URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2020, 15:39

Un proiect de siguranţă naţională pentru România, blocat 12 ani, a fost finalizat: Transelectrica pune în funcţiune Linia Electrică Aeriană Oradea Sud-Nădab

Un proiect de siguranţă naţională pentru România, blocat 12 ani, a fost finalizat: Transelectrica pune în funcţiune Linia Electrică Aeriană Oradea Sud-Nădab foto: Transelectrica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica a anunţat punerea în funcţiune a tronsonului de Linie Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab (judeţul Arad), de care depindea securizarea alimentării cu electricitate în partea de nord-vest a României.

Potrivit unui comunicat de presă al Transelectrica, Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Oradea Sud – Nădab, pe o lungime de 72 kilometri, a fost pusă în funcțiune în cursul zilei de miercuri, făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria).

De siguranţă naţională

„Operaționalizarea Liniei 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria) reprezintă o reușită în ce privește securizarea alimentării cu energie electrică în partea de nord-vest a țării, permițând astfel o dezvoltare economică sustenabilă a acestei zone, atât prin posibilitatea de racordare de noi consumatori, cât și de noi centrale de producție din surse regenerabile. Această investiție are o contribuție semnificativă la creșterea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, la reducerea costurilor cu managementul congestiilor de rețea și la reducerea consumului propriu tehnologic”, a transmis Transelectrica printr-un comunicat de presă.

Conform acestuia, „unul dintre cele mai importante beneficii este că va permite implementarea unor programe importante de investiții și mentenanță majoră în zonă, cu impact în îmbunătățirea performanțelor tehnice și a fiabilității rețelei electrice de transport”.

Transelectrica

Pentru 15 stâlpi

Transelectrica arată în comunicat că punerea în funcţiune a LEA s-a făcut prin „lucrări demarate în luna august a acestui an, care au constat în realizarea a 14 fundații, asamblarea și ridicarea a 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, aflat în conservare din anul 2008, ca urmare a unor dificultăți legate în principal de procedurile de expropriere”.

Într-un amplu articol publicat în 2018, BIHOREANUL dezvăluia că acest proiect de importanţă strategică pentru România, care interconectează sistemele energetice din ţara noastră şi din Ungaria, a fost sabotat, practic, de incompetenţa guvernelor care s-au succedat din anul 2011 până anul trecut.

În urmă cu doi ani, Ministerul Economiei a şi emis un document care arăta că este „pusă în pericol siguranţa energetică în Nord-Vestul ţării”, actul fiind o notă de fundamentare pentru ca Guvernul de atunci să urgenteze proiectul de construire a LEA Nădab – Oradea Sud, blocat din cauza lipsei exproprierii terenurilor pe care trebuiau amplasaţi ultimii 15 stâlpi de susţinere a LEA.

O singură LEA

Interconectarea sistemelor de transport a energiei electrice ale României şi Ungariei era necesară dat fiind faptul că, exceptând centrala din Iernut (judeţul Mureş), toată electricitatea consumată în Nord-Vestul României este produsă în sudul ţării, la Mintia (judeţul Hunedoara, pe cărbune) şi la Işalniţa (judeţul Dolj, tot pe cărbune), la Porţile de Fier (judeţul Mehedinţi, în hidrocentrale), la Cernavodă (judeţul Constanţa, centrală nucleară) şi în restul Dobrogei (câmpuri eoliene în Tulcea şi Constanţa).

Din aceste centrale, producţia de electricitate este transportată prin reţelele de înaltă tensiune, de 400 kV, în cele 8 zone ale ţării, de unde sunt apoi distribuite de 8 operatori regionali (Electrica, E.On, Enel, CEZ etc).

În Transilvania, însă, reţeaua de transport consta într-o singură linie aeriană de înaltă tensiune, între Roşiori (judeţul Satu Mare) şi Oradea Sud, având ca backup câteva linii de medie tensiune ce leagă alte zone (două de Mintia, una de Arad, două de Zalău şi una de Cluj), plus alte linii mai mici care descarcă energia obţinută la hidrocentralele din Remeţi, Munteni, Săcădat şi Fughiu.

Cu back-up insuficient

„Aceste linii de 100 kV trebuie să asigure consumul în caz de blackout, în situaţia în care "cade" singura linie de 400 kV”, a explicat un specialist consultat de BIHOREANUL.

Tocmai pentru că liniile de 100 kV erau insuficiente pentru o zonă de asemenea importanţă economică, dotată cu o singură LEA, încă înainte de 1989 autorităţile au planificat construirea încă unei LEA, care să asigure interconexiunea cu sistemul energetic din Ungaria, căreia să-i furnizeze surplusurile şi de la care, la nevoie, să primească necesarul dacă "pică" sistemul autohton.

Blocată în Nojorid

Dată fiind importanţa strategică, proiectul a fost continuat după Revoluţie, România contractând în 2009 un credit de 25,7 milioane euro de la BERD, în vederea construirii unui circuit energetic prin realizarea LEA Oradea Sud - Nădab – Bekescsaba.

Proiectul a fost blocat însă timp de 7 ani, până în 2019, pentru simplul motiv că proprietarii unor terenuri din satul Leş, comuna Nojorid, nu au fost de acord să le vândă companiei Transelectrica, şi nici Ministerul Economiei, nici Ministerul Energiei, nici Guvernul de atunci nu au avut curajul să facă exproprieri.

De altfel, comunicatul dat publicităţii miercuri de Transelectrica nu precizează dacă, în final, compania de stat a achiziţionat terenurile din Nojorid pe care au fost construiţi ultimii 15 stâlpi ai LEA sau dacă a recurs la expropriere. Important este, însă, că după un deceniu de incapacitate a statului, proiectul a fost, în sfârşit, finalizat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Incometenta
Daca nu aveți toate informațiile necesare nu mai declarați prostii,adică statia Oradea Sud in afara de linia 400kv are linii de 110kv de înaltă tensiune și nu medie tensiune și aceste linii sunt la nivel de 110kv nu 100kv!!!!!
Postat 26 Decembrie 2020, 09:11 de User anonimizat
In sfarsit, omv va putea exporta energie electrica in Austria!
Centrala electrică pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, deţinută şi operată de omv, a produs, în 2018, 3,8 TWh de energie electrică, ceea ce a reprezentat 6% din producţia naţională.
Postat 25 Decembrie 2020, 06:12 de pinonel
CrisDumi
Bai de unde scoti tu ca nr centralor de productie nu a crescut????
Postat 24 Decembrie 2020, 17:26 de Sandu2100
Când nu înțelegi ceva ... întreabă !?! Dar nu pe cei care fac mișto te tine, aruncând texte numai bune pentru o mass medie noninteligentă !?!
"... interconexiunea cu sistemul energetic din Ungaria, căreia să-i furnizeze surplusurile şi de la care, la nevoie, să primească necesarul dacă "pică" sistemul autohton" !?! Acest citat explucă de fapt totul !?! Să revenim așadar la logică, Criș ... unde aflăm că numărul centralelor de producție nu a crescut, ci doar lungimea rețelei de distribuție pentru înaltă tensiune !?! Nu oricare ci una de "siguranță națională" ... pentru Ungaria !?! Capisci cum vine treaba, Criș ... și că se pregătește astfel intrarea în România a unor companii "euro-atlantice" care furnizează energie electrică în Europa Centrală ?!? Ce le lipsea până acum, în fara cadrului politic potrivit ?!? Linia de înaltă tensiune care să dea "lumină" pănă către Italia și vestul Austriei chiar ... din producție românească și pe resurse românești !?! Se închide ușor-ușor și pas-cu-pas "proiectul strategic" al UE prin care România să tranziteze energie, pentru bunăstarea economiilor vest-europene !?! Iar România plătește proiectul ... că doar are apă destulă și Oltul și Mureșul, dar și Dunărea ori Siretul !?!
Postat 24 Decembrie 2020, 17:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON