URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2010, 11:30

Universitatea păstrează la catedră 30 de cadre didactice pensionare

Universitatea păstrează la catedră 30 de cadre didactice pensionare Deoarece este conducător de doctorat, fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, rămâne cadru didactic al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei ca profesor consultant
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că Universitatea din Oradea nu are prea mulţi profesori care pot să fie conducători de doctorat, Senatul Universităţii a decis să aprobe cererile a 18 profesori de a rămâne la catedră ca profesori consultanţi. Asta înseamnă că ei vor fi plătiţi cu diferenţa dintre pensie şi salariul pe care l-ar primi ca profesori titulari. "În medie, 1.000 de lei pe lună", a precizat rectorul Cornel Antal.

Printre cadrele didactice în cauză se numără fostul rector Teodor Maghiar, care îşi păstrează postul la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Paul Magheru, care rămâne profesor şi conducător de doctorat la Facultatea de Litere, Sever Dumitraşcu, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Gheorghe Neamu şi Viorel Faur (Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale), Ioan Mihăilă (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Dorina Cachiţă (Facultatea de Ştiinţe), Gheorghe Olah (Facultatea de Ştiinţe Economice).

De asemenea, opt cadre ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie rămân profesori consultanţi: Ludovic Gilău, Aurel Babeş, Aurel Lazăr, Marius Motocu, Barbu Cuparencu, Radu Spineanu, Ladislau Szegedi şi George Ionescu.

Totodată, Senatul a aprobat şi 12 cereri de prelungire cu un an a activităţii pentru tot atâtea cadre didactice care au ajuns vârsta de 65 de ani. "Până la 70 de ani, ca să rămână titulari, au nevoie de aprobarea anuală a Senatului", a explicat Antal. Motivul principal pentru care cele 12 cadre didactice rămân titulare este că Universitatea nu a putut scoate posturi la concurs, acest lucru fiind interzis printr-o Ordonanţă a Guvernului, însă trebuie să păstreze un procent între 20 şi 30% de cadre didactice titulare.

Cei care şi-au prelungit activitatea sunt Ioan Godea (Facultatea de Arhitectură şi Construcţii), Zintz Maria (Facultatea de Arte Vizuale), Ganea Macedon şi Dinu Fodor (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Mihai Drecin şi Florian Benţe (Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale), Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea şi Petru Lajosi (Medicină şi Farmacie), Atanse Dalea, Maria Zăpârţan şi Petru Burescu (Protecţia Mediului).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON