URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2017, 23:45

Un sârb care a încercat să spioneze baze militare din România, dat de gol de SRI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetăţeanul sârb Bratislav Zivkovic a fost declarat indezirabil de Curtea de Apel Bucureşti pe o perioadă de 15 ani, după ce a încercat să obţină informaţii clasificate despre baze militare aflate în sud-estul ţării, a anunţat marţi Serviciul Român de Informaţii.

Bratislav Zivkovic este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia "Cetniciki Pokret", cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naţionalist-şoviniste. În perioada 2014-2015, el a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei, la conflictul din Ucraina, iar în 2017, a venit de mai multe ori în România, pentru a culege informaţii.

Sârbul a vrut să facă rost şi să transmită secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine şi să constituie reţele informative pe teritoriul ţării noastre. "Bratislav Zivkovic a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale, cât şi ale aliaţilor, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice", arată Serviciul Român de Informaţii.

Zivkovic a parasit teritoriul tarii si a intrat in Bulgaria in cursul zilei de luni, iar Curtea de Apel la declarat indezirabil pentru 15 ani la propunerea SRI. Zivkovic a plecat din Romania imediat dupa ce a fotografiat o serie de documente despre care ar fi crezut ca sunt informatii secrete despre un radar din Satu Mare. In fapt, documentele fotografiate au fost plasate special de catre SRI. 

Pe parcursul anului 2017 Bratislav Zivkovic a intrat de mai multe ori in Romania, prima data in luna mai, ajungand in Constanta din Luhansk via Moscova si Budapesta.  

Potrivit SRI, Zivkovic a fost preocupat de configurarea unei retele informative, de identificarea persoanelor cu diferite niveluri de acces, a locatiilor, de recunoastere in teren si marcarea cu GPS a diferitelor obiective. Zivkovic, de cariera militar, ar fi fost bine antrenat in tehnici de contrafilaj si in modalitati de comunicare criptata si protectie contrainformativa.  

Zivkovici a fost interesat in special de bazele militare din zona de sud-est a Romaniei, mai exact baza militara Romano-americana de la Mihail Kogalniceanu, precum si de diverse instalatii radar militare si civile. De-a lungul vizitelor sale in Romania Zivkovic s-a deplasat in mai multe zone din Dobrogea, precum si pe intreaga coasta pana in zona Deltei. 

In doua instante - in lunile iulie si octombrie - Zivkovic a fost monitorizat in timp ce a incercat sa observe, fotografieze si sa marcheze pe GPS mai multe radare amplasate la Marea Neagra. La finalul fiecarei vizite, cetateanul sarb ar fi redactat un raport pe care l-ar fi trimis printr-un canal anonimizat si protejat catre coordonatorul sau. 

SRI sustine ca sarbul a fost monitorizat constant si ca nu a reusit sa obtina "informatii clasificate de natura sa afecteze interesele de securitate nationala".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON