URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2019, 19:28

Planuri de viitor: Primarul Ilie Bolojan ar demola stadionul FC Bihor ca să facă parc!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană se pregăteşte pentru atragerea de fonduri europene în viitorul ciclu bugetar comunitar.

Pregătiri pentru 2021

Primarul Ilie Bolojan a afirmat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în urma discuţiilor purtate între reprezentanţii Comisiei Europene cu cei ai Guvernului României municipalitatea îşi pregăteşte deja proiectele pentru care vrea să ceară finanţare europeană.

"Primăriile şi Consiliile Judeţene care îşi pregătesc deja proiecte vor avea un avantaj la atragere de finanţări. Cele care nu vor face acest lucru vor intra în întârziere şi cu greu vor mai putea câştiga proiecte", a explicat edilul.

Primarul a mai spus că administraţiile locale şi judeţene care îşi pregătesc proiectele din timp ar putea chiar să obţină finanţări europene pentru realizarea documentaţiilor, scutindu-se de cheltuieli importante. "Am putea avea la dispoziţie sute de mii de euro pentru documentaţiile viitoarelor proiecte", a spus Bolojan.

Din stadion, parc!

Unul dintre cele mai surprinzătoare proiecte vizate de administraţia Bolojan se referă la demolarea stadionului Iuliu Bodola, fostul FC Bihor, din cartierul Rogerius, în baza unui proiect de regenerare urbană.

"Pe actualul amplasament al stadionului FC Bihor s-ar putea amenaja o zonă verde astfel încât străzile Moldovei, care este foarte aglomerată, Corneliu Coposu şi Ştefan cel Mare să aibă un astfel de debuşeu", a spus Bolojan.

Edilul ia în calcul relocarea stadionului pe un amplasament la şoseaua de centură cu ajutorul unei finanţări a Companiei Naţionale de Investiţii. "Dacă a făcut la Târgu Jiu un stadion care nu are nici echipă, nici infrastructură de utilităţi, atunci sper că va construi unul şi pe un amplasament de la Oradea", a spus Bolojan.

Potrivit edilului, proiectul este încă în analiză. "Sper că până în primăvara anului viitor vom lua o decizie", a spus edilul.

Parc botanic în zona Salca

Tot un proiect de regenerare urbană ia în calcul municipalitatea orădeană şi pentru amplasamentul dintre Lotus Center şi parcul Salca.

Primarul ia în calcul amenajarea unui parc botanic de mari dimesiuni prin relocarea actualei sere din Aleea Ştrandului. "Sera de lângă Parcul Brătianu, aflată într-o stare deplorabilă, va fi demolată, mai ales că Universitatea vrea să renunţe la ea", a spus edilul.

Parcul botanic cu vegetaţie temperat-continentală ar urma să se întindă pe o suprafaţă de circa 7 hectare de teren. Investiţia va implica inclusiv exproprierile unor terenuri intrate în posesia unor proprietari care şi-au cumpărat drepturi litigioase.

"Acest parc botanic împreună cu zona Salca ar putea forma cea mai mare zonă verde din municipiu, cu o suprafaţă compactă de 12-13 hectare", a explicat Bolojan.

Pasaj pe sub Bulevardul Decebal...

Cele mai mari investiţii se referă, în schimb, la proiecte de mobilitate urbană. Acestea vizează printre altele fluidizarea circulaţiei transportului în comun pe direcţia bulevardelor Dacia, Republicii, Magheru şi Sucevei, care ar forma astfel un inel ocolitor al centrului istoric.

În acest sens, municipalitatea are în vedere construirea unui pasaj care să subtraverseze Bulevardul Decebal de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu. "Acest lucru va presupune exproprierea unor imobile de la intersecţia celor două străzi pentru realizarea benzilor de virare la dreapta", a declarat primarul.

Odată cu realizarea lucrărilor, întreaga zonă va intra în reabilitare. "Indiferent cine va câştiga licitaţia pentru salubrizarea oraşului, nu vom mai permite să exploateze spaţiul din strada Tudor Vladimirescu. Sediul firmei este la o distanţă mai mică de 200 de metri de cea mai apropiată casă, aşa că se va muta în zona deponeului de deşeuri, aşa cum este normal", a explicat edilul.

Potrivit acestuia, pe amplasamentul eliberat ar urma să fie o clădire înaltă cu destinaţie de locuit sau birouri.

... şi pe sub strada Republicii

Tot un proiect de mobilitate urbană va propune municipalitatea şi la intersecţia străzilor Republicii şi Louis Pasteur. "Zona de deal s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, sunt tot mai multe maşini, fapt pentru care în această intersecţie apar ambuteiaje", a spus edilul.

Potrivit lui Bolojan, municipalitatea ia în calcul construirea pe acest amplasament a unui pasaj subteran, pe sub strada Republicii, astfel încât tramvaiul să aibă undă verde către şi dinspre Bulevardul Magheru.

"Lucrăm la aceste proiecte pentru ca, indiferent ce se va întâmpla în 2020 (n.r. când vor avea loc alegerile locale), Oradea să le aibă pregătite pentru următorul ciclu bugetar european", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Lotus III
Ar trebui luat legatura cu actionarii maghiari de la lotus sa puna de un mall ca lumea si in rogerius.Se ocupa pmo de exproprieri
Postat 25 Iunie 2019, 13:51 de excalibur
Parerea mea
Cred ca daca se vor primi fonduri EU ar fi oportuna mutarea stadionuluipe un alt amplasament cu spatii adegvate inclusive parcari si acces la transportul public. Actuala locatie e depasita si uzata fizic si moral, nu prea mai poti face multe acolo. Cat despre transformarea in parc este chiar OK numai saa nu ajunga un loc al boschetarilor. Trebuie tinut seama ca acum in vecinatate este un "stabiliment" pentru tot felel de adubaturi de oameni care depreciaza zona prin felul lor de manifestare si traire, nici acesta nu isi are locul intr-un centru urban.
Postat 25 Iunie 2019, 11:55 de scortosul
Bolojan
Nu sunt PNL-ist!! URASC TOATE GASTILE DE MAFIOTI NUMITE "PARTIDE"!! Nu dau un cacat pe toate la un loc!! Dar le recomand tuturor celor care-l critica pe Bolojan sa mai mearga prin tara si sa ciuleasca foile de varza spre ceea ce se spune despre Oradea si despre ce a facut Bolojan!! Daca veti renunta la ideile fixe, veti avea surprize foarte placute!! JOS FOTBALUL!!
Postat 25 Iunie 2019, 08:21 de AnaConda
Citește si te minuneaza
Scrie unu mai jos "nu v-a placut orele de sport". Nu vrrau sa cred ca majoritatea alora care sustin fotbalul sunt de "gramatica" asta (sa nu zic nivelul). Pe FB la comentarii toti burtosii plini de bere, pișăciosii de pe la colturi, spargatorii de seminte, urla ca gibonii sa nu se faca relocarea, aia de gafaie sa ajunga la randu 10 din tribune. Alti ciumpalaci urla ca a distrus fc bihor, ca aia mai de mult erau in liga 1. Pai bine, si motorul era echipa de fotbal, crisul alesd l-a dat pe Anca la Cluj, aia inseamna sa faca stadionul un fel de Alianz Arena? 80% din fotbalul din Oradea e la LPS, este teren si au conditii de antrenament. Pe stadion ce se mai intampla in ultimii ani? Nostalgicii merg acolo cu telefonul lor de 500 de lei luat in rate de la Digi sa sparga seminte ca pe vremuri cat se uita la youtube la costita cercel si "dujmanii" lui. Perspectiva, asta lipseste plangaciosului pisacios de la colturi, da unde banii merg pe un pet de bere in loc de o carte, iar telecomanda televizorului are "botonu" 9 bagat la fund, ca deh, acolo e antena 3, ce sa mai astepti? Jos cu stadionu, facut altu modern, poate poate o sa vina Messi, Buffon, Ronaldinho si altii la un meci al " Hall of fame".
Postat 25 Iunie 2019, 06:34 de poiu
Dacă n-ar fi de râs ... ar fi de plâns !?!
Edilii ăștia cu mintea numai la "concret" (adică beton cum s-ar traduce la UE), nu sunt în stare să facă o rampă de coborâre de pe "aleea expres", de la nivelul străzii Gh. Doja până la Luis Pasteur măcar ... ca să ajungă tot omul către Spitalul Județean fără să ia giratoriul "aferent" precum pișu-n vânt care îl udă la bombeu !?! În schimb, nebunul satului s-a consultat cu sora medicală care-l tratează și noaptea, de parcă ar fi normal la cap ... ajungând la concluzia că a primit aprecieri, pentru prestația lui tembelă de peste un deceniu, de la ditamai "reprezentanții Comisiei Europene" pe care i-a visat că i-au calcat pragul !?!
Postat 24 Iunie 2019, 22:58 de CrisDumi
Baaaiii.....
....tarani de oradeni care sunteti.. maine poimaine asta va muta cu totul din Oradea.. pentru ca asa vrea muschiul lui si pentru ca poate!
Postat 24 Iunie 2019, 22:56 de oradeanbihor
Stadionul FCB vs CIMITIRUL OLOSIG
Stadionul trebuie demolat , e vai și amar de el , nu avem nici echipă. In zilele noastre un stadion e de 10 ori mai mare decât stadionul nostru, exista multe locații în care se poate face un stadion, un stadion nu înseamnă doar o echipa de fotbal, se pot desfășura multe activități pe un stadion, dar sa fie stadion. La capitolul fotbal Oradea e varză .
Postat 24 Iunie 2019, 22:27 de Sandu1206
keyword: regenerare urbană
Noua etapa a dezvoltarii se va consuma sub stindardul generos de "regenerare urbană".Daca reuseste sa regenereze stadionul,va avea mina formata iar celelalte projecte mai mici, cu exproprieri si demolari spectaculoase vor decurge de la sine,aproape natural.
Postat 24 Iunie 2019, 22:09 de excalibur
musai demolare?
suna bine multe din proiectele enumerate dar musai sa fie printre ele si o demolare de rasunet?
Postat 24 Iunie 2019, 21:48 de seb77
Pt Primar Bolovan
Dl primar...cu litera mica..precizez..daca nu v-a placut orele de sport in tinerete...nu Dante-ti in Măsura da vorbiti..ar trebui sa renovati stadionul si sa promovati spirtul..dar avind in vedere ca sante -ti pe langa.....stiti cum a spus Creanga...credeam ca sant Prost dar cand ies pe strada...prinde Curaj..asa ca joc de glezne..de ce nu darmati casa mamei dumneavoastre si face-ti toaleta publica????
Postat 24 Iunie 2019, 21:12 de German
@pitonu
Gratis?
Postat 24 Iunie 2019, 20:44 de Kid
Fotblllllll
Ador orasul unde nu exista o echipa de fotbal reprezentativa (fie-i tarana grea defunctei FCB!!!), precum si hoardele aferente de animale salbatice si isterice, numite "suporteri". Urez total fiasco si insucces oricarei initiative de-a crea o echipa oradeana de fotbal!! Daca cineva se gandeste la asa ceva, ma ofer eu antrenor!!!
Postat 24 Iunie 2019, 20:31 de AnaConda
Stadionul demolat?
Cum zicea Masca: sambadi stop mi! Mai bine ingrijiti-va sa avem o echipa de fotbal, ca altfel la ce bun stadionul oriunde ar fi el amplasat si oricat de modern ar fi?!? Poate sa pasca oile pe el...
Postat 24 Iunie 2019, 20:17 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON