URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2017, 11:41

Universitatea din Oradea, între primele 2.500 de universităţi din lume

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru întâia oară, Universitatea din Oradea a fost cuprinsă în clasamentul internaţional University Ranking by Academic Performance (URAP), un top care, aşa cum îi spune şi numele, clasifică instituţiile de învăţământ superior în funcţie de performanţele academice.

"Performanţa Universităţii din Oradea vine în contextul în care URAP este menţionat ca unul dintre cele patru sisteme de clasificare care măsoară exclusiv performanţa academică", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Universitatea din Oradea.

Deşi este spre coada clasamentului, mai precis pe locul 2.380 din 2.500 posibile, Universitatea se laudă cu această performanţă, întrucât, la nivel mondial, topul cuprinde mai puţin de o zecime din totalul universităţilor, circa 27.000 pe tot mapamondul.

Ierarhizarea URAP are în vedere baze de date internaţionale (Web of Science, Scopus şi Google Scholar) prin care poate fi urmărită performanţa academică a universităţilor. Mai precis, topul ţine cont de indicatori cantitativi (productivitatea ştiinţifică exprimată prin numărul de articole publicate şi impactul cercetărilor ştiinţifice prin numărul de citări), dar şi de indicatori calitativi care redau impactul cercetărilor ştiinţifice în comunitatea internaţională, şi de colaborările ştiinţifice de nivel internaţional exprimate prin articolele publicate în colaborare cu autori din străinătate.

"Ponderea indicatorilor în cadrul ierarhizării este: numărul de articole publicate (21%), totalul documentelor ştiinţifice publicate (10%), numărul de citări (21%), impactul total al articolelor ştiinţifice (18%), impactul total al citărilor (15%), articole ştiinţifice publicate în parteneriate internaţionale (15%)", mai arată comunicatul Universităţii.

Din România, 17 universităţi se regăsesc în URAP, iar cea orădeană este a 16-a dintre ele, fiind urmată doar de Universitatea Ovidius. Dintre instituţiile româneşti, fruntaşă este Universitatea Politehnica din Bucureşti, poziţionată la nivel mondial pe locul 709. 

La nivel mondial, clasamentul este condus de Universitatea Harvard (SUA), Universitatea din Toronto (Canada) şi Universitatea Oxford (Marea Britanie).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
gigi-duru
Trebuie actualizate datele, pe ultima lista, 2017-2018 Univ. din Oradea este pe locul 1922. Fiti mai exacti! ?q=MS0yNTAw
Postat 12 Noiembrie 2017, 21:18 de gigi-duru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON