URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2017, 13:25

USR-iştii orădeni vor să ajute Primăria să facă reguli bune pentru bugetul participativ: oraşul va da bani pentru proiecte propuse de cetăţeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Bugetul participativ a fost ideea noastră", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele USR Bihor Marius Selegean, referindu-se la un proiect pe care municipalitatea a anunţat că-l va pune în aplicare încă din acest an, aşa încât un procentaj din bugetul de investiţii al Oradiei să fie alocat anual pentru implementarea unor propuneri venite direct de la orădeni, fie în nume propriu, ca persoane fizice, fie în numele unor ONG-uri.

"Noi am propus acest lucru Primăriei încă din martie. Prima oară a existat un buget participativ în oraşul Porto Alegre din Spania, în 2011, iar în România a început în acest an Clujul, urmat mai nou de Bucureşti. Oradea va fi al treilea oraş din România care va avea buget participativ", a explicat Selegean.

Acesta a definit bugetul participativ ca procentajul de fonduri din bugetul anual de investiţii al unei unităţi administrativ-teritoriale acordat pentru implementarea unor proiecte formulate de cetăţeni, după "jurizarea" lor de către un aşa numit Consiliu Participativ format din reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Local şi cetăţenilor, individual sau asociaţi în diverse organizaţii, cu condiţia ca beneficiarul să fie întreaga comunitate, nu doar un segment limitat.

Potrivit lui Selegean, filiala USR Bihor a primit recent vizita deputatului USR de Cluj Adrian Dohotaru, iar în urma schimbului de experienţă astfel realizat reprezentanţii locali ai partidului vor să contribuie la întocmirea regulilor în baza cărora vor fi acordaţi pe viitor banii pentru proiectele civice din Oradea.

"La Cluj, de exemplu, portofoliul de propuneri din partea cetăţenilor şi ONG-urilor se înscrie online (n.r. - pe site-ul municipalităţii) şi se votează tot online. În Oradea noi am vrea ca, pe lângă dezbaterea şi votarea proiectelor online, ele să fie discutate şi în teren, în întâlniri cu cetăţenii, în cartiere, la firul ierbii", a spus vicepreşedintele USR Bihor.

"Noi ne manifestăm disponibilitatea să facem parte din Consiliul Participativ şi de a creiona acest proiect (n.r. – de HCL), pentru că împreună cu administraţia ne putem gândi la cea mai bună variantă. Bugetul participativ este o noutate şi la început implementarea poate fi complexă, dar ne avem speranţa că, în timp, bugetul participativ va avea tot mai mare succes", a spus Selegean.

Acesta a spus că doreşte ca pe viitor să fie alocat bugetului participativ al Oradiei un cuantum de 5% din bugetul pentru investiţii al oraşului (la Cluj cuantumul este de 3% din bugetul pentru investiţii), iar alocarea propriu-zisă a fondurilor să aibă în vedere nevoia de finanţare a cât mai multor proiecte, chiar dacă cu sume mai mici (la Cluj, finanţarea maximă este de 150.000 lei pentru un proiect).

O altă dorinţă a USR este ca HCL-ul care va reglementa bugetul participativ să aibă în vedere o debirocratizare cât mai mare. "Ne gândim ca propunerile din partea cetăţenilor şi ONG-urilor să poată fi înregistrate fără să aibă tot felul de studii, iar conformarea lor la legislaţie să fie verificată ulterior, de către Consiliul Participativ", a mai spus vicepreşedintele USR Bihor, Marius Selegean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON