URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2019, 22:28

Atac halucinant al UDMR Bihor: Declarându-se „solidari” cu episcopul infidel, politicienii maghiari fac BIHOREANUL „ziar de scandal, mizerabil”

Atac halucinant al UDMR Bihor: Declarându-se „solidari” cu episcopul infidel, politicienii maghiari fac BIHOREANUL „ziar de scandal, mizerabil” foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​UDMR Bihor a transmis, miercuri seară, publicaţiilor de limbă maghiară, un comunicat de presă în care se solidarizează cu episcopul reformat Csűry István, acuzat de adulter, considerându-l victima unui „atac infam”, făcut de un „ziar de scandal, mizerabil”. Fără să stea să judece faptele prelatului suspect de imoralitate, liderii UDMR îi roagă pur şi simplu pe credincioşii maghiari să nu lase „îndoiala să se strecoare în rândurile noastre”.

Crede şi nu cerceta...

Luarea de poziţie abundă în etichetări insultătoare şi minciuni la adresa BIHOREANULUI, care este descris ca fiind un „ziar de scandal”, un „ziar mizerabil”, „condamnat deja pentru conținut anti-maghiar în instanță”, „naţionalist”, „legat de serviciile secrete”, care publică articole „de scandal”, „denigratoare”, „fără respectarea imparţialităţii şi eticii profesionale”, cuprinzând „informaţii false”.

Comunicatul nu intră în detaliile scandalului prezentat de ziar, tranşând controversa în favoarea episcopului reformat Csűry István, cunoscut ca apropiat al UDMR, singurele argumente fiind acelea că „apucăturile bolnave” ale reclamantei „sunt cunoscute în Oradea” deoarece „această individă a mai deranjat şi alte personalităţi publice în acelaşi mod”, aşadar cetăţenii „pot fi convinşi de integritatea feţei bisericeşti”, în ciuda numeroaselor dovezi incriminatorii.

Un articol "beton"

După cum se ştie, BIHOREANUL a publicat în această săptămână dezvăluirile unei orădence de 36 de ani, Denisa Chilba, care a relatat că a avut o aventură cu episcopul reformat de 63 de ani, aflat la a doua căsătorie, susţinând chiar că ar fi rămas însărcinată cu acesta. Femeia a prezentat drept dovezi ale acuzaţiei de adulter o serie întreagă de conversaţii din telefonul său, care arată fără putinţă de tăgadă că prelatul a căzut în mrejele interlocutoarei. Dintre acestea, ziarul a publicat doar o mică parte, cu rol de exemplificare.

Deşi povestea este una şocantă pentru mulţi, articolul BIHOREANULUI respectă, în ciuda acuzelor aduse de UDMR, deontologia profesională: el caută să scoată la lumină adevărul şi supune atenţiei chestiuni de larg interes public, fiind vorba de o personalitate bisericească, de la care se cere o conduită morală ireproşabilă; se bazează pe informaţii factuale certe, nu doar pe declaraţiile reclamantei; conţine şi opinia celui acuzat, atât cât a dorit să spună, cu precizarea faptului că nici Denisa Chilba nu a pus la dispoziţie actele medicale, deci faptul că ar fi gravidă e incert, dar nici Csűry István nu a vrut să discute conversaţiile incriminatorii; articolul nu trage concluzii tranşante, ci precizează că decizia de ordin moral va aparţine forurilor bisericeşti, respectiv cea de ordin legal organelor de anchetă pe care episcopul susţine că le-a sesizat.

Nu suntem anti-maghiari

În ce priveşte celelalte catalogări cu privire la BIHOREANUL, cititorii trebuie să ştie că ele fac parte dintr-o campanie constantă a liderilor UDMR Bihor, cu predilecţie a preşedintelui executiv Szabo Odon (în foto, alături de episcopul reformat), care în repetate rânduri a făcut declaraţii publice cu privire la faptul că publicaţia noastră ar fi una naţionalist-extremistă şi că în spatele articolelor deranjante la adresa UDMR ar sta serviciile secrete. 

Szabo a materializat aceste obsesii în trei plângeri adresate Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe considerente care mai de care mai ridicole. Scopul lor evident este acela de victimizare pe tentă etnică, respectiv cel de ştirbire a prestigiului şi credibilităţii ziarului.

Este o minciună faptul că BIHOREANUL ar fi fost condamnat de vreo instanţă judecătorească pentru conţinut anti-maghiar. Faţă de prima plângere a lui Szabo Odon, datând din 2014, CNCD a emis o decizie de amendare a publicaţiei cu suma de 2.000 lei, dar nu pentru conţinutul articolelor sale, ci pentru faptul că, în urmă cu 5 ani, ar fi tratat cu prea mare largheţe comentariile online ale unor cititori pe portalul www.eBihoreanul.ro, unele cu conţinut considerat ca făcând parte dintr-un discurs al urii.

Lecţii de moralitate

Redacţia a contestat amenda în justiţie, Curtea de Apel Oradea a decis în favoarea CNCD, iar verdictul final urmează să fie dat de Înalta Curte, unde procesul e pe rol. Litigiul nu este, deci, tranşat. Celelalte două plângeri ale liderului UDMR Bihor nici măcar nu au primit, încă, verdicte din partea CNCD.

Dată fiind campania tot mai agresivă a UDMR, vom publica, în viitorul apropiat toate documentele aferente acestor controverse, astfel încât cititorii să poată constata singuri comportamentul fals al politicienilor. Pe de altă parte, vom acţiona de această dată legal împotriva acestor practici calomniatoare şi de hărţuire, convinşi fiind că - deşi rostul nostru principal este să scriem şi să relatăm adevărul, nu să ne ţinem de procese - e nevoie de câteva lecţii de moralitate duse până la capăt.


Iată comunicatul integral al UDMR Bihor:

Suntem alături de Csűry István!

Condamnăm atacul urât pornit împotriva domnului episcop!

BIHOREANUL, ziarul de scandal din Oradea, condamnat deja pentru conținut anti-maghiar în instanță, a lansat, luni, în prima zi de Paşti, un atac extrem de infam împotriva episcopului Eparhiei reformate de Piatra Craiului, Csűry István. Articolul de scandal, denigrator, scris fără respectarea imparţialităţii şi eticii profesionale, prezintă informaţii false cu caracter denigrator, stigmatizându-l pe domnul episcop.

Apucăturile bolnave ale doamnei care se află în rolul principal al articolului sunt cunoscute în Oradea. În trecut, această individă a mai deranjat şi alte personalităţi bisericeşti şi publice în acelaşi mod.

Toţi cei care o cunosc atât pe numita doamnă şi afacerile ei scandaloase, cât şi pe episcopul Csűry István, pot fi convinşi de integritatea feţei bisericeşti.

Apariţia unei asemenea scrieri într-un ziar care în Oradea e considerat ca fiind unul murdar, în lunea Paştelui, e cea mai bună dovadă a faptului că este un atac frontal al naționaliștilor români și al forțelor legate de serviciile secrete îndreptat împotriva unei comunități maghiare tot mai puternice şi împotriva liderilor acesteia.

Suntem solidari cu episcopul Csűry István şi vom rămâne alături de conducătorul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului şi familia acestuia! Rugăm şi comunitatea maghiară: să nu lăsăm ca îndoiala să se strecoare în rândurile noastre.

Îi dorim multă putere şi dârzenie lui Csűry István, ca în aceste momente grele să aibă credinţă şi să poată trece peste aceste atacuri, transmitem compasiunea şi sprijinul nostru familiei sale, care trebuie să suporte durerea şi umilinţa provocate de aceste atacuri de ultimă speţă, nedovedite.

„De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni” (2 Petru 1, 5-7)

UDMR Bihor


Citiți pe aceeași temă articolul ”În pat cu episcopul: În plină sărbătoare a Paştelui, episcopul reformat Csűry István e implicat într-un scandal sexual cu acuzaţii de adulter, hărţuire şi şantaj (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
....& co
Daca un magar te lovesti cu copita, n-ai ce-i face, nu poti merge in fata judelui sa chemi magarul la judecata! Ce poti face este sa-l altoiesti pe stapanul magarului, de pilda la vot!
Postat 26 Aprilie 2019, 09:14 de pinonel
ZIP
Dosi, e ocupat cu antenele, slab semnalul.
Postat 26 Aprilie 2019, 06:52 de Sandu1206
Zip
Cum adică jignesc oamenii pe aici. Pe cine am jignit eu?
Postat 26 Aprilie 2019, 06:49 de Sandu1206
Dirty job
O dragoste curata si marturisita e binevenita si pentru donator si pentru primitor.Din pacate are si efecte secundare.Poate provoca erectii necontrolate iar in unele cazuri putem vorbi chiar despre priapism.In cautarea unei izbaviri care nu mai vine,zburda cu falusul in miini spoind in stinga si-n dreapta,sub ochii indulgenti ai deratizarii,toleranta la necrofilie si coprofagie.Trist este ca au cazut prada flagelului citeva nickname-uri care dadeau un oarecare farmec stabilimentului (tds,eutanasiu).Ce nu te omoara,te-ntareste...si viceversa
Postat 25 Aprilie 2019, 23:57 de excalibur
pinonel
Avocatul Doseanu l-a anuntat ca ii deschide proces. A amutzit vreo saptamana, dupa care vazand ca nu se intampla nimic, a prins iar curaj.
Postat 25 Aprilie 2019, 23:05 de ZIP
pinonel
Asa este. sandu1206 posteaza hate speech non-stop. Insulta oamenii care s-au nascut si/ori traiesc in diferite parti ale tarii, un agramat care jigneste in stanga si in dreapta si nu este nici macar atentionat de nimeni din redactie.
Postat 25 Aprilie 2019, 23:00 de ZIP
bla bla
A fost atenţionat de mai multe ori, a fost şi suspendat. De asta există butonul de reclamaţie, ca să fie reclamate comentariile care nu corespund regulamentului. Dar voi preferaţi să vă înjuraţi prin comentarii, de parcă pe ceilalţi i-ar interesa disputele voastre.
Postat 26 Aprilie 2019, 17:58 de Moderator
pinonel
Buna constatarea. Oare sandu1206, moderatorul si inca vreo cativa sunt acelasi ins ?
Postat 25 Aprilie 2019, 22:40 de ZIP
Bogdan 1
De ce ți se pare ca WERNER e COMUNIST. Nu ți se pare ca Iliescu a format partidul PSD din securiști turnători? Ca sa nu uiți , UN NEAMȚ A FORMAT ROMÂNIA. Iliescu trebuie sa plătească pe crimele comise.
Postat 25 Aprilie 2019, 22:18 de Sandu1206
Zip
Eu nu injur si nici in jur.
Postat 25 Aprilie 2019, 22:10 de Sandu1206
Domnule Ursuta PINONEL
Alcor a fost suspendat .
Postat 25 Aprilie 2019, 22:09 de Sandu1206
@Florin Ciucas
S-ar cuveni sa fii tot asa de prompt si in a infiera comportamentul suburban al unui oarecare postangiu, foarte prezent pe aici! Un biet agramat care jigneste in stanga si in dreapta. Curios e ca nu-mi amintesc sa fi fost macar dojenit de cineva din redactie. Ce inteleg cititorii? Ca redactia il ocroteste/incurajeaza pe acest ****! P.S. E fan de-al birtinezului, asta fara nicio legatura cu faptul ca fituica e la remorca...
Postat 25 Aprilie 2019, 17:32 de pinonel
pinike
La cine te referi, cititor de etichete? Că cititor de fiţuici e deja o formă evoluată...
Postat 25 Aprilie 2019, 22:16 de Florin Ciucas
Iar udemereuu
Se plang ca sunt demascati la furat si la curvasarii. OK, stai ca intra acum "sandu1206 -tomberon", si binecunoscutii lui parteneri sa ma injure/insulte pt constatare.
Postat 25 Aprilie 2019, 16:08 de ZIP
udmr
De ce sunteti rai cu Csury? El era intr-o misiune de documentare, ca sa nu zica lumea ca vorbeste in necunostinta de cauza. Ca sa poti sa combati adulterul in predica cel mai bine e sa te folosesti de propria experienta. Urmeaza si celelalte porunci...
Postat 25 Aprilie 2019, 12:31 de andy
Re: bogdan1
Vezi cine sunt "sponsorii" publicației și ale cui reclame publicitare apar sistematic ... și o să vezi cine sunt "securiștii" în a căror siaj se învârte Bihoreanul. Toți sunt din zona îmbogățiților de după "loviluție" care "pun banul" și la partidele ce se perindă pe la putere, în general PSD și PNL/PDL, de aproape trei decenii încoace !?!
Postat 25 Aprilie 2019, 09:32 de CrisDumi
RE: Re: bogdan1
Păi zi-ne tu, măi victima Binomului, dacă eşti aşa documentat: care-s securiştii ăia? unde-s reclamele lor? Avem atât de diverse surse de publicitate, încât pur şi simplu e o imbecilitate ce spui. Şi totul e la vedere, declarat, marcat, fiscalizat. Bine zic ăia că puşcăria nu reeducă omul, ci mai rău îl prosteşte...
Postat 25 Aprilie 2019, 11:35 de Florin Ciucas
Unguri agramați ... !?!
Corect gramatical se spune ... "ziar mizerabil, de scandal" !?! E vorba de "ziar" d.p.v. gramatical ... nu de "scandal" care, în mod firesc, e "mizerabil" prin definiție !?!
Postat 25 Aprilie 2019, 09:25 de CrisDumi
Au si ungurii dreptate,ebihoreanul e publicatia SRI
Nici Ebihoreanul,nu a intrat in detaliile scandalului cu Augustin Lazar(tortionarul securistoido comunist) oare de ce ? Aa,oare CRIMINALUL LAZAR,e protejat de Securisti? Eu cred ca DA ! Deci au si ungurii dreptate,ebihoreanul e o publicatie a serviciilor care il sustine pe Werner-COMUNISTUL si pe Bolojan-TARANOIUL ! O zi faina securistilor!!
Postat 25 Aprilie 2019, 08:48 de bogdan1
RE: Au si ungurii dreptate,ebihoreanul e publicatia SRI
Papagalule pesedist, foloseşte-ţi un pic organul gândirii: suntem un ziar local, nu tocăm pe toate părţile teme naţionale, doar dăm câteva ştiri importante. Inclusiv despre cazul Lazăr am dat un articol pe larg, cu trimitere la sursa dezvălurilor: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-35/frate-romane-scrisoarea-cutremuratoare-pe-care-disidentul-iulius-filip-i-a-trimis-o-in-1986-lui-augustin-lazar-dupa-ce-i-a-fost-refuzata-a-doua-oara-eliberarea-148089.html
Postat 25 Aprilie 2019, 11:38 de Florin Ciucas
”Urmașii” precu()viosului Tőkés, L. (II)
V. ”Imaginea contează!”. 1. Este timpul ca și cetățenii români de etnie maghiară și de bună credință să își aleagă mai bine reprezentanții; VI. Oare când respectarea celor 10 Porunci Sfinte ale Bunului Dumnezeu vor deveni, cu adevărat, literă de lege pentru toți ierarhii/”păstorii-șefi” din TOATE Bisericile Acestuia? Cam ...multe la număr; P.S. For ”Bihorel”: Capul sus. Continuă să scrii. Corect, (cât mai) imparțial și (bine) documentat. Best regards!
Postat 25 Aprilie 2019, 02:52 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON