URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 09 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru cei mai tinerei, puțină istorie. Pe vremea inenarabilului primar Petru Filip, în ciuda tuturor criticilor, totuși s-a mai făcut câte ceva. Bunăoară, s-a dat un tun de toată frumusețea cu bazinul olimpic, hidoșenia aia care seamănă cu o cutie de conservă. Pentru constructorul de atunci, MBS Group, duhnind prin toți porii a Partidul Democrat, a fost floare la ureche să câștige licitația...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea alimentelor conțin sare în mod natural sunt legumele, fructele, carnea, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, cerealele, legumele uscate și grăsimile. Consumul crescut de sare joacă un rol important în creșterea tensiunii arteriale (mai ales la persoanele supraponderale și la cele obeze) și în favorizarea apariției osteoporozei (prin creșterea eliminări de calciu la nivel renal).
01 Mai 2019, 14:00

Episcopul reformat Csűry István, despre acuzaţiile de adulter: Nu am avut relaţii sexuale cu această femeie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Episcopul reformat Csűry István a făcut primele declaraţii concrete despre acuzaţiile de adulter care îi sunt aduse de orădeanca Denisa Krisztina Chilba, cea care pretinde că a avut o aventură cu prelatul de pe urma căreia ar fi rămas însărcinată. Într-un interviu acordat site-ului maghiar reformatus.hu, Csűry susţine că femeia îi cere 30.000 euro şi pensie alimentară de 400 euro, lunar, pentru un copil despre care afirmă că nu este al lui.

Cu toate că, atunci când a fost solicitat de BIHOREANUL, Csűry a refuzat să intre în detalii în ce privește relația cu Denisa Chilba, limitându-se să susțină doar că femeia îl hărțuiește, pentru site-ul maghiar episcopul a povestit, în premieră, că a purtat discuții pe Facebook cu femeia, confirmând, astfel, în parte, dezvăluirile ziarului.

În interviu, Csűry pretinde că femeia "s-a dat drept inteligentă, deschisă, apoi a venit cu probleme spirituale", iar pe internet au purtat discuţii, însă numai pentru că l-a abordat pentru a-i cere sfaturi, ca de pildă "pentru că nu ştie cum să se roage" sau pentru a-şi rezolva o problemă locativă.

Întrebat explicit dacă a avut relaţii sexuale cu Chilba, Csűry a negat. „Nu am avut niciodată relaţii sexuale cu această femeie”, a declarat episcopul. El a mai spus că orădeanca are probleme psihice şi că nu exclude nici varianta ca aceasta să fie manipulată în interese politice ori de altă natură. În context, episcopul maghiar susţine că femeia, deşi pe jumătate unguroaică, l-ar fi şicanat că nu ştie româneşte, întrebându-l "ce caută un bozgor pe pământul României".

Episcopul Csűry István nu a fost întrebat, însă, despre sutele de mesaje prezentate de Denisa Chilba ca dovezi ale relaţiei adulterine, din care BIHOREANUL a publicat câteva, şi nici prelatul nu a adus vorba despre acestea.

Pe de altă parte, în interviu, Csűry confirmă și declarațiile femeii care a afirmat că, înainte de a face publică întreaga poveste, a încercat să discute cu el, şi, pentru că el nu a vrut, l-a căutat acasă, pârându-l soţiei, iar apoi şi la sediul Episcopiei, de unde, însă, a fost alungată. 

După cum se ştie, BIHOREANUL prezentat în urmă cu o săptămână dezvăluirile orădencei Denisa Chilba, care susţine că a avut o aventură cu episcopul reformat de 63 de ani, aflat la a doua căsătorie, relaţie de pe urma căreia ar fi rămas însărcinată. Ca dovadă a relaţiei amoroase, femeia a prezentat o serie întreagă de conversaţii purtate cu episcopul, în care acesta îi trimite inimioare, săruturi şi cuvinte dulci, ba chiar îi cere poze deocheate. 

Ulterior apariţiei articolului, UDMR Bihor a transmis publicaţiilor de limbă maghiară un comunicat de presă în care se solidarizează cu episcopul reformat Csűry István, acuzat de adulter, denigrând, în schimb, BIHOREANUL, pe care l-a descris ca fiind un „ziar de scandal, mizerabil”.


Interviul integral acordat de episcopul Csűry István site-ului „reformatus.hu”

Reporter: Nu e uşor să fii victima unui atac. Cum vă simţiţi?
Csűry:
Mă simt neputincios în faţa acestor atacuri urâte, mi-e rău fizic, de multe ori. Poate mă va ajuta faptul că am pornit o acţiune juridică, să-mi demonstrez adevărul. Înainte de Paşti am făcut o sesizare la Poliţie, joia trecută m-am adresat unui avocat. Tensiunea interioară a mai scăzut, măcar am făcut un demers. 

R: E uşor de inventat o astfel de poveste, mai greu e să găseşte dovezi. Sunt afirmaţiile lui A şi B, nu există martori. 
C: Pe telefon am păstrat o sumedenie de apeluri, în 20 de zile am mii de apeluri şi SMS-uri. Hărţuitoarea mea ba mă şantajează, ba îmi trimite mesaje împăciuitoare, ba mă ameninţă cu moartea.

R: Hărţuitoarea dumneavoastră susţine că aşteaptă un copil. E într-adevăr gravidă?
C: Nu ştiu, dar asta afirmă.

R: Într-un timp destul de scurt se va afla dacă e gravidă. Oare de ce a venit cu această poveste? Putea inventa şi altceva. Ar putea să se întoarcă repede împotriva ei, nu o poate susţine la infinit.
C: La infinit nu, dar această poveste dă posibilitatea să rămână mult timp în atenţie. 

R: Cum aţi cunoscut-o pe această femeie?
C: M-a adăugat ca prieten prin noiembrie, iar eu am acceptat. De obicei accept pe toată lumea, şi pe cei pe care nu-i cunosc, poate fi ruda unui enoriaş sau un frate creştin, care doreşte să mă contacteze. Nu pot să refuz pe nimeni, să jignesc, dar voi fi mai atent de acum încolo. În prima fază, am încercat să o ajut pe această femeie, care m-a abordat cu diferite probleme. Ca pastor, zilnic sunt căutat de oameni cu probleme. 

R: V-aţi întâlnit şi personal?
C: Iniţial, am purtat discuţii prin mesaje pe Facebook. Fiind catolică, mi-a trimis imagini cu sfinţi, apoi a apărut la evenimentele din săptămâna ecumenică. A fost acolo, de pildă, când am predicat fraţilor penticostali.

"Eu cred că e bolnavă"

R: Aţi recunoscut-o?
C: E un personaj care iese în evidenţă, are trăsături tipice. 

R: Şi v-a căutat după liturghie?
C: Mi-a scris pe Facebook, că ce frumoasă predică am avut, ce mult i-a plăcut. Mi-a scris că eu i-am deschis ochii şi a aflat cine e Dumnezeu. S-a dat drept o femeie inteligentă, deschisă, apoi a venit cu probleme spirituale, a cerut sfaturi, de pildă cum să facă, pentru că nu poate să se roage, nu ştie. Mai târziu m-a căutat cu o problemă locativă, să o ajut să-şi găsească o locuinţă. Am fost empatic, ca pastor i-am fost alături, la fel ca şi cu oricine altcineva. Am aflat între timp că mai mulţi pastori şi preoţi au avut probleme cu ea, că e în duşmănie şi procese cu mulţi. 

R: Cei care vin cu astfel de acuze o fac ori pentru că e adevărat, ori pentru bani, ori pentru faimă, vor să iasă în evidenţă, din răzbunare, sau pentru că ar fi bolnavi. Ce credeţi, care variantă se potriveşte în acest caz?
C: Eu cred că e bolnavă psihic, şi nu exclud nici varianta că cineva se foloseşte de boala ei şi o incită. Nu ştiu. La începutul lunii aprilie a început să mă acuze că am lăsat-o însărcinată, a venit la adunare, ba chiar şi la parohie şi a făcut scandal. În Lunea Mare, în prezenţa soţiei şi a cantorului, a făcut circ, a urlat, a prezentat scenarii demne de film. Soţia i-a spus să meargă la medic. Vă rog să fiţi atenţi, are o poveste că m-am dus la ea şi, în timp ce îmi făcea ceai în bucătărie, eu m-am dezbrăcat în pielea goală şi am dus-o în pat. La un ziar de scandal românesc a pretins că are 36 de ani şi a fost virgină, atunci când a început relaţia cu mine. Când am depus plângerea la poliţie împotriva ei am aflat că până şi despre vârstă a minţit la ziar, că are 40 de ani, potrivit datelor oficiale s-a născut în 1979. A căutat un ziar de scandal românesc cu această poveste a ei. 

R: Ce vă cere?
C: 30.000 euro şi pensie alimentară pentru copil, 400 euro pe lună. 

R: Nu vă supăraţi, trebuie să întreb, aţi avut relaţii sexuale cu această femeie?
C: Nu, niciodată nu am avut relaţii sexuale.

"A început să mă şicaneze"

R: S-a discutat că această hărţuire ar avea conotaţii politice. Ce credeţi?
C: Nu ştiu ce să cred. Urmează alegeri europarlamentare, campania electorală se ascute. Din 1 aprilie a început hărţuirea, de atunci ameninţările au fost mai agresive. A început să mă şicaneze, că nu ştiu româneşte, mă întreba ce caută un bozgor pe pământul României. Noi maghiarii din România aşa suntem ridiculizaţi, cu acest cuvânt, „bozgor”. Pe de altă parte, chiar înainte, cu ocazia referendumului pentru familie, m-am poziţionat pro-familia tradiţională, acest lucru nu le-a plăcut celor care susţin comunitatea LGBT. 

R: Deci aţi deranjat...
C: Poate fi orice. Biserica reformată şi cea catolică au o foarte mare autoritate. Dintre toate oraşele din Transilvania, cele mai multe semnături pentru susţinerea referendumului pro-familie s-au strâns la Oradea. Şi din această cauză am primit multe scrisori, unele anonime. Poate că aşa vor să mă slăbească, şi psihic, şi fizic, poate nu voi putea urca în amvon. Hărţuitoarea mea m-a ameninţat că va face show, că mă va pune la colţ, mă va face de râs.

R: Vă consideraţi o victimă?
C: Eu sunt un om deschis, numărul meu de telefon era afişat pe uşa bisericii până acum. Ca preot, încerc să îmi ajut semenii şi dacă nu reuşesc, acest lucru se poate întoarce împotriva mea. În acest caz, am întins o mână de ajutor, şi nu doar că mi-a fost lovită, dar am fost victima unui atentat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
fele apă fele viz
Am citit și eu cu o zi înainte decât acest articol apăruse, pe lb maghiară. Nu-l cunos pe domnul, nu cred că l-am văzut în viața mea, deși sunt și eu reformată. Am accesat pagina de facebook a dânsului din curiozitate, a divorțat de 3 ori, sau are copii de la 3 femei diferite, el știe numai ce și cum a făcut, DAR faza asta nu mi se pare ok din punct de vedere că e preot și ar trebui să ducă o viață sănătoasă, de pildă pt cei creștini. Nu? Asta a fost un aspect pe care l-am văzut. Apoi chestia cu sms-urile. Poți face oricând o pagină falsă, cu mesaje false (dar și acolo mi se pare cam complicat treaba), dar să falsifici sms-uri... Cum? Eu chiar aș dori să aud din partea dl Csury cum crede că doamna a falsificat sms-urile? Așteptăm răspunsul!
Postat 02 Mai 2019, 09:47 de Timea
Cu pantalonii in vine...
Si cu mesajele din telefon cum e ?
Postat 02 Mai 2019, 06:53 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.833 RON
  • 1 EUR = 4.921 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON