URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2022, 08:00

Verdict: hărţuire! Femeia care i-a arătat "ţiţi frumoşi" episcopului reformat de Oradea a fost condamnată

Verdict: hărţuire! Femeia care i-a arătat 'ţiţi frumoşi' episcopului reformat de Oradea a fost condamnată ŢUNICAM. Denisa Krisztina Chilba (foto) a depus în apărarea sa mesajele deocheate primite de la episcopul reformat, pe care acesta neagă că le-ar fi trimis. "Îngeraşa mea, ţunicam, cu ţiţi frumoşi", "profesoara mea sexi", "te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi vreau să fii şi tu", "iubi, te mângâiesc de la degetul mic până la capul şi te îmbrăţişez" - sunt doar câteva dintre vorbele de amor transmise de Csűry István, care i-a cerut femeii poze cu "poarta fericirii", unde să se vadă "blăniţa", ori cu "gemenele", adică sânii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea a şocat comunitatea. Titlul de prima pagină al BIHOREANULUI - "În pat cu episcopul"- şi picanteriile cu care erau pigmentate dezvăluirile "amantei episcopului" au provocat o sumedenie de discuţii şi întrebări. Acum, povestea pare să se îndrepte către final, unul nu foarte fericit pentru femeia care a stricat liniştea Episcopiei Reformate de lângă Piatra Craiului. 

Orădeanca Denisa Krisztina Chilba, care în primăvara anului 2019 a declanşat un scandal naţional după ce l-a acuzat pe episcopul Csűry István că ar fi sedus-o, lăsat-o însărcinată şi abandonat-o, a fost condamnată definitiv la amendă penală pentru hărţuire. Judecătorii au refuzat, însă, cererea de daune morale a prelatului, pe motiv că acesta a contribuit prin comportamentul său la faptele femeii. Căci n-a fost tocmai... uşă de biserică.

Răzbunarea lui Deni

În preajma sărbătorilor Pascale 2019, orădeanca s-a prezentat la redacţia BIHOREANULUI, susţinând că tocmai fusese alungată de la sediul Episcopiei Reformate, unde voia să-l reclame pe Csűry pentru preacurvie.

Susţinea că a avut o relaţie amoroasă cu preotul căsătorit, povestind cum au ajuns să se cunoască, să se întâlnească şi să-şi trimită mesaje ce arătau că la început Csűry îi cerea rendez-vous şi îi mărturisea c-o iubeşte, pentru ca în final s-o someze să-i dea pace. Ea, însă, a continuat să-l caute. În martie l-a anunţat că e însărcinată şi, pentru că bărbatul n-a crezut-o, l-a căutat acasă şi l-a dat în vileag nevestei, iar apoi şi la Episcopie, de unde a fost alungată. 

Csűry a negat vehement acuzele, susţinând că femeia a inventat povestea de amor şi sarcina, l-a hărţuit în biserică, la slujbe, acasă, pe reţelele de socializare şi pe Whatsapp, printre altele ca să-i ceară bani - "în cuantum de 30.000 euro" ori 800 euro lunar - pentru analize, consultaţii şi medicamente pentru o sarcină care, în opinia lui, nu exista.

Hărţuit cu... coroane

Cazul a ajuns în atenţia Parchetului Oradea în iulie 2019, ca urmare a unor plângeri depuse de episcopul Csűry István (foto) şi de soţia sa, Anikó, învăţătoare, pe care Denisa a urmărit-o pe stradă, i-a trimis mesaje obscene şi a reclamat-o la Inspectoratul Şcolar fiindcă şi-ar fi lovit elevii, dar şi la Agenţia de Mediu, pentru că ar ţine prea multe animale în casă, poluându-şi vecinii, toate sesizările dovedindu-se neîntemeiate.

Orădeanca a fost trimisă în judecată iniţial doar pentru hărţuirea episcopului. Procurorii au acuzat-o că în perioada 16 aprilie - 2 iulie 2019 i-a trimis peste 3.000 de apeluri şi mai mult de 2.000 de SMS-uri, de pe mai multe numere de telefon, aspect pe care femeia nici nu l-a negat, depunând la dosar, însă, şi mesajele prin care episcopul îi declara iubirea, negate de Csűry.

Rechizitoriul dezvăluia şi alte incidente provocate de orădeancă: pe 28 iunie 2019, de pildă, la comanda ei, o pizzerie i-a livrat episcopului 10 pizza, iar pe 22 iulie acesta s-a trezit acasă cu coroane mortuare în valoare de 700 lei, în ambele cazuri curierii cerându-i să le şi achite. "Coroana reprezintă durere sufletească şi am vrut să-l doară şi pe el aşa cum mă durea pe mine", a explicat Denisa anchetatorilor. 

O sarcină... presupusă

"Începe show-ul, îţi garantez". "Vei fi dat din preoţime afară, dacă nu ai vrut amiabil şi în linişte şi pace să rezolvi, atunci va fi show în toată regula, ruşinea te va mânca". "Te nenorocesc, să nu cumva să blochezi telefonul, pentru binele tău îţi spun, că o să fie crimă şi de ruşinea lumii te fac". "Rolul tău este să îţi formezi o nouă familie cu mine şi cu copilul nostru şi să intri în atribuţia părintească, să mă ajuţi la creşterea copilului". "Vrei să te împaci cu mine pentru copil sau predau înregistrarea să le vadă o ţară întreagă? Eu m-aş împăca în locul tău, pentru binele tău". Sunt doar câteva dintre mesajele în care femeia îi cerea episcopului ba 800 euro, contravaloarea analizelor medicale, ba 30.000 euro ca despăgubiri morale, ba ca bărbatul să-şi asume responsabilitatea creşterii copilului pe care susţinea că-l aşteaptă.

Femeia n-a putut da explicaţii coerente despre pretinsa sarcină, folosită drept pretext ca să-i ceară prelatului când bani, când implicare în creşterea bebeluşului. Luată la întrebări a susţinut că "a presupus" că era însărcinată, în urma unei consultaţii medicale. Şi, pe baza respectivei presupuneri, l-a anunţat şi pe episcop, printr-un SMS. Desigur, Csűry a negat orice legătură, chestiune care a deranjat-o. Acela a fost momentul în care, spunea ea, a decis să-l reclame la Episcopie şi i-a transmis că-l va face "de ruşinea lumii şi va merge la presă". "Nu a vrut să se ajungă aici, dar întrucât episcopul nu a dat curs întâlnirilor propuse de ea, a recurs la aceste mijloace", arată actul de acuzare. 

Verdict: vinovată

Deşi era evident că episcopul a fost supus la presiuni din partea femeii, anchetatorii au dispus clasare pentru acuzaţia de şantaj, soluţie atacată de Csűry în faţa instanţei şi desfiinţată în octombrie 2020 de Judecătoria Oradea, care a dispus începerea procesului faţă de femeie şi pentru această acuză, dar separat de cel pentru hărţuire.

În timp ce procesul de şantaj încă se judecă, cel de hărţuire a ajuns la final. Denisa Chilba a fost condamnată la 180 de zile amendă, cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă fiind stabilit la suma de 30 lei, iar totalul sancţiunii ridicându-se, deci, la 5.400 lei.

Soluţia a fost pronunţată de Judecătoria Oradea pe 22 iunie anul trecut şi menţinută de Curtea de Apel Oradea pe 17 ianuarie anul acesta. Prin decizie, s-a respins practic atât apelul femeii, care cerea să fie achitată, cât şi cel al episcopului, care voia o pedeapsă mai aspră şi daune morale. Ambele părţi au fost considerate însă "în culpă procesuală" şi obligate să achite "frăţeşte" cheltuielile judiciare, în valoare totală de 800 lei.

Tăcere în instanţă

Decizia Curţii de Apel Oradea a şi fost motivată, soluţia consultată de BIHOREANUL dezvăluind detalii neştiute până acum. Ca de pildă faptul că, după ce în anchetă a recunoscut că l-a bombardat pe episcop cu mesaje şi apeluri, explicându-şi şi motivaţia, în faţa instanţei Chilba a uzat de dreptul la tăcere pe tot parcursul procesului.

Tot din decizia instanţei reiese că femeia a avut o singură depoziţie în favoarea ei, cea a unei prietene căreia i se confesase despre relaţia cu episcopul. Femeia ar fi văzut buchetele de flori, ciocolata şi cafeaua trimise de prelat, dar şi mesajele prin care Csűry i se adresa cu "zmeurica mea, ţuţuca mea, frumuşica mea". 

Prietena spunea că Denisa se declara "încântată" de atenţia primită, "însă la sfârşit a fost foarte dezamăgită, pentru că relaţia s-a terminat cu ceartă. Între ea şi persoana vătămată a fost o relaţie de dragoste la prima vedere. Ea a găsit în persoana vătămată şi alinare, şi dragoste", a explicat prietena Denisei.

Teama pentru funcţie

De cealaltă parte, episcopul a continuat să nege că ar fi avut vreodată gânduri necurate. Csűry a pretins că pe reţelele de socializare au corespondat iniţial "prin diferite imagini cu sfinţi, icoane sau citate biblice". Apoi, femeia ar fi început să-i spună că are nevoie de ajutor, pentru că dorea să-şi închirieze o locuinţă, pentru ca în final "să-l abordeze uşor diferit, făcându-i complimente, dar şi cerându-i, parcă, confirmarea că este frumoasă", iar "la acestea, a vrut să intre în jocul acesteia, confirmând ceea ce spunea numita".

Preotul a recunoscut şi că a fost acasă la femeie, dar numai "a discutat" cu ea, "a făcut rugăciuni, iar la un moment dat a observat că aceasta se apropie mai mult de el, îmbrăţişându-l". Ca atare, "a rămas aproximativ 30 de minute în locuinţa acesteia, curios de ce va fi, iar când a observat că femeia îşi doreşte mai mult, solicitând o apropiere fizică, s-a retras". Desigur, fără să-i răspundă la gesturi, conform spuselor sale.

Din acel moment, Denisa a început să-i hărţuiască, iar apoi a făcut declaraţii presei, creându-i lui Csűry probleme şi cu soţia, şi la Episcopie. "În legătură cu cariera profesională, şefii de la Sinod aşteaptă rezultatul procesului, în sensul că dacă inculpata ar avea dreptate ar putea fi sancţionat, şi aceasta e temerea sa, însă nu crede ca s-ar ajunge să-şi piardă locul de muncă pentru situaţia aceasta", se arată în motivare.

E suficientă o amendă

Ce au decis judecătorii? În opinia Curţii, care a reluat argumentele Judecătoriei Oradea, reclamaţiile făcute de Denisa la adresa episcopului şi a soţiei sale la anumite instituţii publice nu pot fi considerate hărţuire, căci "inculpata şi-a exercitat un drept la petiţie", iar gesturile sale, de a-i trimite bărbatului pizza şi coroane mortuare acasă, "nici măcar nu pot fi încadrate în textul legal, nefiind acţiuni de urmărire sau supraveghere".

Episcopul a depus un volum uriaş cu desfăşurătorul apelurilor şi mesajelor primite de la Denisa Krisztina Chilba, însă doar pe cele primite după declanşarea conflictului. Pe cele de dinainte, care îl incriminau şi pe el, susţine că le-a şters...

Pe de altă parte, instanţa a arătat că, indiferent dacă relaţia celor doi a fost una "personală, de afecţiune, de natură sexuală sau de orice altă natură", femeia nu avea dreptul "să apeleze şi să trimită mii de mesaje cu conţinut ameninţător şi defăimător persoanei vătămate, întrucât în acest fel nu a făcut altceva decât să-l hărţuiască în sensul prevăzut şi incriminat de Codul Penal".

Instanţa a stabilit totuşi pedeapsa spre minimum, considerând că amenda penală "este suficientă şi proporţională, de natură să atragă în mod serios atenţia inculpatei că astfel de comportamente antisociale nu pot fi tolerate", şi totodată atinge "scopurile procesului".

Decizia este definitivă, iar Denisa are 3 luni ca să plătească amenda penală, în caz contrar urmând să fie încarcerată şi să execute în Penitenciar cele 180 de zile. Între timp, aşteaptă verdictul în procesul de şantaj la adresa episcopului şi încă e anchetată pentru hărţuirea reclamată de soţia acestuia. Povestea, deci, continuă...


VICTIMĂ... ŞI NU PREA
Episcopul are partea lui de vină

Interesant este că, deşi au condamnat-o pe Denisa Chilba, judecătorii au respins pretenţiile civile ale episcopului, ca nefondate. Csűry István a cerut daune morale de 1.001 lei, invocând că a avut "o teamă că ar putea păţi ceva rău, precum oprobriul public sau al enoriaşilor, probleme în căsnicie, ca urmare a instabilităţii şi imprevizibilităţii acţiunilor inculpatei", dar instanţa a considerat nejustificată solicitarea. 

"Persoana vătămată a contribuit, prin comportamentul său faţă de inculpată, la conturarea cadrului factual şi emoţional care a dus la săvârşirea faptei de către inculpată", au conchis judecătorii, confirmând, practic, că episcopul a avut partea sa de vină.

"Simpla soluţie de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de hărţuire este de natură să aducă părţii civile satisfacţia morală şi totodată reabilitarea sa în ochii enoriaşilor şi ai familiei", scrie în soluţia Curţii de Apel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
love story de seara
doamna Gal, acest articol este asemeni unui desert cu inghetata - in timp ce ne mancam nervii cu dezvoltarea acestui oras in zig-zag si pe diagonala, cu politicul prea implicat sau invizibil in viata noastra, ne putem relaxa la ceas de seara afland ce viata grea isi fac fetele bisericesti - nimic nou sub soare, de altfel. cautati povestea in fiecare biserica si manastire, si ne veti recompensa cu articole haioase tot anul!
Postat 02 Februarie 2022, 19:11 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON