URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2017, 13:25

USR-iştii orădeni vor să ajute Primăria să facă reguli bune pentru bugetul participativ: oraşul va da bani pentru proiecte propuse de cetăţeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Bugetul participativ a fost ideea noastră", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele USR Bihor Marius Selegean, referindu-se la un proiect pe care municipalitatea a anunţat că-l va pune în aplicare încă din acest an, aşa încât un procentaj din bugetul de investiţii al Oradiei să fie alocat anual pentru implementarea unor propuneri venite direct de la orădeni, fie în nume propriu, ca persoane fizice, fie în numele unor ONG-uri.

"Noi am propus acest lucru Primăriei încă din martie. Prima oară a existat un buget participativ în oraşul Porto Alegre din Spania, în 2011, iar în România a început în acest an Clujul, urmat mai nou de Bucureşti. Oradea va fi al treilea oraş din România care va avea buget participativ", a explicat Selegean.

Acesta a definit bugetul participativ ca procentajul de fonduri din bugetul anual de investiţii al unei unităţi administrativ-teritoriale acordat pentru implementarea unor proiecte formulate de cetăţeni, după "jurizarea" lor de către un aşa numit Consiliu Participativ format din reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Local şi cetăţenilor, individual sau asociaţi în diverse organizaţii, cu condiţia ca beneficiarul să fie întreaga comunitate, nu doar un segment limitat.

Potrivit lui Selegean, filiala USR Bihor a primit recent vizita deputatului USR de Cluj Adrian Dohotaru, iar în urma schimbului de experienţă astfel realizat reprezentanţii locali ai partidului vor să contribuie la întocmirea regulilor în baza cărora vor fi acordaţi pe viitor banii pentru proiectele civice din Oradea.

"La Cluj, de exemplu, portofoliul de propuneri din partea cetăţenilor şi ONG-urilor se înscrie online (n.r. - pe site-ul municipalităţii) şi se votează tot online. În Oradea noi am vrea ca, pe lângă dezbaterea şi votarea proiectelor online, ele să fie discutate şi în teren, în întâlniri cu cetăţenii, în cartiere, la firul ierbii", a spus vicepreşedintele USR Bihor.

"Noi ne manifestăm disponibilitatea să facem parte din Consiliul Participativ şi de a creiona acest proiect (n.r. – de HCL), pentru că împreună cu administraţia ne putem gândi la cea mai bună variantă. Bugetul participativ este o noutate şi la început implementarea poate fi complexă, dar ne avem speranţa că, în timp, bugetul participativ va avea tot mai mare succes", a spus Selegean.

Acesta a spus că doreşte ca pe viitor să fie alocat bugetului participativ al Oradiei un cuantum de 5% din bugetul pentru investiţii al oraşului (la Cluj cuantumul este de 3% din bugetul pentru investiţii), iar alocarea propriu-zisă a fondurilor să aibă în vedere nevoia de finanţare a cât mai multor proiecte, chiar dacă cu sume mai mici (la Cluj, finanţarea maximă este de 150.000 lei pentru un proiect).

O altă dorinţă a USR este ca HCL-ul care va reglementa bugetul participativ să aibă în vedere o debirocratizare cât mai mare. "Ne gândim ca propunerile din partea cetăţenilor şi ONG-urilor să poată fi înregistrate fără să aibă tot felul de studii, iar conformarea lor la legislaţie să fie verificată ulterior, de către Consiliul Participativ", a mai spus vicepreşedintele USR Bihor, Marius Selegean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON