URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 17:50

Un american la Paris: atmosfera franțuzească de pe străzile parisiene, redată în concert la Oradea

Un american la Paris: atmosfera franțuzească de pe străzile parisiene, redată în concert la Oradea Foto: Filarmonica de Stat/Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Un american la Paris”, de G. Gershwin, un poem simfonic cu o varietate bogată de armonii din muzica jazz, „Into the Sky” de D. Bianchi și „Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35” de E. W. Korngold sunt lucrările ce pot fi audiate joi, de la ora 19, la Filarmonica Oradea. Cei trei compozitori au adus o contribuție importantă muzicii americane pe parcursul ultimilor 100 de ani. Dirijorul serii va fi maestru Romeo Rîmbu, iar invitat este violonistul Valentin Șerban.

Prima parte aduce în fața publicului lucrarea Into the sky, scrisă de compozitoarea americană Dinah Bianchi pentru orchestră. Este o piesă care stimulează imaginația și amintește de lumea magnifică văzută prin ochii unui copil, cu inocență și splendoare. Into the sky a primit în anul 2022 premiul Global Music Award.

Erich Wolfgang Korngold a fost un compozitor austriac din secolul XX, care a scris muzică clasică și de film pentru studiourile Paramount Pictures și Warner Bros., devenind unul dintre primii compozitori care au lucrat la Hollywood.

Titlul concertului provine din lucrarea omonimă, Un american la Paris, compusă de George Gershwin, unul dintre cei mai importanți compozitori americani din secolul al XX-lea. Acesta a reușit să reunească elemente din muzica cultă și din muzica de jazz. Gershwin a compus atât pentru sălile de concert, cât și pentru teatrele muzicale de pe Broadway.

În piesa „Un american la Paris”, compozitorul a fost inspirat de timpul petrecut în capitala Franței în anii așa-numiți Années folles (ani nebuni) și a dorit să portretizeze impresiile unui vizitator american în Paris, impresii create în timpul plimbărilor prin oraș, absorbind atmosfera franțuzească, dar și auzind zgomotele variate de pe stradă. Aceste zgomote au fost introduse și în piesă, prin claxoane de taxi. Numeroase fragmente muzicale din piesa sa au fost preluate pentru a fi folosite în filmul cu același nume.

Violonistul Valentin Șerban studiază vioara de la vârsta de 7 ani. A participat la cursuri de măiestrie susținute de violoniști renumiți pe plan internațional, a fost distins cu premii, cum ar fi la Festivalul Internațional George Enescu 2020/2021 sau Competiția Internațională Andrea Postacchini, Italia. În prezent, Valentin Șerban este violonist în cadrul orchestrei Les Dissonances din Paris.

Romeo Rîmbu (foto) este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. Acesta s-a aflat la pupitrul unor ansambluri simfonice, precum Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, dar a colaborat și cu numeroase orchestre simfonice din România.

Bilete la concert se găsesc la casieria instituției, precum și online aici, la prețuri între 10 și 50 lei, în funcție de categorie și de locul ales în sala concerte „Enescu – Bartók”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON