URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Orădenii şi bihorenii vor ţine minte doar faptul că după 4 luni de administrare a Aeroportului sub gir PNL tot nu avem curse externe. Vestea şi mai proastă e că, în pofida declaraţiilor primarului Bolojan, nici n-o să avem curând. Ceea ce iar nu spun nici CA, nici edilul, nici şefii CJ. Iar motivul e dezarmant de simplu...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
26 Septembrie 2019, 08:00

Nimic mai mult! Orădenii cu case demolate se plâng că Primăria îi despăgubeşte cu sume derizorii

Nimic mai mult! Orădenii cu case demolate se plâng că Primăria îi despăgubeşte cu sume derizorii ÎNAINTE ŞI DUPĂ. Proprietarii casei din strada Vlădeasa 27, acum demolată, au dat Primăria în judecată, nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor. "Evaluatorul nu a ţinut cont că acolo era un spaţiu de producţie care funcţiona. L-a evaluat ca şi cum ar fi fost nişte garaje. Ca să pot funcţiona, am închiriat un spaţiu", spune Adrian Romaniuc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Varianta cu "casa mea nu este de vânzare" nu intră între opţiuni. Proprietarul nu are de ales. Odată aprobat în Consiliul Local coridorul de expropriere, demolarea e o chestiune de timp. Îşi poate căuta altă locuinţă, oricum va fi scos afară!

"Proprietarii locuinţelor expropriate pot contesta în instanţă doar valoarea despăgubirilor primite pentru imobil, nu şi acţiunea în sine", spune primarul Ilie Bolojan. Doar că orădenii expropriaţi nu şi-au mai putut cumpăra ceva similar din despăgubirile primite...

Una după alta

Primele exproprieri de case din Oradea au fost făcute pentru amenajarea drumului expres. Apoi, odată ce Primăria a prins mecanismul, demolările au început să se ţină lanţ: pentru aquapark-ul Nymphaea, sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Oneştilor şi Simion Bărnuţiu, giraţia de la intersecţia străzilor Ady Endre şi Szigligeti Ede, prelungirea drumului rapid până la ieşirea spre Biharia, iar mai recent pentru amenajarea de parcări în spatele blocurilor din Calea Aradului.

Numărul procedurilor a crescut de la un an la altul. Dacă în 2015 municipalitatea a alocat pentru despăgubirile orădenilor expropriaţi 2 milioane lei, în 2017 suma a sărit la 6,7 milioane lei, pentru ca anul acesta să ajungă la 11,7 milioane lei. Şi trendul este ascendent...

Despăgubiri formale

Perfect normală pentru orădenii neafectaţi, măsura exproprierii este o dramă pentru cei în cauză. În 2014, proprietarii terenurilor din zona drumului rapid s-au plâns că municipalitatea le-a subevaluat proprietăţile, încadrându-le deliberat într-o categorie inferioară de impozitare. "Primăria ne-a spus să ne adresăm instanţei", reclama Tiberiu Bodea.

Doi ani mai târziu, la demolarea caselor din strada Oneştilor, povestea s-a repetat. "Mi-au dat 33.000 euro pe o locuinţă cu 3 camere, baie, gazul tras şi teren de minimum 240 metri pătraţi. Cu banii aceştia abia îţi iei o garsonieră", spunea în 2017 Gheorghe Martin. Omul se judecă şi astăzi cu Primăria pentru majorarea cuantumului despăgubirilor. Deşi pe locul casei azi este un sens giratoriu, procesul abia a ajuns în faza expertizelor!

În aceeaşi situaţie sunt şi proprietarii Informatica SA, care au contestat în instanţă despăgubirile de 40.000 euro acordate pentru clădirea ce găzduia fosta vulcanizare din intersecţia Ady Endre - Sziglideti Ede, demolată tot pentru a face loc unei giraţii. Reclamanţii s-au plâns că evaluatorul nu a ţinut cont de destinaţia de spaţiu comercial a imobilului, care avea clientela şi vadul asigurate.

"Primăria plăteşte prost"

Oamenii spun că despăgubirile plătite de Primărie sunt prea mici pentru a-şi putea cumpăra proprietăţi similare. "Primăria plăteşte prost. Pentru o casă cu 2 camere şi 400 mp pe Ciheiului mi-au dat 23.000 euro. La banii ăştia n-am găsit nimic în Oradea şi m-am mutat la Nagykereki (Ungaria), de unde fac naveta cu soţia şi copiii", spune orădeanul Ionuţ Pantiş.

Familia Romaniuc, care a deţinut o casă cu o suprafaţă construită de 270 mp şi 35 mp de curte în strada Vlădeasa, a fost despăgubită anul acesta de municipalitate cu 399.000 lei, echivalentul a 84.000 euro. "Am primit pe casă exact cât să le putem lua părinţilor un apartament cu 4 camere în cartierul Prima. Evaluatorul n-a ţinut cont că acolo aveam construcţii anexe în care funcţiona un spaţiu de producţie şi birouri, n-a luat în seamă nimic. Asta nu-i despăgubire corectă...", spune Adrian Romaniuc.

Fără scăpare

Conform evidenţelor municipalităţii, cele peste o mie de exproprieri făcute începând din 2013 s-au soldat cu numai 41 de procese. Juriştii Primăriei se grăbesc să spună că acest lucru dovedeşte că despăgubirile au fost corecte, deşi toate cele 11 procese finalizate s-au încheiat cu sentinţe în favoarea reclamanţilor. "Într-adevăr, instanţa a stabilit un alt cuantum al despăgubirilor. Este vorba însă de sume mici, acordate pe considerentul că omul a mai avut în grădină câţiva pomi fructiferi, o vie şi-ar fi câştigat de pe urma acestora", minimalizează directorul juridic Eugenia Borbei.

Adevărul este, însă, altul. Proprietarul poate contesta doar despăgubirea primită, nu şi exproprierea în sine. În cazul în care nu este de acord cu valoarea stabilită de Primărie, trebuie să lase banii neatinşi în cont, să conteste evaluarea, să se mute în chirie şi să aştepte finalul unui proces care va dura cu anii. Or, puţini îşi permit "luxul" acesta...

"Nu primeau banii ăştia..."

Cel mai bun exemplu sunt cele două case cu etaj din strada Fagurelui (foto), demolate vara aceasta de municipalitate pentru amenajarea unei parcări pentru locuitorii blocurilor din Calea Aradului. Conform evaluărilor comandate de municipalitate, preţul unei vile de 5 ani, recent zugrăvite, cu o suprafaţă utilă de 160 mp şi încă 120 mp de curte a fost stabilit la 634.000 lei (133.700 euro). Casa vecină, de 200 mp şi încă 517 mp de teren, a fost despăgubită cu 650.000 lei (137.000 euro).

"E vorba de case amplasate în curtea unor blocuri, unde toată lumea vede la tine în curte. Eu garantez că dacă proprietarii le-ar fi scos la vânzare, nu primeau banii ăştia", spune încrezător directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa. Specialiştii în domeniu sunt de altă părere...

"Preţul trebuia să fie mai sus"

Avocata Crina Nicolaescu, proprietara unei case din strada Plevnei, ameninţată cu demolarea, avertiza încă de anul trecut că experţii contractaţi de municipalitate lucrează cu grile care au o marjă de eroare de până la 30% şi trag preţul în jos ca să facă pe plac clientului. La o vilă din strada Fagurelui asta ar putea însemna pentru expropriat o gaură şi de 40.000 euro!

Şi managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida, zice că vilele au fost subevaluate. "Normal că ai un minus dacă stai între blocuri, cum zice Primăria, dar în Oradea asta nu schimbă preţul. E o zonă bună, erau case bune, preţul trebuia să fie cu 10-20.000 euro mai sus". Cel mai bun exemplu este cel al casei familiei Romaniuc. "Cu banii primiţi pe o casă, singur în curte, în Ioşia, oamenii aceia nu îşi mai pot cumpăra ceva similar. Casă cu teren propriu, nu în curte comună, la 80.000 euro, găseşti doar afară din Oradea".

Bolojan, inflexibil

În ciuda criticilor, primarul Ilie Bolojan este de neclintit. "În toată lumea procedurile de expropriere se lasă cu nemulţumiri şi procese", spune edilul. El îşi asumă decizia exproprierii imobilelor pentru diferite investiţii, dar spune că nu are nicio implicare în stabilirea despăgubirilor. "Un expert autorizat se deplasează la faţa locului, face calcule şi stabileşte valori folosindu-se de ghidul notarilor. Sumele stabilite de acesta sunt transmise Consiliului Local, noi le votăm şi atât. În cazul în care se ajunge la proces, vine alt expert autorizat şi reia calculele. Unele procese le câştigăm, altele le pierdem, dar ne supunem întotdeauna hotărârii instanţei".

În ciuda evidenţei, Bolojan spune că municipalitatea încearcă să despăgubească orădenii just, la preţul de piaţă. Chiar şi aşa de-ar fi, tot n-ar fi corect. Ceea ce pentru angajaţii Primăriei e o simplă zidărie şi un petec de teren, pentru cei care locuiesc acolo înseamnă "acasă". Locul în care şi-au trăit tinereţile, pentru care şi-au sacrificat concediile, în care şi-au plâns morţii, şi-au crescut copiii şi cărora ar vrea să-l lase moştenire. Iar asta n-are preţ de piaţă...


ÎN OPOZIŢIE
"Deja se abuzează!"

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul LocalSpeculând nemulţumirile reclamanţilor, reprezentanţii opoziţiei PSD-UDMR votează încă din 2016 tot împotriva proiectelor de exproprieri, chiar dacă le-au votat cu lejeritate în perioada în care au împărţit cu PNL puterea locală. "Deja se abuzează de procedura exproprierii pentru utilitate publică. Întâi a fost vorba de amenajări de drumuri, dar acum s-a ajuns la demolări de case în zonele dintre blocuri pentru a face parcări, ceea ce nu este corect", spune liderul grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa (foto).

Consilierul consideră că proprietarii sunt despăgubiţi în bătaie de joc. "Unul dintre cei de pe strada Plevnei terminase lucrările la casă abia de un an. La stabilirea despăgubirilor, evaluatorul n-a ţinut cont că geamurile de termopan din lemn sunt noi, că toată reţeaua este din cupru, că încălzirea a fost trasă prin podea. Le-a spus oamenilor că, dacă le plac aşa de mult, pot să şi le ia să le pună altundeva"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@ sandu
Ni zi hop până nu sari gardu'. Parca te si vad la anu plangand pe aici ca ti-a demolat casa.
Postat 26 Septembrie 2019, 21:36 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Următorul ești tu
Postat 26 Septembrie 2019, 21:11 de Sandu1206
Atentie aplaudaci!
Nu se stie cand va vine randul... la demolat!
Postat 26 Septembrie 2019, 20:31 de oradeanbihor
Bugetarii nu pot...
Bugetarii nu pot pretui la adevarata valoare truda, munca adevarata. Obisnuiti cu fusereala, lucrul prost facut dar cu renumeratii mari nu sunt capabili sa estimeze valoarea unui imobil cu destinatie de "casa", "acasa" a unui nebugetar platitor de taxe si impozite. Cat despre plesuvul aflat vremelnic la crma pmo asta est6e un vrednic urmas a lui Nero, ceasca,.... si alti demolatori ai caselor cetatenilor in favoarea altor cetateni! Bolovan se crede un vizionar urbanisti dar eu cred ca traieste doar din cosmare pe care incearca sa le infaptuiasca pe spatele cetatenilor orasului in favoare unor personae pe care el personal le simpatizeaza.
Postat 26 Septembrie 2019, 17:58 de scortosul
pacat
pacat ca unele initiative bune ( cel mai bun exemplu este drumul expres ) trebuie comentate din punctul de vedere al despagubirilor. trauma celor care trebuie sa se mute nu se poate cuantifica doar in valoarea intrinseca a constructiei si in acest caz ar trebui acceptata o suma mai mare ca si despagubire! asa ar fi normal
Postat 26 Septembrie 2019, 11:51 de seb77
Orasul meu
Aceasta specie politica are o aplecare deosebita pentru proprietate:"guvernul meu", "orasul meu".O foame ancestrala ,reprimata in anii comunismului,naste monstrii zilelor noastre.Sa nu uitam ca legea exproprierii ,in forma actuala, in care nu poti contesta exproprierea in sine, ci doar suma, pentru care nu te atingi de suma din cont, ci te muti in chirie citiva ani, sa te poti judeca cu faronul, este opera personala a profetului,presedinte al AMR.Disimulate sub conceptul de "regenerare urbana" la care pun botul tot felul de arhitecti anonimi sau platiti regeste sa produca studii favorabile Calvitiei supreme.Rezultatul este faptul ca primaria orazii are cele mai multe procese si contestatii,peste bucuresti sau cluj.Care este desigur ,un motiv de fala,in topul dezvoltarii.O singura lege mai poate face dreptate cetatenilor captivi Fiarei.Legea kharmei.Mai devreme sau mai tirziu...
Postat 26 Septembrie 2019, 08:47 de excalibur
Ca de obicei ... edilul șef bate câmpii !?!
În țări precum Germania, Austria, Suedia, Franța, etc ... în cazuri de "extremă utilitate publică" cum se spune în legile de acolo, evaluările au mai multe componente, inclusiv relocarea care constituie un act cu efecte psihologice !?! Un singur exemplu am să dau, ca să fie clar pentru toți "neterminații" care distrug fondul locativ al orașului, înlocuindul cu spații betonate de parcat mașini ... la Bremen a fost nevoue să se extindă bretelele de intrare/ieșire la autostradă, iar pe aliniament a fost o casă de cca. 350 mp, cu o curte de cel mult 1.500 mp !?! Era un imobil care fusese construit acolo în 1920 și reparat din când în când până în zilele noastre !?! În 2012, proprietarii (doi oameni în vârstă care moșteniseră casa prin 1990), au primit de la municipalitatea Bremen și de la Fondul Federal ... 10.000.000 Euro !?! Din această sumă, partea de expertiză tehnică (ca valoare de înlocuire cu amortizmentele aferente) a fost de 1.200.000 Euro ... restul de 8.800.000 Euro fiind cheltuieli de relocare și despăgubiri pentru deranjul fizic și mental !?! Este adevărat că procedura a inclus și un proces, pentru că inițial proprietarii nu a vrut nicium să plece de acolo, iar demersul a durat cu totul aproape 5 ani, instanța considerând că utilitatea publică nu înseamnă doar că, un primar trecător ca vremea, visează peste noapte un proiect de care nu tot locuitorul va beneficia 24/24 ore !?!
Postat 26 Septembrie 2019, 08:44 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4462 RON
  • 1 EUR = 4.8026 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON