URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2023, 12:33

Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Ateliere de vară la Muzeul Țării Crișurilor și seri cu muzică în mai multe localuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 17-23 IULIE

EVENIMENTE

Mihai Buzea în dialog cu Mihók Tamás despre volumele "Frunza" şi "Vulcan", luni, ora 18, Librăria Humanitas Oradea

Columbus Quiz Time, marţi, ora 20, Columbus Cafe Oradea

Şcoală de vară - cursuri gratuite de cântat la instrumente de suflat pentru copii peste 12 ani, susţinute de Dee Róbert Lőrinc, profesor la Şcoala de Arte Francisc Hubic, în fiecare miercuri, între orele 10 şi 16, şi joi, între orele 10 şi 15, Teatrul Orăşenesc "Szabó Ódzsa" Săcueni (până în 31 iulie)

Vacanţa de vară, program distractiv şi creativ, activităţi indoor şi outdoor, de dezvoltare personală, jocuri în natură, crafts, board games, pictură, desen, modelaj în lut, pentru copii peste 4 ani, zilnic, de la ora 7.30, Atelier de arte plastice Living Art Studio, Cetatea Oradea (tarife de la 69 lei)

Karaoke Night, în fiecare joi, ora 20, Gekko Pub

Thursday Super Hits with DJ Oprix, în fiecare joi, ora 21, Columbus Cafe Oradea

Concert acustic SI MAI MELA & Friends, Tamas Paskuy şi Ovidiu Uvegheş, joi, ora 19, Pizzeria Artizanală L'Autentica

Vaida Outdoor Sessions #3 cu Florin Dumitrescu, Anca Zaharia feat. Denis Matiuţ, sâmbătă, ora 19, MA hub

Tururi ghidate, în fiecare vineri, ora 18, sâmbătă şi duminică, ora 10.30, punct de întâlnire: Piaţa Unirii


ATELIERE DE VARĂ LA MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR

Curiozităţi din lumea insectelor - Insecta Băţ (Dalida Moga - educator muzeal, Adrian Gagiu - muzeograf): curiozităţi despre insecte, prezentarea unor detalii despre Insecta Băţ, care există în cadrul vivariului muzeului, întocmirea unui puzzle cu poza insectei, pe care copiii îl vor duce acasă, vizitarea Vivariului. Grupă de vârstă: 6-14 ani (20 lei/copil), miercuri, orele 10-11, 11.30-12.30

Istoria aparatului de proiecţie (Gabriela Ananie - muzeograf): prezentare Power Point (apariţie, părţi componente, la ce serveşte, invenţia fraţilor Lumière, Animafilm); observarea unor tipuri de aparate de proiecţie din colecţia muzeului, vizionare diafilme cu subiecte diverse (poveşti, poezii, momente din istoria naţională). Grupă de vârstă: 8-14 ani (10 lei/copil), marţi, joi, vineri, orele 10-11.30

Atelier de caligrafie (Petru Ardelean - muzeograf, Muzeul Ţării Crişurilor, lect. univ. dr. Adina Vesa, Universitatea din Oradea): curs practic în format compact, interactiv, de iniţiere în caligrafie, dobândire de cunoştinţe creative şi aptitudini practice, concentrare, precizie, informaţii despre instrumentele şi mediile de lucru ale caligrafilor, despre tehnicile de lucru specifice domeniului, exerciţii de caligrafie, vizitarea expoziţiei secţiei de istorie cu obiecte, documente, carte veche românească şi străină. Grupa de vârstă: 10-18 ani (20 lei/persoană), joi, vineri, orele 12-14


TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI LA MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR

- 127 de meșteri populari din zone geografice și etnografice din țară, Republica Moldova – Basarabia, Serbia și Ungaria, obiecte din ceramică, din fier, lemn, os, împletituri din papură şi nuiele, veşminte tradiţionale, jucării din lemn, icoane de sticlă, ouă încondeiate, turtă dulce ori plante medicinale și altele, vineri, orele 11 și 20, sâmbătă, orele 9 – 20, şi duminică, orele 9 şi 19.

Vineri, orele: 18-20– Spectacol de muzică folclorică: prezintă Andrada Oros, Ansamblul folcloric slovac Cerovina din Valea Cerului; Grup vocal Lioara al Şcolii de Arte "Francisc Hubic" – coord. Prof. Antonela Ferche Buţiu, Ansamblul folcloric Zajgo din Săcuieni; Grupul vocal Motolla al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor; Andrada Oros; Ansamblul artistic Floarea Barcăului din Marghita.  

Sâmbătă, orele: 18-20 – Spectacol de muzică folclorică: prezintă Andrada Oros, Ansamblul folcloric Ardeleana din Tulca, Berdie Oana – Ştefana; Ansamblul folcloric Codrenii Bihorului din Roşia; Dodu Mădălin; Mihuţ Marius; Secan Alexandra Maria; Grupul instrumental La obârşii, la izvor.

Duminică, orele: 18-20 – Spectacol de muzică folclorică, Ansamblul artistic profesionist Porolissum din Zalău al Casei Municipale de Cultură din Zalău, conducerea muzicală: Ionuţ Dârjan, coregraf: Anghel Duşcaş; Antonela Ferche Buţiu – Centrul de Cultură al Judeţului Bihor.


MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR

Curs de dansuri greceşti, susţinut de către Bogdan Anagnastopol, muzeograf la Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii şi instructor atestat al Teatrului Naţional de Dansuri "Dora Stratou" din Atena, în fiecare miercuri, ora 16.30, Sala de pedagogie muzeală (până în 27 septembrie)


EXPOZIŢII

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR ORADEA - COMPLEX MUZEAL

- expoziţia retrospectivă de desen, grafică, tapiserie şi sculptură, lucrări realizate de Péter şi Angela Balogh (până în 5 septembrie)

- expoziţia "Din Bihor la New York: Veşminte din creaţia designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor"

expoziţia "Artişti plastici orădeni între 1860-1940"

- expoziţia permanentă de Ştiinţele Naturii

- expoziţiile permanente de Arheologie, Istorie, Artă şi Etnografie

- Lapidariul; Vivariul: expoziţia de tarantule vii "Taranterra Project Reloaded"

- expoziţiile permanente ale MUZEELOR MEMORIALE: "IOSIF VULCAN""ADY ENDRE", "AUREL LAZĂR": "Bihorul... la spargerea lumii"; "Şezătoarea de la muzeu"

CETATEA ORADEA

Expoziţii temporare

- expoziția personală a fotografului Tímár Zoltán (Marghita), Galeria „Ștefan Vilidár István” (până în 10 august)

- expoziția „Vatican 2023”, fotografii realizate de artistul fotograf Csíki János, Galeria „Matei Stegerean” (până în 10 august)

- expoziţia "Gala Diplomelor", lucrări realizate de absolvenţi de Arte vizuale, Design, Pictură, Grafică şi Arte decorative, Arte plastice şi multimedia şi Design de obiect: Modă şi ambient, de la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea (până în 4 septembrie)

- expoziţia personală "Ucraina mea", semnată de artistul fotograf Vasyl Pylypyuk (UA) (până în 25 iulie)

- expoziţia de pictură "Transmateria"

- expoziţia "Ataşamente"

- expoziţia "Imagini în dialog"

- expoziţia de lucrări a tinerilor artişti populari

expoziţia "Ziua apei la Muzeu"

- expoziţia "Repere din istoria pompierilor bihoreni"

- expoziţia "Povestea de dincolo de mărgele", autor Mariana Casian

expoziţia "Caravana eroilor"

- "Oradea în machete" – expoziţie de clădiri realizate în miniatură

- expoziţia artiştilor fotografi din Egipt 

Expoziţii permanente

- Discoteca anilor ’70-’80; expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; Istoria fotografiei orădene; Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; expoziţiile cultelor religioase; Sala cu Grifoni; Lapidarium; Renaştere prin restaurare

PALATUL EPISCOPAL ROMANO-CATOLIC 

"Peisaj – Spaţiu – Timp – Dumnezeu", expoziţie din creaţia Coloniei de Pictură Băimăreană

- expoziţia "Altar cosmic", 34 de lucrări ale artistului Jakobovits Miklós (1936-2012)

- expoziţia permanentă: Interioarele baroce şi colecţia de artă ecleziastică

- expoziţia Regum gemma, Ladislae - viaţa, opera şi cultul Sfântului Ladislau la Oradea

- expoziţia comemorativă a artistului plastic Jakobovits Miklós

- expoziţia artistului plastic Jovián György, Sic erat in fatis

- expoziţia Coloniei de pictură băimăreană (1996-2022)

MUZEUL ISTORIEI EVREILOR, SINAGOGA ORTODOXĂ AACHVAS REIN

- istoria comunităţii evreieşti din Oradea, documente, fotografii, pietre de litografie ale familiei Sonnenfeld, obiecte şi cărţi de cult, ororile Holocaustului

MUZEUL FRANCMASONERIEI

- expoziţie de documente în maghiară şi germană ale lojii masonice "Regele Ladislau": acte de corespondenţă, solicitări de adeziune, scrisori ale unor membri către lojă, act cu numele celor 47 de "fraţi" înscrişi în lojă în 1876, pagină de ziar ce menţiona masonii, un proces verbal privind rezultatele alegerilor din lojă din anul 1929, un document în ebraică, 2 steaguri

TURNUL PRIMĂRIEI

- expoziţie cu trei scenarii din activitatea pompierilor, incendiu, salvare de persoane blocate în turn şi salvare de la înălţime, costume

- 4 niveluri: I - mecanismul orologiului, "ceasul-mamă", care cântă la ore fixe "Marşul lui Iancu", II - panoramă, III - ciocane uriaşe funcţionale, IV – telescop

CASA DARVAS-LA ROCHE – MUZEU ART NOUVEAU

- expoziții dedicate interioarelor de case, decoraţii, accesorii şi obiecte din "La Belle Époque", video mapping, panou interactiv

- expoziţia "Baia Mare – natură şi culoare", lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în vremuri diferite în cadrul Şcolii băimărene de pictură (până în 15 septembrie)


COMUNITECA Oradea

Activităţi în parcul Libertăţii – atelier eco, pentru copii peste 6 ani, sâmbătă, orele 11-13; atelier de educaţie pentru siguranţă pentru grupuri, 6-14 ani, organizate de poliţiştii de prevenire din cadrul I.P.J. Bihor, luni şi vineri, orele 10.30-11.30; Fii voluntar 30 de minute, în Parcul Libertăţii!, pe bază de înscriere

Activităţi la Crişul Shopping Center

Atelier de relaxare prin muzică, pentru persoane peste 55 ani, cu prof. Simai Mihaela, vineri, ora 19

Atelier de pictură pentru copii cu vârste de 7-12 ani, curs de relaxare prin artă, marţi, ora 13

Atelier de protecţie civilă pentru grupuri, vârste 6-19 ani, în parteneriat cu ISU "Crişana" Bihor, marţi, ora 10

Atelier pentru grupuri "Eu şi UE", vârste 11- 25 ani, Uniunea Europeană pe înţelesul copiilor şi al tinerilor, vineri, ora 10

Atelier antidrog pentru grupuri, vârste 12-18 ani, organizat în parteneriat cu CPECA Bihor, joi, ora 13


CINEMA PALACE

RECOMANDĂRI

Barbie

Să trăieşti în Barbie Land înseamnă să fii o fiinţă perfectă într-un mediu perfect. Barbie este o aventură plină de culoare în "Barbie Land", o lume aparent perfectă, unde Barbie şi Ken trăiesc fericiţi. Dar, când au ocazia să viziteze lumea reală, ei descoperă atât bucuriile, cât şi pericolele traiului printre oameni. Sarah Greenwood este designerul care a transpus viziunea regizoarei într-un platou de filmare integral roz: "Am dorit ca nuanţele de roz să fie extrem de luminoase, iar totul să pară aproape copleşitor", a declarat Gerwig.

Regia: Greta Gerwig

Cu: Margot Robbie, Ryan Gosling

Ruby Gillman, Teenage Kraken

Ruby Gillman, o adolescentă timidă care îşi caută locul în liceul dintr-un orăşel pescăresc, vrea să îl invite la bal pe băiatul pe care îl meditează la matematică, dar nu are curaj. Când viaţa lui e pusă în pericol, Ruby va afla că provine dintr-o legendară familie regală de krakeni şi că destinul ei se află în adâncurile apelor. Animaţia oferă şi o privire plină de căldură asupra relaţiei mamă-fiică-bunică, prezentând-o totodată cu toate problemele şi frumuseţea ei.

Regia: Kirk De Micco, Faryn Pearl

Cu: Jane Fonda, Toni Collette, Annie Murphy, Will Forte, Lana Condor

PROGRAM 17-20 iulie

Barbie avanpremieră miercuri, joi 15.15, 19.25

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One premieră, luni-marţi 14.30, 16.10, 19.10, 22.15; miercuri, joi 13, 16.05, 19.10, 22.15; luni-joi 17.45, 20.50 (2D); luni-joi 19.05 (dublat maghiară) 

Insidious: The Red Door luni-joi 21.55

Rally Road Racers luni, marţi 14.20, 17.30; miercuri, joi 12.25, 15.30, 17.30 

Indiana Jones and the Dial of Destiny luni-joi 18.30, 21.25; luni, marţi 14.20; miercuri, joi 14.15

Elemental luni, marţi 14.50, 17; miercuri, joi 12.40, 14.50, 17 

No Hard Feelings luni-joi 19.50; miercuri, joi 13.25

Transformers: Rise of the Beasts luni, marţi 15.20, 22; miercuri, joi 21.40

Spider-Man: Across the Spider-Verse luni-joi 17.10 

Fast X luni-joi 22.10; luni, marţi 19.20  

Ruby Gillman, Teenage Kraken luni, marţi 15, 16.45; miercuri, joi 12.55, 14.45, 16.40 (2D); miercuri, joi 13.25 (dublat maghiară) 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON