"Bugetul participativ a fost ideea noastră", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele USR Bihor Marius Selegean, referindu-se la un proiect pe care municipalitatea a anunţat că-l va pune în aplicare încă din acest an, aşa încât un procentaj din bugetul de investiţii al Oradiei să fie alocat anual pentru implementarea unor propuneri venite direct de la orădeni, fie în nume propriu, ca persoane fizice, fie în numele unor ONG-uri.
"Noi am propus acest lucru Primăriei încă din martie. Prima oară a existat un buget participativ în oraşul Porto Alegre din Spania, în 2011, iar în România a început în acest an Clujul, urmat mai nou de Bucureşti. Oradea va fi al treilea oraş din România care va avea buget participativ", a explicat Selegean.
Acesta a definit bugetul participativ ca procentajul de fonduri din bugetul anual de investiţii al unei unităţi administrativ-teritoriale acordat pentru implementarea unor proiecte formulate de cetăţeni, după "jurizarea" lor de către un aşa numit Consiliu Participativ format din reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Local şi cetăţenilor, individual sau asociaţi în diverse organizaţii, cu condiţia ca beneficiarul să fie întreaga comunitate, nu doar un segment limitat.
Potrivit lui Selegean, filiala USR Bihor a primit recent vizita deputatului USR de Cluj Adrian Dohotaru, iar în urma schimbului de experienţă astfel realizat reprezentanţii locali ai partidului vor să contribuie la întocmirea regulilor în baza cărora vor fi acordaţi pe viitor banii pentru proiectele civice din Oradea.
"La Cluj, de exemplu, portofoliul de propuneri din partea cetăţenilor şi ONG-urilor se înscrie online (n.r. - pe site-ul municipalităţii) şi se votează tot online. În Oradea noi am vrea ca, pe lângă dezbaterea şi votarea proiectelor online, ele să fie discutate şi în teren, în întâlniri cu cetăţenii, în cartiere, la firul ierbii", a spus vicepreşedintele USR Bihor.
"Noi ne manifestăm disponibilitatea să facem parte din Consiliul Participativ şi de a creiona acest proiect (n.r. – de HCL), pentru că împreună cu administraţia ne putem gândi la cea mai bună variantă. Bugetul participativ este o noutate şi la început implementarea poate fi complexă, dar ne avem speranţa că, în timp, bugetul participativ va avea tot mai mare succes", a spus Selegean.
Acesta a spus că doreşte ca pe viitor să fie alocat bugetului participativ al Oradiei un cuantum de 5% din bugetul pentru investiţii al oraşului (la Cluj cuantumul este de 3% din bugetul pentru investiţii), iar alocarea propriu-zisă a fondurilor să aibă în vedere nevoia de finanţare a cât mai multor proiecte, chiar dacă cu sume mai mici (la Cluj, finanţarea maximă este de 150.000 lei pentru un proiect).
O altă dorinţă a USR este ca HCL-ul care va reglementa bugetul participativ să aibă în vedere o debirocratizare cât mai mare. "Ne gândim ca propunerile din partea cetăţenilor şi ONG-urilor să poată fi înregistrate fără să aibă tot felul de studii, iar conformarea lor la legislaţie să fie verificată ulterior, de către Consiliul Participativ", a mai spus vicepreşedintele USR Bihor, Marius Selegean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.