URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
31 Ianuarie 2023, 17:50

Un american la Paris: atmosfera franțuzească de pe străzile parisiene, redată în concert la Oradea

Un american la Paris: atmosfera franțuzească de pe străzile parisiene, redată în concert la Oradea Foto: Filarmonica de Stat/Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Un american la Paris”, de G. Gershwin, un poem simfonic cu o varietate bogată de armonii din muzica jazz, „Into the Sky” de D. Bianchi și „Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35” de E. W. Korngold sunt lucrările ce pot fi audiate joi, de la ora 19, la Filarmonica Oradea. Cei trei compozitori au adus o contribuție importantă muzicii americane pe parcursul ultimilor 100 de ani. Dirijorul serii va fi maestru Romeo Rîmbu, iar invitat este violonistul Valentin Șerban.

Prima parte aduce în fața publicului lucrarea Into the sky, scrisă de compozitoarea americană Dinah Bianchi pentru orchestră. Este o piesă care stimulează imaginația și amintește de lumea magnifică văzută prin ochii unui copil, cu inocență și splendoare. Into the sky a primit în anul 2022 premiul Global Music Award.

Erich Wolfgang Korngold a fost un compozitor austriac din secolul XX, care a scris muzică clasică și de film pentru studiourile Paramount Pictures și Warner Bros., devenind unul dintre primii compozitori care au lucrat la Hollywood.

Titlul concertului provine din lucrarea omonimă, Un american la Paris, compusă de George Gershwin, unul dintre cei mai importanți compozitori americani din secolul al XX-lea. Acesta a reușit să reunească elemente din muzica cultă și din muzica de jazz. Gershwin a compus atât pentru sălile de concert, cât și pentru teatrele muzicale de pe Broadway.

În piesa „Un american la Paris”, compozitorul a fost inspirat de timpul petrecut în capitala Franței în anii așa-numiți Années folles (ani nebuni) și a dorit să portretizeze impresiile unui vizitator american în Paris, impresii create în timpul plimbărilor prin oraș, absorbind atmosfera franțuzească, dar și auzind zgomotele variate de pe stradă. Aceste zgomote au fost introduse și în piesă, prin claxoane de taxi. Numeroase fragmente muzicale din piesa sa au fost preluate pentru a fi folosite în filmul cu același nume.

Violonistul Valentin Șerban studiază vioara de la vârsta de 7 ani. A participat la cursuri de măiestrie susținute de violoniști renumiți pe plan internațional, a fost distins cu premii, cum ar fi la Festivalul Internațional George Enescu 2020/2021 sau Competiția Internațională Andrea Postacchini, Italia. În prezent, Valentin Șerban este violonist în cadrul orchestrei Les Dissonances din Paris.

Romeo Rîmbu (foto) este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. Acesta s-a aflat la pupitrul unor ansambluri simfonice, precum Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, dar a colaborat și cu numeroase orchestre simfonice din România.

Bilete la concert se găsesc la casieria instituției, precum și online aici, la prețuri între 10 și 50 lei, în funcție de categorie și de locul ales în sala concerte „Enescu – Bartók”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON