URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Sărbători fericite, cu o nouă Crăciuniţă! Află cine este cea de anul acesta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 23 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră.

Crăciuniţa de 10 

BIHOREANUL vă dăruieşte anul acesta povestea unei tinere pe cât de frumoase, pe tot atât de agere la minte: la doar 16 ani, Ilinca Lianu a fost deja admisă, cu nota maximă, la Facultatea de Fizică din Cluj! Crăciuniţa BIHOREANULUI excelează nu doar la şcoală, ci şi în lumea dansului, fiind dublă campioană naţională la categoria latino în competiţiile pentru adulţi, iar pe deasupra cântă la pian, face echitaţie şi concepe rochiile cu care apare în sălile de dans.
În ediţia de Crăciun, descoperiţi-i povestea alături de un pictorial de sezon!

Palat ars de Dorei

Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori în cazul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică. Membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii sunt cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului.

Omul lui Ilie

Maramureşean de baştină, noul prefect este finul primarului Ilie Bolojan, căruia i-a fost consilier. La 11 ani Dumitru Ţiplea a început să lucreze, la 17 ani îi devenea părinte surorii mezine, la 19 era membru PNL, la 26 patron, la 35 a fost amestecat într-un scandal, iar în ultimii 10 ani i-a fost strateg electoral naşului Bolojan.
BIHOREANUL vi-l prezintă pe noul prefect, un personaj cu alură de self made man, pornit de jos, dintr-un sat maramureşean, nevoit să muncească de mic, orfan din adolescenţă şi obligat să-şi crească sora prin internatele pe unde s-a maturizat şi el. Dar şi în trecutul său zace, adânc îngropată, o bucată de schelet...

"N-a meritat deloc!"

Tatăl eroului-martir Adrian Danşe consideră evenimentele din decembrie 1989 o lovitură de stat rebotezată revoluţie, în urma căreia ţara a luat-o într-o direcţie greşită. Soldat în trupele de paraşutişti ale Securităţii, orădeanul Adrian Danşe a murit împuşcat în gât după trei nopţi de nesomn în care a păzit sediul Comitetului Central al PCR, transformat în centru de comandă al noii puteri post-ceauşiste.
"Când vine 22 decembrie mă iau şi mă plimb. Nu merg la nicio comemorare. Nu mă ţin nervii. Ce să sărbătoresc, moartea copilului meu??!", zice tatăl lui Adrian Danşe.

Bunul Ugo

Un călugăr italian cucereşte inimile copiilor de la Liceul Don Orione şi pe ale credincioşilor greco-catolici. Recent întors în Oradea, unde a contribuit la înfiinţarea şcolii puse sub patronajul sfântului săracilor şi al copiilor, preotul călugăr Ugo Bozzi a devenit, alături de cei doi confraţi români cu care slujeşte aici, o "atracţie" a locului. 

Casa meritelor

Lumea de la ţară le poate părea idilică orăşenilor deranjaţi de aglomeraţie, praf şi poluare fonică, dar pentru nişte tinere absolvente de şcoală generală sau liceu care vor să-şi continue studiile, însă nu îşi permit, e doar o piedică în faţa unui trai mai bun.
Pentru a le sprijini, Asociaţia Nansenhjelpen din Norvegia a implementat în Oradea proiectul "Casa Nansen", care până acum a ajutat zeci de fete să-şi găsească prin studiu drumul în viaţă. În prezent, asociaţia sprijină nouă fete, majoritatea din Bihor, care învaţă fie la licee din Oradea, fie la universităţile de aici.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi nici selecţia ştirilor din BIHOREANUL tipărit! Bolojan trage linie: "2019 a fost un an al investiţiilor" pentru Oradea; Singurul elev bihorean laureat la o olimpiadă internaţională: "Contează să-ţi placă ceea ce înveţi"; Activitatea instanţelor, blocată de protestul grefierilor.

TIMP LIBER
Să vină 2020! 

Anul 2019 va deveni curând istorie, iar orădenii s-au pregătit temeinic pentru a-l întâmpina pe următorul, cu energie şi, musai, cu speranţă. Cei mai practici s-au gândit, bineînţeles, şi la cheful dintre ani, iar multe dintre restaurantele şi sălile de evenimente din Oradea nu mai au locuri disponibile.
Chiar şi aşa, orădenii sunt chemaţi să sărbătorească trecerea dintre ani împreună, în Piaţa Unirii, unde îi aşteaptă caruselul, patinoarul, băuturile calde, muzica şi un spectaculos foc de artificii. 

ORADEA NOASTRĂ:

Promisiuni îndeplinite

În penultima zi a anului, RER Vest va deschide pe strada Uzinelor cel de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor, unde orice orădean va putea lăsa, gratuit, 13 feluri de resturi.
Cu această investiţie, operatorul de salubritate închide lista promisiunilor asumate în faţa Primăriei Oradea în urmă cu patru ani, când a fost prelungit contractul încheiat între RER Vest şi municipalitate. Confirmând, astfel, că este un partener de încredere...

2020, anul parcurilor 

Până la finalul anului 2020, Primăria şi-a propus să crească suprafaţa verde a Oradiei cu încă 12 hectare, prin amenajarea a şase zone mari de recreere în cartierele oraşului. Deocamdată, majoritatea acestor proiecte sunt doar pe hârtie, şantierele propriu-zise urmând să fie deschise în anul care stă să înceapă.

Pictoriţă de "Oscar"

Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura.
Pictând adesea cu cuţitul sau cu degetele, în doi ani, Alina a vândut mai bine de 700 de tablouri. Pe lângă faptul că este căutată de iubitorii de artă, orădeanca e lăudată de specialişti, având deja un palmares bogat. A primit inclusiv "Oscarul" în pictură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON