URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2023, 22:58

„Lumină din lumină”: Sute de spectatori la ultimul concert de Paște organizat de CJ Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 500 de oameni au umplut, duminică seară, Teatrul Regina Maria, ca să participe la ultimul concert de Paște din cele 12 organizate de Consiliul Județean Bihor, în cadrul proiectului „Lumină din lumină”.

Evenimentul a început puţin după ora 19 şi a cuprins momente cu tematică creştină, muzică clasică, pricesne, imnuri, poezii sau psalmi. 

Intrarea a fost gratuită, iar toate locurile s-au rezervat în doar două zile, semn că bihorenii au așteptat un asemenea spectacol.

Printre spectatori s-au aflat deputaţii Arina Moş şi Ioan Cupşa, inspectorul şcolar general Horea Abrudan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan, episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, sau episcopul greco-catolic, Virgil Bercea.

Sofronie

Viceprimar la pian

Cea care a deschis spectacolul a fost micuța Anastasia Ianc (8 ani), care, acompaniată la pian de Ianis Vedinaş, a interpretat priceasna „Nu-i singur Iuda vinovat”.

A urmat apoi corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, dirijat de profesoara Nicoleta Tâmpu şi acompaniat la percuţie de Vlad Tâmpu şi la pian de viceprimarul Oradiei, Antonia Nica.

Antonia Nica

Pe scenă au urcat apoi, rând pe rând, Maria Coman, împreună cu un grup coral din cadrul Filarmonici de Stat Oradea, Ramona Bolojan, acompaniată la pian de Camelia Andone, Corul Bisericii Ortodoxe "Nufărul" dirijat de prof. Loredana Pantea, Paula Hriscu, acompaniată la violoncel de Bogdan Cocora şi la pian de Camelia Andone, şi Antonela Ferche - Buţiu împreună cu un grup de preoţi. Totodată, preotul Vlad Tătaru a bătut toaca pe tot parcursul spectacolului.

O surpriză a fost prezenţa pe scenă a actriţei Daniela Nane, care a avut în timpul evenimentului două momente recitative de poezii creştine.

La final, distribuţia spectacolului a fost aplaudată minute în şir. 

Copila care l-a impresionat pe Mălan

Vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a declarat pentru BIHOREANUL că această primă ediţie a proiectului „Lumină din lumină” a fost o reuşită și își doreşte transformarea lui într-o tradiţie.

„În fapt, aici am vrut să mărturisim adevărul despre Iisus Hristos, că El este lumină din lumină, El este Dumnezeu adevărat şi că din iubire pentru noi s-a coborât din cer, a vieţuit cu noi pe pământ şi s-a aşezat pe cruce, aşa cum a spus chiar Anastasia Ianc (foto jos) în interpretarea ei", a subliniat politicianul, care s-a declarat impresionat de micuța în vârstă de 8 ani pe care a descoperit-o cu prilejul concertului care a avut loc duminica trecută, la Aleșd.

Anastasia Ianc

De altfel, fetița a fost inclusă în distribuția spectacolului din Oradea săptămâna aceasta, tocmai pentru că, prin vocea ei, a emoționat publicul care a asistat la recitalul de la Aleșd, și în mod special pe Mălan.

„În urmă cu o săptămână, la Aleşd, am văzut-o prima dată pe Anastasia. Când am auzit-o cum interpretează şi am văzut cum e îmbrăcată, în port tradiţional autentic, i-am zis imediat că ea reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul acestui neam. Prin sufletul pe care îl are, prin talentul extraordinar, prin vocea şi prin mesajul pe care ni le-a transmis, de a face legătura dintre noi şi Dumnezeu, iar prin straiele pe care le poartă, cu toate semnificaţiile lor, face legătura dintre noi şi neamul nostru. Până la urmă, credinţa în Dumnezeu şi tradiţiile noastre strămoşeşti sunt cele două aspecte fundamentale ale fiinţei acestui neam", a mai spus Mircea Mălan. 

Malan Anastasia Ianc
Mircea Mălan şi Anastasia Ianc (sursa foto: Mircea Mălan, Facebook)

Între 19 martie şi 9 aprilie au avut loc în mai multe zone din Bihor alte 11 concerte, toate cu intrarea gratuită, printre care la Aleşd, Marghita, Beiuş, Ştei sau Şuncuiuş.

Proiectul „Lumină din lumină” a fost organizat în colaborare cu instituţiile culturale ale Consiliului Judeţean, Centrul de Cultură Bihor şi Filarmonica Oradea, primăriile localităţilor unde s-au desfăşurat concertele, episcopiile greco-catolică şi ortodoxă.

Vezi mai jos unul dintre momentele din spectacol!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON