URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Am un şarpe, ce mă fac? O orădeancă a găsit un şarpe pe terasă şi a alertat autorităţile, dar i s-a spus să… se descurce

Am un şarpe, ce mă fac? O orădeancă a găsit un şarpe pe terasă şi a alertat autorităţile, dar i s-a spus să… se descurce INOFENSIV. Orădeanca s-a trezit pe terasă cel mai probabil cu un şarpe de casă, crede Sorin Coman, îngrijitorul reptilelor din Grădina Zoologică. Potrivit acestuia, şarpele de casă nu e o specie veninoasă sau agresivă, se hrăneşte cu broaşte ori animale mici şi are o singură "armă": e specialist în a o face pe mortul, odată ce e încolţit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incident mai puţin obişnuit, miercurea trecută în Oradea, unde o femeie s-a trezit cu un şarpe pe terasa casei din plin centrul oraşului!

Reptila se pitise sub o bucată de mochetă, unde se foia încercând să scape din calea căţelului care o lătra necontenit. Neştiind ce să facă, femeia şi-a sunat fiica, iar aceasta a cerut ajutor prin 112. Surpriză, însă! După ce a fost redirecţionată la jandarmi, iar de acolo la Zoo, orădeanca a constatat cu stupoare că trebuie să se descurce de una singură! Motivul? În oraş nu există vreun serviciu public cu angajaţi specializaţi pentru capturarea şi relocarea sălbăticiunilor.

Unde să sun?

Graţiela Gherman a sunat uşor jenată la numărul de urgenţă. "Le-am spus că ştiu că au alte priorităţi, dar i-am rugat să mă îndrume", a povestit orădeanca BIHOREANULUI. Nici jandarmii nu i-au putut oferi, însă, o soluţie. I-au dat, în schimb, numărul de telefon al unui îngrijitor de la Grădina Zoologică, specializat în reptile. "Domnul a fost foarte cumsecade, mi-a spus că ne ajută, dar numai după program. Ne-a liniştit, ne-a spus că cel mai probabil nu e veninos, dar degeaba, că mie una mi-e frică de şerpi", spune Graţiela.

În final, femeia şi-a luat inima în dinţi şi, împreună cu soţul ei, a pornit spre casa mamei sale, ca s-o scape de intrus. "N-a mai fost nevoie, căci între timp a dispărut. Am căutat peste tot. Mama stă în centru, în apropiere de malul Crişului, iar în zonă e vegetaţie. Cel mai probabil a venit de pe mal de undeva. Oricum, a fost foarte speriată, şi ea, şi eu. De aceea am cerut ajutor. Doar că n-am avut cui".

Fără soluţii 

Remus Moțoc, șef DSVSA BihorBIHOREANUL a constatat că orădeanca are dreptate. Poliţia Animalelor, înfiinţată în 2014 ca organism specializat şi pentru soluţionarea unor astfel de cazuri, a rezistat doar un an, după care s-a transformat în serviciu cu o denumire pompoasă - Serviciu Control oficial, sănătate şi bunăstare animală - în cadrul Direcţiilor sanitar-veterinare, dar cu alte sarcini. "Supraveghează sănătatea şi bunăstarea animalelor vii din ferme, crescătorii, şi veghează la respectarea normelor în cazul unor importuri şi exporturi de animale", explică şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc (foto).

Lipsa unui serviciu specializat pe salvarea ori relocarea unor animale sălbatice directorul a simţit-o pe propria-i piele. "La un moment dat, m-a sunat fostul prefect, Claudiu Pop, pentru un grup de lebede blocate din cauza unui îngheţ, pe lacul de acumulare din Tileagd. Ne-am dus cu un elicopter să vedem ce se întâmplă. Lacul era îngheţat, într-adevăr, dar păsările scăpaseră, din fericire. Dacă ar mai fi fost blocate, sincer, nu ştiu cum am fi acţionat".

Cioc, cioc...

Tot pentru o pasăre, o barză de astă dată, l-a sunat în urmă cu câteva zile şi un sătean din apropierea Oradiei. "Pasărea şi-a făcut cuib în apropierea casei lui şi îi bătea în geam în fiecare dimineaţă. Probabil că fusese crescută într-o gospodărie şi s-a obişnuit să ceară în acest fel de mâncare. Dar omul nu ştia cum să reacţioneze şi nici noi nu am ştiut ce să-i spunem".

Tot o intervenţie cu probleme au avut şi la Aeroport, unde o căprioară ajunsă pe pistă a fost îndepărtată până la urmă cu ajutorul angajaţilor Zoo, din subordinea Administraţiei Domeniului Public (ADP). "Au venit cu tranchilizante, cuşcă, mijloace de transport. Ei au toată dotarea, noi nu", spune Moţoc.

"Bună întrebare" 

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaÎn cazul reptilelor rătăcite în oraş, directorul ADP, Liviu Andrica (foto), recunoaşte că nu are soluţie. "Bună întrebare. Noi gestionăm problema câinilor fără stăpân. Pentru alte animale, păsări sau reptile, avem specialist la Grădina Zoologică. Dar poate oferi ajutor numai în timpul liber", spune directorul, dând numele lui Sorin Coman, cel la care a ajuns şi orădeanca Graţiela Gherman.

Alte servicii publice care să ajute în astfel de cazuri nu sunt, deşi în Oradea şi împrejurimi se găsesc mai multe specii de şerpi, unele inofensive (cum sunt şerpii de casă şi cei de apă), dar şi una mai periculoasă, vipera comună, din care au fost văzute mai multe exemplare în zona craterului din Betfia, unde s-au şi amplasat indicatoare de avertizare. În plus, au început să apară, mai rar, şi reptile exotice, pe care orădenii inconştienţi le pierd sau le abandonează pentru că nu mai ştiu cum să le stăpânească.

Până când autorităţile se vor dota cu cele necesare, singura soluţie rămâne, deci, să sunaţi tot la 112. Sau, dacă aveţi sânge rece, să prindeţi animalele şi să le duceţi ori la Zoo, ori pe malul apei, ori în zonele verzi de la marginea oraşului. În fond, ele au populat ecosistemele de aici cu mult timp înainte de a ne ridica noi "jungla" de beton.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON