URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2022, 20:42

USR vrea lege pentru anularea amenzilor date cetățenilor care au intrat în țară fără PLF

USR vrea lege pentru anularea amenzilor date cetățenilor care au intrat în țară fără PLF foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect de lege inițiat de către deputatul USR Bihor Silviu Dehelean împreună cu doi colegi, fostul ministru al Justiției Stelian Ion și eurodeputatul Vlad Gheorghe, vizează anularea amenzilor primite de cetățenii români care au intrat în țară fără a prezenta sau completa în 24 de ore formularul digital PLF.

Inițiatorii susțin că peste 50.000 de persoane au fost amendate deși au completat formularul, dar acesta nu mai apare în baza de date a autorităților și trebuie să dovedească în instanțe că l-au avut.

Proiectul de lege al USR prevede anularea amenzilor contravenționale stabilite în baza OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum și a obligațiilor fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment, dar și restituirea amenzilor achitate către cei sancționați, plus stocarea datelor cetățenilor care intră în țară nu timp de 15 zile, ca acum, ci 6 luni.

„Vrem să reparăm situația absurdă creată de guvernul PSD-PNL-UDMR, una dintre cele mai incompetente guvernări pe care le-a avut România în ultimele decenii. În loc să își protejeze cetățenii, statul român continuă să îi batjocorească neinformându-i la timp de obligatiile pe care le au, inclusiv aceea a completării formularului PLF la intrarea în țară. Este limpede că PSD-ul nu iartă și nu uită. Diaspora, românii cinstiți care muncesc în afara țării sunt cei mai mari dușmani ai lor. (...) Prin acest proiect de lege vrem ca autoritățile statului să își recunoască greșeala și să și-o îndrepte față de miile de români amendați abuziv, printre care și sute de bihoreni. Nu putem lăsa lucrurile așa, ar fi fundamental injust”, au argumentat cei trei inițiatori ai proiectului de lege.

După cum se știe, potrivit OUG 129/2021, toți cetățenii care intră în România fără să aibă deja completat formularul digital PLF (Passengers Location Form) sunt obligați să-l completeze online în maximum 24 de ore după intrarea în țară, în caz contrar urmând să fie amendați cu sume între 2.000 și 3.000 lei de către direcțiile de sănătate publică județene.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, peste 4.500 de bihoreni care au intrat în țară din 20 decembrie până duminică, 16 ianuarie, au fost sancționați de Direcția de Sănătate Publică a județului pentru că nu au completat formularul digital ce permite localizarea persoanelor confirmate cu Covid și a celor care au intrat în contact cu ele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
andy, trec prin vama des
nu mi-au cerut sa arat formularul. Nu era afisat nici un mesaj ca formularul e necesar. (L-am completat online inainte sa pornesc la drum, voi fi bine, si daca ma dau in judecata cu ei) dar NU E simplu sa contesti amenda. Ti-ar conveni sa te amendeze primaria ca nu ti-ai platit impozitele pe proprietate in ultimii 10 ani, si plateste acuma o mie de euro, iar apoi, daca totusi le-ai platit, sper ca ti-ai pastrat chitantele. De parca e meseria omului sa pastreze in buzunare toate formularele care nu i-au fost cerute a fi prezentate LA VAMA LA INTRARE. Dupa cum se plange toata lumea: implementare in graba, proasta, fara comunicare. Cine e plictisit sa intre pe siteu ministerului sanatatii inainte de a intra in tara? Nu ma dau nici dupa USRisti, de-acord cu sondajele, nici dupa ideea romanului e a ocoli sistemul imediat cum apare o noua regula (am zis, l-am completat, si nu cu date false). Eu ma leg de faptul ca la vama nu ti se pomeneste de el, nu ai posibilitatea sa il completezi fizic pe foaie acolo (doar online, de parca toti romanii au access la internet international la indemana, si batranii...), nu este afisat un indicator despre necesitatea lui, nu il poti trimite prin posta in 3 zile de la sosire sau multe altele.
Postat 21 Ianuarie 2022, 16:38 de unu
@unu
50000 de persoane sustin ca au fost amedate desi au completat formularul. Dupa ce completezi formularul il salvezi ca sa poti sa il arati la vama. Deci daca au formularul e simplu sa conteste amenda. Daca au completat formularul dupa ce au intrat in tara si nu l-au salvat atunci au o problema. Se pare ca exista intr-adevar foarte multe formulare gresit completate, in special la CNP si de aici apar multe persoane care desi au completat nu se regasesc in baza de date pt ca aceasta identifica pe baza de CNP. Daca e gresit nu apari pe lista. E posibil ca la o contestare in instanta sa gasesti un judecator care sa considere ca persoana a fost de buna credinta si sa anuleze amenda, dar e posibil sa mentina amenda. USR-istii cad rau in sondaje si s-au gandit ca poate zecile de mii de amendati ii vor vota pt ca le-au anulat amenzile.
Postat 21 Ianuarie 2022, 14:49 de andy
USR e partid parlamentar și face parte din legislativul țării.
Ca atare, ținând cont de atribuțiile deputaților și senatorilor, orice grup parlamentar poate iniția legi. Ba chiar trebuie să facă asta, dacă mai vrea să fie luat în serios. Cui cere USR legi? Reziștii ăștia sunt nu numai descreierați, ba chiar retardați din moment ce nu sunt în stare să vină concret cu o propunere de lege, ca mai apoi să ceară vot pe ea. Nu cumva ei vor ca alții să scrie legea, ca după aceea să spună că-i ideea lor?
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:44 de KP
sa subliniez inca odata:
"PESTE 50.000 DE PERSOANE AU FOST AMENDATE deși AU COMPLETAT FORMULARUL, DAR ACESTA NU MAI APARE în BAZA DE DATE A autorităților și trebuie să dovedească în instanțe că l-au avut"
Postat 20 Ianuarie 2022, 21:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON