URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
23 Martie 2023, 10:15

Vom avea, din nou, radare fixe (I)

Vom avea, din nou, radare fixe (I) Ilustraţie generică (arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.

În concret, prin Legea nr. 383/2022 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, se instituie un sistem integrat de monitorizare a traficului de pe șoselele noastre, denumit e-SIGUR.

Prin implementarea acestui sistem se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate, şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere, iar operaționalizarea sistemului urmează să se facă în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, respectiv până la finalul anului 2024.

Legea prevede că, pentru colectarea datelor de monitorizare a traficului rutier, prin e-SIGUR se utilizează mijloace tehnice, deţinute cu orice titlu de CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), ceea ce înseamnă că CNAIR va monta camere fixe de supraveghere a traficului.

În același sens, legea prevede că CNAIR se asigură că mijloacele tehnice fixe destinate măsurării vitezei care furnizează date către e-SIGUR sunt omologate şi verificate metrologic, potrivit normelor în vigoare.

Mijloacele tehnice sunt amplasate pe drumurile de interes naţional, administrate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), direct sau prin CNAIR, iar în cazul drumurilor naţionale şi autostrăzilor nou-construite, administrarea se poate realiza de către MTI şi prin alte persoane juridice, pe baza contractelor de concesiune încheiate în condiţiile legii, în toate cazurile fiind necesar avizul poliției rutiere.

CNAIR are obligaţia de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existenţa mijloacelor tehnice fixe şi scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.

Mijloacele tehnice colectează automat următoarele date de monitorizare a traficului rutier: imagini, sunete, informaţii privind viteza de deplasare a vehiculelor, mase şi gabarit, informaţii privind condiţiile atmosferice, semnalizarea rutieră şi starea infrastructurii rutiere, precum şi informaţii privind locul şi timpul colectării.

Săptămâna viitoare vom vedea și ce fapte contravenționale pot fi constatate prin sistemul e-SIGUR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dacă s-ar învesti acești bani și muncă...
În a face naibii niște drumuri și după aia să iei taxe pt acele drumuri, Doamne bine ar fi...
Postat 24 Martie 2023, 05:58 de Vio_427
Pe bune, în Sântion și acum există 2...
De mulți ani e suspendat acolo, după ce au murit atâția oameni nevinovați edilii o fac și pe asta din nou. Nici nu trebuiau scoase, ci trebuia maui multe plantate, cât mai multe, că taxele de drum se plătesc în draci...
Postat 23 Martie 2023, 18:57 de Morometul
Domnule Ursuta, cu toata stima...
... dar stiti foarte bine ca cinemometrele nu sunt mijloace de preventie! Sunt niste simple aparate de taxare folosind ca criteriu viteza. Viteza mai mare, bani mai multi. Au primit lasere, tot felul de gadget-uri hitech, si? Mor mai multi ca inainte! Plus ca la radarele fixe detectoarele sunt imbatabile, stiti de ce, nu dezvolt. O banala ,,saritoare" face cat 100(o suta) de radare. Zece,douazeci isi busesc baia de ulei, suspensii, etc. Apoi trec intr-a-ntaia la relanti. Ca dovada ca acolo unde s-a scos saritoare dar asfaltul a ramas cu aceleasi dungi, toti franeaza. Dar cel mai bun mijloc de preventie e echipajul care patruleaza in trafic. Nu exista sofer pe planeta asta care cand vede autospeciala de politie sa nu ia piciorul de pe pedala de acceleratie si sa treaca tiptil, daca ar fi invizibil ar fi super. Concluzia: bani aruncati in firmele de casa ale penalilor, ca vin alegerile si orice leu e bun.
Postat 23 Martie 2023, 16:46 de pinonel
NU REZOLVĂ NIMIC
Aceste radare fixe sunt un pepsi pentru câți drogați și bețivi circulă pe drumurile publice. Să nu mai vorbim de alte categorii de șofeori mai sunt. Deci concluzia este că nu se rezolvă nimic și sunt bani aruncați în vânt.
Postat 23 Martie 2023, 12:03 de Acela
Era si timpul
E singura solutie sa tempereze nebunii de pe sosele.
Postat 23 Martie 2023, 11:45 de zorro
Pana la urma e nevoie si de asa ceva
Asa cum scrie in articol, si in restul tarilor din UE sunt pt ca dementi pe sosele, in societate sunt peste tot. Trebuie tinuti cumva din scurt
Postat 23 Martie 2023, 11:09 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON