când eu conduc de regulă cu ceva peste limita admisă, sau pe drumuri naționale când la 100 km/h mă "șterge" pur și simplu câte unul de parcă aș sta pe loc. Viteza este prima motivație a accidentelor, urmată de neatenție și apoi băutura alcoolică în exces.
Postat 06 Aprilie 2023, 13:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON