URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2019, 16:37

O vilă ridicată ilegal în Oradea a fost demolată cu excavatorul (FOTO)

O vilă ridicată ilegal în Oradea a fost demolată cu excavatorul (FOTO) foto: Primăria Oradea
O vilă ridicată ilegal în Oradea a fost demolată cu excavatorul (FOTO) foto: Primăria Oradea
O vilă ridicată ilegal în Oradea a fost demolată cu excavatorul (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a demolat vineri cu excavatorul o vilă ridicată ilegal de un orădean în Calea Clujului 256. Imobilul a fost dezafectat după ce proprietarul nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire pentru intrarea în legalitate, măsură dispusă printr-o sentinţă judecătorească încă din anul 2013.

"Având în vedere că în acest caz nu s-a obţinut autorizaţia de construire pentru intrare în legalitate în termenul impus de instanţele de judecată, s-a dispus desfiinţarea lucrărilor sancţionate, prin intermediul executorului judecătoresc şi sprijinul organelor de Poliţie", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit municipalităţii, cheltuielile ocazionate de demoarea construcţiei vor fi suportate de proprietarul acesteia.

Aceeaşi soartă o vor avea şi alte clădiri construite nelegal în oraş. "Primăria municipiului Oradea are în vedere desfiinţarea în viitor şi a altor construcţii edificate nelegal aflate pe raza sa administrativ-teritorială şi atrage atenţia cetăţenilor asupra necesităţii respectării legii", au mai transmis reprezentanţii municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
"Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea altuia"
Ce vrea sa spuna autorul? Sunt mare,sunt tare, si am cizme in picioare...Totusi am grija sa nu te strivesc,soricelule!Vorba asta a adus-o un lord de prin Anglia,imediat dupa 90'.Perspectiva imperiala.Este stiut de la biologie ca nici un parazit nu-si omoara gazda.Din pacate,in Romania e inaplicabila.Forma corecta este deci "Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea mea".
Postat 11 August 2019, 18:58 de excalibur
Intreb si eu....sau ma intreb?
Am un teren pe care paltesc iumpozit ca si pentru unul construibil, dar tot impozitarul(pmo) vine si spune ca nu am voie sa construiesc pe priprietatea me ce doresc si ca 65% musai trebuie sa ramana pentru perenjel si porodici dar nu imi schimba clasa de impozitare in agricol. Mai sunt eu proprietar cu drepturi depline? Nu! Nu caci nu pot sa ma folosesc de proprietatea mea dupa bunul meu plac. PUG-ul, PUZ-ul e facut pentru prosti care platesc taxe si impozite si nu sunt "racordati" la cunostintele din primarie. Ca sa imi construiesc pe bucata mea de teren trebuie sa imi cer voie si sa intreb ce si cum sa construiesc dupa parerea si vointa unor muritori trecatori de prin primarie, trecatori cu multe interese directe pe care trebuie sa-i"rogi" in fel si chip sa te lase sa te folosesti de proprietatea ta pentru care platesti taxe si impozite. De ce platesc impozit pe ceva ce nu pot utiliza dupa dorinta mea? Mai sunt eu proprietar cu drepturi depline sau statul are mai mult de 50% din dreturi?
Postat 11 August 2019, 18:06 de scortosul
"Cine are urechi de auzit....a auzit .".cu tot bruiajul si disperarea pacaliciului bugetar Neutyno
Doriti si alte amanunte.....? Ar fi de interes sa stim ce pozitie ocupa acest Neutryno in organigrama Primariei Oradea.
Postat 11 August 2019, 16:32 de platona
Cotul Donului
Prea s-au amestecat subiectele.Nu era vorba despre tigani.In ce priveste demolarea,sunt radical:INTOLERABIL(chiar mi-as dori ca d-l Mircea Jacan sa ia atitudine,dinsul poate sa scrie in bihoreanul, nu doar la subsol,pina la urma e un subiect conex inaltimii optime a cladirilor,in cazul de fata s-a calculat si a iesit zero).In ce priveste tiganii sunt fost radical,nazist chiar,actualmente moderat.Am fost nazist dupa un smen reusit.Moderat pentru ca s-a estompat evenimentul odata cu trecerea timpului,dar redevin instant potential tortionar in eventualitatea unei interactiuni cu respectiva specie.Sansa noastra a fost libera circulatie.Masinile cu numar de polonia sunt o calamitate,aidoma gaborilor care le conduc.Si in final,imi place ordinea,cu amendamentul ca "Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea altuia".Ce zici ,nu e frumos spus?
Postat 11 August 2019, 15:46 de excalibur
Rege care nu-ntelege
Iar o dai cotita. Vrei sau nu lege? Sau astepti sa ne tiganizam de tot si sa alegem un rege? *** Daca te va lovi unul fara permis care conduce ca un descreierat o masina cu numere de Polonia, poate o sa-ti schimbi parerea. Pana atunic somn cat mai adanc iti doresc!
Postat 11 August 2019, 15:12 de Neutryno
Pentru cei ce nu-ntelege...m-am nascut ca sa fiu rege
Bibliografie: Romania,Bucuresti, anii dinainte 2008.O straduta linistita cu case traditionale.Se vinde o casa.In scurt timp se excaveaza o groapa in locul ei.Riveranii se impacienteaza,incep sa bata pe la portile autoritatilor statului,primarie sector,generala,ISC.Nu se stie nimic sau eventual vreun PAC,puz in stare embrionara.Intre timp fundatia e gata +citeva nivele.Autoritatle iau atitudine si dau de forma citeva amenzi de 2000lei.Se lucreaza la acte, e un S+P+4.Cind va fi gata va avea 6 sau 8 etaje.Ei, asta a fost demult, departe.In oradea e disciplina.Unde-i lege,nu-i tocmeala.Legea-i LEGE ,sub forma de HCL .Ce sa vezi,e si tocmeala.Prefectura,populata de alogeni,contesta LEGILE, si culmea,instantele,alti lobotomizati, suspenda sau anuleaza ditamai LEGEA,vointa pura a oradeanului.Oradea are cele mai multe procese deschise impotriva primariei,peste cluj si bucuresti.Evident,din motive de DEZVOLTARE si respectarea legii.Viitoarea angoasa a oradeanului simplu,abonat otl si cet...va fi sa nu-l loveasca vreun buldozer pe trotuar.Somn usor
Postat 11 August 2019, 14:53 de excalibur
Ia uite-i pe astia doi ce se fac de ras bagand gunoiul sub pres
Raspundeti bai pacalicilor clar, nu in stilul comunist cu alte intrebari si acuzatii aiurea pentru abaterea atentiei celorlalti. E normal sau nu sa construiesti nelegal? Daca esti roman, maghiar sau tigan (ca si in cazul de fata) poti sa faci ce doresti iar apoi sa-ti rezolvi acele ilegalitati? ca doar s-au mai facut si altele cat e tara si lumea de mare
Postat 11 August 2019, 14:23 de Neutryno
"Primaria municipiului Oradea ,.......atrage atentia cetatenilor(simpli,fara relatii...!!??),asupra respectarii Legii (in constructii?)"ra
Dar ce ne facem,daca printre primii care nu respecta Legea(...inclusiv legea 50 ),sunt chiar edilii,care ,mai voalat sau nu, inchid ochii la lucrari efectuate in regim ultra rapid,de "o echipa soc",fara avize,fara nici un acord, conduse de samsarii in constructii ....apropiati ai primarie...???? Este vreo institutie oradeana suficient de verticala sa verifice aceasta stare de fapt???
Postat 11 August 2019, 13:23 de platona
Bibliografie de ultima ora:
(www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-16/teapa-tineretului-un-oradean-nu-va-mai-putea-intra-in-garaj-fiindca-primaria-s-a-razgandit-urbanistic-150835.html)UPDATE:Multa lume are un contract numit "certificat de casatorie" semnat de insusi "master of the universe".Contractul nu specifica modul,frecventa,intensitatea cu care poti avea raporturi sexuale consimtite cu partenerul.Propunem reglementarea acestui aspect ,care tine indisolubil de dezvoltarea orasului, prin infiintarea unui registru in care se vor face programari prealabile iar primaria va da autorizatie,acolo unde considera justificat contactul...in termen de 30 zile de la depunerea solicitarii,evident.
Postat 10 August 2019, 11:35 de excalibur
Constructia nelegala
Iata ca din ura fata de primar, unii comentaci ne sugereaza ca este normal daca ai undeva un teren, sa faci ce doresti acolo. Dupa regulile tale. Pe urma intri in legalitate cumva. Daca si respectarea legii te face sa fii numit dictator de acesti vesnnici Gica Contra dusi cu pluta(dar cu mult timp liber la dispozitie) nu mai pot zice decat: -Bine ati venit in Punjab!
Postat 10 August 2019, 10:41 de Neutryno
la mai mare! (mai multe) case si permise auto!
s-o spunem pe aia dreapta - de fapt era o casa ridicata de tigani, care nu avea nici un fel de autorizatie. provocarea cea mai mare ar fi sa inceapa politia sa verifice permisele de conducere ale tiganilor care conduc in oras toate harburile de 5/7 locuri cu nr de polonia sau bh - sunt multi care nu stiu sa citeasca, deci minune când la reinnoire sau chiar obtinere permis astia trec testul. pllus ca mai sunt si alte "case" in oras sau osorhei chiar, cu turnuletele specifice, care ridica un semn de intrebare legat de autorizarea constructiei.
Postat 10 August 2019, 10:31 de roger
Tare bun ar fi excavatorul acela ...
... să adune pietrișul și toate resturile vegetale care, când plouă puternic în Oradea, sunt aduse de "mama natură" de pe dealurile orașului până la marginea centrului istoric !?! Și stau mizeriile acelea cu lunile, până se îndură careva să le măture spre tomberoane !?!
Postat 10 August 2019, 08:46 de CrisDumi
Oradeanbihor
Mai nou sau mai vechi, ești un fraier. Bine ai venit in viața.
Postat 10 August 2019, 01:33 de Sandu1206
112
Desigur in articol s-a omis nationalitatea proprietarului.Probabil semnatarii HIRTIILOR emise de PMO si executorul judecatoresc se bazeaza pe noul sistem 112 pe care Arafat il va reforma degraba...Sa nu se bazeze! E scandalos.De ce nu i-au impus un impozit de 500%? De ce nu l-au pus pe lista cladirilor executate silit pentru neplata tuturor obligatiilor? Sa demolezi cu excavatorul o cladire ca reprezentatie de forta e intolerabil.Doar daca era construita pe terenul primariei.Valiza si la gara.Oradea e DEMENT.Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate...
Postat 09 August 2019, 23:41 de excalibur
@ "fraierilo"
Mai nou, in Oradea, legea este cioplita/ciopartita dupa chipul si asemanarea lui bolovan
Postat 09 August 2019, 22:51 de oradeanbihor
Fraierilor
Legea spune clar unde ai voie să construiești . Exista mute astfel de case care trebuie demolate.
Postat 09 August 2019, 22:23 de Sandu1206
Tiranie, dictatura..
Bolovan e un fel de Putin (mai mic) care face totul in numele si litera legii. Acolo unde legea nu e "buna" e modificata cu forta prin HCL-uri marca PMO.. Poate niste detalii suplimentare vizavi de aceasta constructie "ilegala" ar fi fost bine venite in articol, ca sa nu se incinga spiritele pe aici.
Postat 09 August 2019, 22:16 de oradeanbihor
proprietarul nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire
Ce articol,ce autoritate,ce primarie, ce FORTA...ce vremuri.Vremurile "necesităţii respectării legii".Lege si ordine.Intrebare1: omul a construit cladirea pe terenul lui,proprietate privata sau pe terenul primariei? Intrebare2: buldozerul era manevrat de insusi primarul orazii, dupa modelul Robu, ca procedura standard in sinul Aliantei vestului? Intrebare3: Se justifica din punct de vedere ecologic o asemenea barbarie,distrugerea prin anihilare a atitor materiale de constructie,la fabricatia carora s-a consumat energie poluanta? Intrebare 4 : cladirea prezenta probleme de rezistenta,punea in pericol eventualii locatari? Intrebare 5: Primaria nu a gasit alta solutie,expertiza tehnica,imputarea costurilor cu actele,penalitati,AMENZI?? AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE ar trebui sa fie INSTIINTAREA autoritatii locale de intentia proprietarului de a construi un imobil,evident pe baza unui proiect de specialitate, nicidecum Arbitrarul unei primarii de a permite SAU NU unui PROPRIETAR constructia unei cladiri.Eliberarea autorizatiei de catre UAT fiind sincrona cu declansarea procedurilor de furnizare a utilitatilor la respectiva locatie(in tarile civilizate)...ONLY GOD CAN SAVE OUR SOULS :"Aceeaşi soartă o vor avea şi alte clădiri construite nelegal în oraş"
Postat 09 August 2019, 21:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON