URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2019, 15:35

Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit joi, din mâna preşedintelui preşedintele Asociaţiei "Euro Foto Art", Ştefan Tóth AFIAP, Cupa Fotoreporterilor Bihoreni.  

"Lucrări foarte bune"

Concursul de fotografie destinat fotoreporterilor bihoreni, organizat în cadrul celei de a VII-a ediţii a Festivalului Fotografiei Internaţionale "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly" a reunit peste 100 de instantanee surprinse de 11 fotojurnalişti locali.

Juriul, format din artistul fotograf Ştefan Tóth, criticul de artă Ramona Novicov şi reprezentantul UZP Dinicu Braghină, a primit lucrările codificate, pentru a nu cunoaşte identitatea autorilor, şi a deliberat separat, în încăperi diferite, pentru ca membrii să nu fie influenţaţi de părerile colegilor. "A fost vorba de lucrări foarte bune, iar diferenţa de punctaj dintre câştigători a fost foarte mică", spus preşedintele "Euro Foto Art".

În urma jurizării, Cupa Fotoreporterilor Bihoreni i-a revenit fotografului BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, iar Cupa Uniunii Ziariştilor Profesionişti din Bihor - fotoreporterului cotidianului Crişana, Remus Toderici.

Festivitatea de premiere a avut loc joi, cu ocazia vernisajului expoziţiei fotoreporterilor din Bihor şi Hajdú Bihar organizată la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

"Viaţa fotoreporterilor s-a înăsprit"

Potrivit artistului fotograf Ştefan Tóth, ideea unui concurs destinat fotoreporterilor bihoreni este mai veche, dar a fost materializată abia în ultimii ani. "Colaborez deja de 42 de ani cu fotoreporterii bihoreni, ne-am întâlnit la foarte multe vernisaje şi am considerat că trebuie să venim în întâmpinarea lor. Acum ne aflăm la cea de-a treia ediţie. De anul trecut expoziţia a devenit internaţională pentru că în cadrul ei expun şi fotoreporteri din Hajdú Bihar", a spus Tóth.

La vernisajul artiştilor fotografi bihoreni au participat, printre alţii, reprezentantul Instituţiei Prefectului, Eugen Antal, administratorul public al municipiului Oradea, Dacian Palladi, directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşa, jurnalişti şi fotojurnalişti de la majoritatea publicaţiilor locale.

"Aceste două ore în care participăm la expoziţie constituie sărbătoarea fotoreporterilor bihoreni. În rest, în toate cele 364 de zile ale anului, aceştia sunt la muncă. Un fotoreporter este de zece ori mai chinuit decât un ziarist. O redacţie care poate număra şi zece reporteri are, în schimb, un singur fotograf, de care trag toţi", a spus Mircea Chirilă.

Directorul săptămânalului BIHOREANUL a amintit că majoritatea modificărilor legislative din ultima perioadă au fost făcute în defavoarea fotojurnaliştilor. "De când a intrat în vigoare legislaţia privind dreptul la imagine, viaţa fotoreporterilor s-a înăsprit. Toţi consideră că au dreptul la intimitate, şi când sunt în spaţiul public, şi când sunt persoane publice, şi când sunt în poziţia de a ne influenţa viaţa prin deciziile lor", a explicat Chirilă.

Poftiţi, la expoziţie!

Având în vedere calitatea lucrărilor înscrise în concurs, în cadrul vernisajului organizatorii au mai decernat şase plachete "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly".

Ele au revenit fotoreporterilor: Ovi D. Pop EFIAP (săptămânalul Zi de Zi), Costel Demian (Bihor Online - bihon.ro), Camelia Buşu (cotidianul Jurnalul  bihorean), Ciprian Iovan (cotidianul Crişana), Kovács Péter (ziarul Hajdú-Bihari Napló) şi Matey István (ziarul Hajdú-Bihari Napló).

Lucrările expuse reprezintă cele mai bune instantanee surprinse de jurnaliştii bihoreni în cursul anului 2018 în munca lor pe teren şi merită admirate de publicul larg.

Expoziţia fotoreporterilor orădeni va rămâne la dispoziţia orădenilor până pe data de 13 februarie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 17. Accesul publicului este permis indiferent de vârstă, chiar dacă expoziţia ar trebui marcată cu anunţul: "Atenţie, unele imagini vă pot afecta emoţional!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON