URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vedem că pasajul Decebal începe să capete contur pe planșetă. Imagini frumoase, pomi  din belșug, clădiri dichisite și lifturi pentru pietoni. Însă nu trebuie să fii mare meșter în construcții, ci doar șofer care tranzitează zona, ca să-ți dai seama că există niște greșeli care, în loc să ne ușureze, ne vor face viața și mai grea...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea, din motive lesne de înțeles, politice, depopularea României era comparată cu cea a Siriei, țară zguduită de un sângeros și îndelungat război civil. Peste 4 milioane de sirieni s-au refugiat în acei ani prin lume, iar românii, cu o estimare de peste 1,5 milioane de expatriați din 1990 până atunci, urmau pe locul al doilea. Fără ca la noi să fi avut loc, totuși, un război civil.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
02 Februarie 2022, 08:00

Verdict: hărţuire! Femeia care i-a arătat "ţiţi frumoşi" episcopului reformat de Oradea a fost condamnată

Verdict: hărţuire! Femeia care i-a arătat 'ţiţi frumoşi' episcopului reformat de Oradea a fost condamnată ŢUNICAM. Denisa Krisztina Chilba (foto) a depus în apărarea sa mesajele deocheate primite de la episcopul reformat, pe care acesta neagă că le-ar fi trimis. "Îngeraşa mea, ţunicam, cu ţiţi frumoşi", "profesoara mea sexi", "te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi vreau să fii şi tu", "iubi, te mângâiesc de la degetul mic până la capul şi te îmbrăţişez" - sunt doar câteva dintre vorbele de amor transmise de Csűry István, care i-a cerut femeii poze cu "poarta fericirii", unde să se vadă "blăniţa", ori cu "gemenele", adică sânii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea a şocat comunitatea. Titlul de prima pagină al BIHOREANULUI - "În pat cu episcopul"- şi picanteriile cu care erau pigmentate dezvăluirile "amantei episcopului" au provocat o sumedenie de discuţii şi întrebări. Acum, povestea pare să se îndrepte către final, unul nu foarte fericit pentru femeia care a stricat liniştea Episcopiei Reformate de lângă Piatra Craiului. 

Orădeanca Denisa Krisztina Chilba, care în primăvara anului 2019 a declanşat un scandal naţional după ce l-a acuzat pe episcopul Csűry István că ar fi sedus-o, lăsat-o însărcinată şi abandonat-o, a fost condamnată definitiv la amendă penală pentru hărţuire. Judecătorii au refuzat, însă, cererea de daune morale a prelatului, pe motiv că acesta a contribuit prin comportamentul său la faptele femeii. Căci n-a fost tocmai... uşă de biserică.

Răzbunarea lui Deni

În preajma sărbătorilor Pascale 2019, orădeanca s-a prezentat la redacţia BIHOREANULUI, susţinând că tocmai fusese alungată de la sediul Episcopiei Reformate, unde voia să-l reclame pe Csűry pentru preacurvie.

Susţinea că a avut o relaţie amoroasă cu preotul căsătorit, povestind cum au ajuns să se cunoască, să se întâlnească şi să-şi trimită mesaje ce arătau că la început Csűry îi cerea rendez-vous şi îi mărturisea c-o iubeşte, pentru ca în final s-o someze să-i dea pace. Ea, însă, a continuat să-l caute. În martie l-a anunţat că e însărcinată şi, pentru că bărbatul n-a crezut-o, l-a căutat acasă şi l-a dat în vileag nevestei, iar apoi şi la Episcopie, de unde a fost alungată. 

Csűry a negat vehement acuzele, susţinând că femeia a inventat povestea de amor şi sarcina, l-a hărţuit în biserică, la slujbe, acasă, pe reţelele de socializare şi pe Whatsapp, printre altele ca să-i ceară bani - "în cuantum de 30.000 euro" ori 800 euro lunar - pentru analize, consultaţii şi medicamente pentru o sarcină care, în opinia lui, nu exista.

Hărţuit cu... coroane

Cazul a ajuns în atenţia Parchetului Oradea în iulie 2019, ca urmare a unor plângeri depuse de episcopul Csűry István (foto) şi de soţia sa, Anikó, învăţătoare, pe care Denisa a urmărit-o pe stradă, i-a trimis mesaje obscene şi a reclamat-o la Inspectoratul Şcolar fiindcă şi-ar fi lovit elevii, dar şi la Agenţia de Mediu, pentru că ar ţine prea multe animale în casă, poluându-şi vecinii, toate sesizările dovedindu-se neîntemeiate.

Orădeanca a fost trimisă în judecată iniţial doar pentru hărţuirea episcopului. Procurorii au acuzat-o că în perioada 16 aprilie - 2 iulie 2019 i-a trimis peste 3.000 de apeluri şi mai mult de 2.000 de SMS-uri, de pe mai multe numere de telefon, aspect pe care femeia nici nu l-a negat, depunând la dosar, însă, şi mesajele prin care episcopul îi declara iubirea, negate de Csűry.

Rechizitoriul dezvăluia şi alte incidente provocate de orădeancă: pe 28 iunie 2019, de pildă, la comanda ei, o pizzerie i-a livrat episcopului 10 pizza, iar pe 22 iulie acesta s-a trezit acasă cu coroane mortuare în valoare de 700 lei, în ambele cazuri curierii cerându-i să le şi achite. "Coroana reprezintă durere sufletească şi am vrut să-l doară şi pe el aşa cum mă durea pe mine", a explicat Denisa anchetatorilor. 

O sarcină... presupusă

"Începe show-ul, îţi garantez". "Vei fi dat din preoţime afară, dacă nu ai vrut amiabil şi în linişte şi pace să rezolvi, atunci va fi show în toată regula, ruşinea te va mânca". "Te nenorocesc, să nu cumva să blochezi telefonul, pentru binele tău îţi spun, că o să fie crimă şi de ruşinea lumii te fac". "Rolul tău este să îţi formezi o nouă familie cu mine şi cu copilul nostru şi să intri în atribuţia părintească, să mă ajuţi la creşterea copilului". "Vrei să te împaci cu mine pentru copil sau predau înregistrarea să le vadă o ţară întreagă? Eu m-aş împăca în locul tău, pentru binele tău". Sunt doar câteva dintre mesajele în care femeia îi cerea episcopului ba 800 euro, contravaloarea analizelor medicale, ba 30.000 euro ca despăgubiri morale, ba ca bărbatul să-şi asume responsabilitatea creşterii copilului pe care susţinea că-l aşteaptă.

Femeia n-a putut da explicaţii coerente despre pretinsa sarcină, folosită drept pretext ca să-i ceară prelatului când bani, când implicare în creşterea bebeluşului. Luată la întrebări a susţinut că "a presupus" că era însărcinată, în urma unei consultaţii medicale. Şi, pe baza respectivei presupuneri, l-a anunţat şi pe episcop, printr-un SMS. Desigur, Csűry a negat orice legătură, chestiune care a deranjat-o. Acela a fost momentul în care, spunea ea, a decis să-l reclame la Episcopie şi i-a transmis că-l va face "de ruşinea lumii şi va merge la presă". "Nu a vrut să se ajungă aici, dar întrucât episcopul nu a dat curs întâlnirilor propuse de ea, a recurs la aceste mijloace", arată actul de acuzare. 

Verdict: vinovată

Deşi era evident că episcopul a fost supus la presiuni din partea femeii, anchetatorii au dispus clasare pentru acuzaţia de şantaj, soluţie atacată de Csűry în faţa instanţei şi desfiinţată în octombrie 2020 de Judecătoria Oradea, care a dispus începerea procesului faţă de femeie şi pentru această acuză, dar separat de cel pentru hărţuire.

În timp ce procesul de şantaj încă se judecă, cel de hărţuire a ajuns la final. Denisa Chilba a fost condamnată la 180 de zile amendă, cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă fiind stabilit la suma de 30 lei, iar totalul sancţiunii ridicându-se, deci, la 5.400 lei.

Soluţia a fost pronunţată de Judecătoria Oradea pe 22 iunie anul trecut şi menţinută de Curtea de Apel Oradea pe 17 ianuarie anul acesta. Prin decizie, s-a respins practic atât apelul femeii, care cerea să fie achitată, cât şi cel al episcopului, care voia o pedeapsă mai aspră şi daune morale. Ambele părţi au fost considerate însă "în culpă procesuală" şi obligate să achite "frăţeşte" cheltuielile judiciare, în valoare totală de 800 lei.

Tăcere în instanţă

Decizia Curţii de Apel Oradea a şi fost motivată, soluţia consultată de BIHOREANUL dezvăluind detalii neştiute până acum. Ca de pildă faptul că, după ce în anchetă a recunoscut că l-a bombardat pe episcop cu mesaje şi apeluri, explicându-şi şi motivaţia, în faţa instanţei Chilba a uzat de dreptul la tăcere pe tot parcursul procesului.

Tot din decizia instanţei reiese că femeia a avut o singură depoziţie în favoarea ei, cea a unei prietene căreia i se confesase despre relaţia cu episcopul. Femeia ar fi văzut buchetele de flori, ciocolata şi cafeaua trimise de prelat, dar şi mesajele prin care Csűry i se adresa cu "zmeurica mea, ţuţuca mea, frumuşica mea". 

Prietena spunea că Denisa se declara "încântată" de atenţia primită, "însă la sfârşit a fost foarte dezamăgită, pentru că relaţia s-a terminat cu ceartă. Între ea şi persoana vătămată a fost o relaţie de dragoste la prima vedere. Ea a găsit în persoana vătămată şi alinare, şi dragoste", a explicat prietena Denisei.

Teama pentru funcţie

De cealaltă parte, episcopul a continuat să nege că ar fi avut vreodată gânduri necurate. Csűry a pretins că pe reţelele de socializare au corespondat iniţial "prin diferite imagini cu sfinţi, icoane sau citate biblice". Apoi, femeia ar fi început să-i spună că are nevoie de ajutor, pentru că dorea să-şi închirieze o locuinţă, pentru ca în final "să-l abordeze uşor diferit, făcându-i complimente, dar şi cerându-i, parcă, confirmarea că este frumoasă", iar "la acestea, a vrut să intre în jocul acesteia, confirmând ceea ce spunea numita".

Preotul a recunoscut şi că a fost acasă la femeie, dar numai "a discutat" cu ea, "a făcut rugăciuni, iar la un moment dat a observat că aceasta se apropie mai mult de el, îmbrăţişându-l". Ca atare, "a rămas aproximativ 30 de minute în locuinţa acesteia, curios de ce va fi, iar când a observat că femeia îşi doreşte mai mult, solicitând o apropiere fizică, s-a retras". Desigur, fără să-i răspundă la gesturi, conform spuselor sale.

Din acel moment, Denisa a început să-i hărţuiască, iar apoi a făcut declaraţii presei, creându-i lui Csűry probleme şi cu soţia, şi la Episcopie. "În legătură cu cariera profesională, şefii de la Sinod aşteaptă rezultatul procesului, în sensul că dacă inculpata ar avea dreptate ar putea fi sancţionat, şi aceasta e temerea sa, însă nu crede ca s-ar ajunge să-şi piardă locul de muncă pentru situaţia aceasta", se arată în motivare.

E suficientă o amendă

Ce au decis judecătorii? În opinia Curţii, care a reluat argumentele Judecătoriei Oradea, reclamaţiile făcute de Denisa la adresa episcopului şi a soţiei sale la anumite instituţii publice nu pot fi considerate hărţuire, căci "inculpata şi-a exercitat un drept la petiţie", iar gesturile sale, de a-i trimite bărbatului pizza şi coroane mortuare acasă, "nici măcar nu pot fi încadrate în textul legal, nefiind acţiuni de urmărire sau supraveghere".

Episcopul a depus un volum uriaş cu desfăşurătorul apelurilor şi mesajelor primite de la Denisa Krisztina Chilba, însă doar pe cele primite după declanşarea conflictului. Pe cele de dinainte, care îl incriminau şi pe el, susţine că le-a şters...

Pe de altă parte, instanţa a arătat că, indiferent dacă relaţia celor doi a fost una "personală, de afecţiune, de natură sexuală sau de orice altă natură", femeia nu avea dreptul "să apeleze şi să trimită mii de mesaje cu conţinut ameninţător şi defăimător persoanei vătămate, întrucât în acest fel nu a făcut altceva decât să-l hărţuiască în sensul prevăzut şi incriminat de Codul Penal".

Instanţa a stabilit totuşi pedeapsa spre minimum, considerând că amenda penală "este suficientă şi proporţională, de natură să atragă în mod serios atenţia inculpatei că astfel de comportamente antisociale nu pot fi tolerate", şi totodată atinge "scopurile procesului".

Decizia este definitivă, iar Denisa are 3 luni ca să plătească amenda penală, în caz contrar urmând să fie încarcerată şi să execute în Penitenciar cele 180 de zile. Între timp, aşteaptă verdictul în procesul de şantaj la adresa episcopului şi încă e anchetată pentru hărţuirea reclamată de soţia acestuia. Povestea, deci, continuă...


VICTIMĂ... ŞI NU PREA
Episcopul are partea lui de vină

Interesant este că, deşi au condamnat-o pe Denisa Chilba, judecătorii au respins pretenţiile civile ale episcopului, ca nefondate. Csűry István a cerut daune morale de 1.001 lei, invocând că a avut "o teamă că ar putea păţi ceva rău, precum oprobriul public sau al enoriaşilor, probleme în căsnicie, ca urmare a instabilităţii şi imprevizibilităţii acţiunilor inculpatei", dar instanţa a considerat nejustificată solicitarea. 

"Persoana vătămată a contribuit, prin comportamentul său faţă de inculpată, la conturarea cadrului factual şi emoţional care a dus la săvârşirea faptei de către inculpată", au conchis judecătorii, confirmând, practic, că episcopul a avut partea sa de vină.

"Simpla soluţie de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de hărţuire este de natură să aducă părţii civile satisfacţia morală şi totodată reabilitarea sa în ochii enoriaşilor şi ai familiei", scrie în soluţia Curţii de Apel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
love story de seara
doamna Gal, acest articol este asemeni unui desert cu inghetata - in timp ce ne mancam nervii cu dezvoltarea acestui oras in zig-zag si pe diagonala, cu politicul prea implicat sau invizibil in viata noastra, ne putem relaxa la ceas de seara afland ce viata grea isi fac fetele bisericesti - nimic nou sub soare, de altfel. cautati povestea in fiecare biserica si manastire, si ne veti recompensa cu articole haioase tot anul!
Postat 02 Februarie 2022, 19:11 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5747 RON
  • 1 EUR = 4.9022 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON