URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2020, 15:49

Cu un salariu mediu net de 2.394 lei lunar, bihorenii sunt printre cei mai prost plătiţi din ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii se numără în continuare printre cei mai prost plătiţi angajaţi din ţară. Salarii mai mici decât la noi s-au înregistrat anul trecut doar în Bistriţa-Năsăud, Teleorman, Hunedoara, Neamţ şi Harghita.

Salarii mici...

Potrivit evidenţelor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, salariul mediu net în Bihor a fost anul trecut de 2.394 lei, cu puţin peste cel mai mic salariu mediu net din Regiunea de Nord-Vest şi chiar întreaga ţară, de 2.353 lei, plătit în Bistriţa-Năsăud.

Veniturile bihorenilor au fost sub media salariului net pe regiune, de 2.793 lei, şi sub cele ale vecinilor din Satu Mare, cu un salariu mediu net de 2.500 lei, şi Sălaj - 2.535 lei.

Cel mai mare salariu mediu net din regiune, de 3.503 lei, s-a înregistrat în Cluj iar cel mai mare salariu mediu net din ţară, de 4.162 lei, s-a înregistrat în Bucureşti.

Salarii mai mici decât în Bihor s-au plătit anul trecut doar în Bistriţa Năsăud (2.353 lei), Teleorman (2.345 lei), Hunedoara (2.365 lei), Neamţ (2.371 lei) şi Harghita (2.390 lei).

... un PIB mare

Salariile bihorenilor au fost surprinzător de mici în condiţiile în care produsul intern brut în judeţul s-a ridicat în 2019 la 24.132 milioane lei, în creştere de la 21.495 milioane lei. Produsul Intern Brut este un indicator macro-economic care reprezintă valoarea tuturor mărfurilor şi serviciilor destinate consumului final produse de economia locală într-un an.

PIB-ul judeţului Bihor a fost cel mai mare din Regiunea de Nord-Vest după cel înregistrat în Cluj, de 50.421 milioane lei, care a reprezentat 40,5% faţă de PIB-ul întregii regiuni. PIB-ul raportat pe cap de locuitor a fost anul trecut în Bihor de 9.079 euro dar s-a așezat sub media pe regiune de 10.300 euro.

PIB-ul pe cap de locuitor a fost mai mic decât în Sălaj, unde a ajuns la 9.194 euro, dar mai mare decât în Satu Mare (7.943 euro), Maramureş (8.051 euro) sau Bistriţa-Năsăud (8.137 euro)

Cel mai mare PIB din regiune, de 15.011 euro pe cap de locuitor, s-a înregistrat în Cluj, iar cel mai mare din ţară, de 28.573 euro, s-a înregistrat în Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
excalibur
Hai sa vorbim despre cum pierdut industria datorit lui ILIESCU, și să vorbim despre cum am pierdut pădurile datorită lui ILIESCU, că doară Austriecii au fost decorați prin decret prezidențial de ILIESCU.
Postat 11 Ianuarie 2020, 00:06 de sandu1260
Romania 30 years after
Nu vorbim aci despre cum am pierdut resursele fosile ale tarii,industriile grele,petroliere,siderurgii,metalurgii(mormanul de fier vechi a lu' roman).Vorbim despre ce aveam si noi p-aci prin tirg: o fabricuta de mobila,una de haine,una de pantofi.Industrii usoare cum s-ar zice.Usoare dar sigure,cu cerere asigurata a la long,fie si in lohn.Industrii pretentioase,unde automatizarea si robotizarea nu pot inlocui mina omului decit partial si la costuri prohibitive. Au fost,s-au dus.De busteni se ocupa austriecii,de oi se ocupa arabii,utilajele-s fier vechi iar noi asteptam investitorii.In IT,in hi-tech,in automotive.Investitorii au venit,si lucreaza cu tarani de pe la bins,ceica,marghita ...plimbati cite-o ora dus, una intors cu microbuzu'.Da merita, 4000 brut aka 2.394 lei,si esti pe-acasa..."grijania ei de lume" vorba lui Amza Pellea din finalul filmului Osinda-1976
Postat 10 Ianuarie 2020, 18:51 de excalibur
Iredentistii mucles!
O alta comparatie. Cluj vs Oradea. La ora asta Clujul are jumatate de milion populatie cu Floresti, Apahida si suburbii. "Clujul, peste 30 de ani va avea 800 000 de oameni", spune primarul Boc. Normal ca sunt si bani mai multi. Una dintre prioritatile Clujului, o spune tot primarul Boc, este un metrou pe linia Floresti-Aeroport. Cu alte cuvinte, chiar in imediata vecinatate a Oradiei, creste un gigant, Clujul. Bravo lor!
Postat 10 Ianuarie 2020, 12:11 de 1011010
Fierb iredentistii
Iredentistii separatisti ravnesc la imobiliarele, banii, produsele si bogatiile naturale ale romanilor ardeleni. Iredentistii separatisti ar vrea ca totul sa ia iar calea budei si a restului oraselor din pusta, iar ei, iredentistii separatisti locali, sa fie noii grofi. Fura buda, insa pana banii ar ajunge acolo, ar trece prima data mainle lor. Si iata cum schema pe care si-ar dori-o respectivi, iar indestula si pe ei, si pe sefii lor de la buda. Unde mai pui ca iredentistii s-ar instapanii pe toate imobilele, case terenuri din Oradea si imprejurimi. S-a incercat deja aest lucru.
Postat 10 Ianuarie 2020, 11:52 de 1011010
Au dat in clocot iredentistii separatisti
Bucurestiul are venituri mai mari in comparatie, spre exemplu cu Oradea, pt ca are o populatie de 10 ori mai numeroasa. Populatie care produce de zece ori mai mult. Rata somajului e cam la fel. In Bucuresti au mers si cei mai mari investitori. Acolo isi au sediile multinationalele. Acolo platesc taxe. Si Oradea putea sa stea mai bine la capitolul investitii, dara fara un aeroport international nu prea vin cei care vor sa bage bani multi in afaceri. Daca interesele Oradiei nu ar fi sabotate constat de slugile budei, lucrurile ar merge mai bine si aici.
Postat 10 Ianuarie 2020, 11:39 de 1011010
Oradea nu e egal cu Bihor
Da, sunt si salarii mici, si salarii mari. Da cine face salariile mici? Munca necalificata, munca la negru. Stim toti cum se calculeaza o medie, sper ca macar atata. O tot dam cu cluju, pana deunazi ne plateam darile pe firme la cluj. La bucale platim tot, logic ca ei din banii mei si ai tai isi fac subventiile. Sunt si salarii mari in Oradea doar că nu se dau celor carenau doar ei o parere buna despre ei. Sunt salarii la privat ce trec de 10.000 de lei, dar nu celor care schimba din 2 in 2 luni locul de munca, aia ce abia isi stiu sterge mucii, aia ce nu stiu folosi cutitul la masa. Hai sa o dam pe aia dreapta nu sa ne inecam in cifre. E mare frustrarea ca ai bani putini, da ce faci tu ca sa iei mai mult. Mergi sa mai faci un curs, o calificare, o certificare, ceva ca sa incepi sa ai pretentii? Reale pretentii! Sa ajungi sa te caute altii, sa lucrezi de acasa in consultanta. Stiti ca sunt salarii de 6-700 de euro in consultanta pe ZI, lucrand de acasa, cu o deplasare pe trimestru de maxim 1 saptamana la companie? 10 zile de consultanta pe luna, 20 de relaxare si traiesti bine. Eh, da ca sa ajungi acolo trebuie sa incepi de jos. Toti vor bani si nu stiu/vor a face NIMIC! Cand mi-am cautat oameni mi-am pus mainile in cap de ce figuri am auzit, ce minciuni am citit in CV-uri, fara sa intreb nimic de studii si specializari. Ne-o facem cu mana noastra. Si ne miram că pleacă lumea, eh si eu stau cu geanta pregatita, la ce viitor are tara asta cu pruncii de azi, nu ma bazez ca ei sa munceasca sa imi primesc inapoi contributiile de la pensie. Asa că ori pilonul 3 si sanatate privata ori emigrarea ramane solutia. Si nu tine catusi de putin de patriotism, tine de oameni. Pai daca ei se mulțumesc cu minim pe economie si stau o sapt in spital, pai contributia dupa un an acopera cheltuielile. Ar trebui, ca pensia, sa fie si cu sistemul medical, adica ai contribuit 1000€ pe an, de atata beneficiezi maxim anul urmator. Sa vedeti ce bai s-ar facem da noi am gasit pt putori solutia cu plata pe 6 luni in trecut, putori care nu muncesc, platesc vreo 500 de lei si stau apoi la all inclusiv cu boli imaginate. Pt putorile alea sa contribui eu la sanatate? Nu mersi, austriecii se bucura de contributiile mele la sistemul lor, romania poate sa ma pupe unde nu rasare soarele, ca de la mine nu mai vede nimic (legea UE a contributiilor nu permite plata in 2 state membre a aceleasi contributii). Si toate astea pleaca de la plangaciosi, putori, vesnicii asistati sociale, cersetori, frustrați si asa mai departe. Cine poate, sa isi faca o a doua cetatenie (nu la unguri ca nu e mai bine nici la ei) ca la momentul critic sa poata sa dispara (chiar si din UE)
Postat 10 Ianuarie 2020, 11:16 de poiu
O-ho-ho,dragii mosului...
...salariul mediu net în Bihor a fost anul trecut de 2.394 lei.Scrie destul de clar.Deci vorbim despre salarii brute de 4000 lei.Ia jucati-va ici-sa: (www.calculator-salarii.ro/4000-brut-calcul-salariu-net/).Unde-s salariile minime pe economie ale pzd-ului?Ca cica aproape jumate din angajatii romani is pe minim pe economie(Restul is bugetari).Da' nu-n bihor.Fake news.Fake city.Fake country
Postat 10 Ianuarie 2020, 09:43 de excalibur
Stare
Iredentistii sunt in depresie.
Postat 10 Ianuarie 2020, 08:43 de 1011010
Este evident...
Sărăcia este evidenta trăim aproape ca indienii,magazinele îs pline,dar cu produse de cea mai slaba calitate începând de la legume fructe importate doar din Turcia uitativa pe proveniența toate îs Turcia Pt ca îs cele mai ieftine la import,orașul parcările plus toate drumurile in afara îs sufocate de rable,câte magazine cu haine de firma avem in Oradea... niciunul căci ar falimenta...așa ca sa ne acceptam sărăcia ca suntem lipiți,de aia și suntem frustrați și invidioși...
Postat 10 Ianuarie 2020, 07:49 de ProCivilizatie
Schimbul de noapte continuare
Revizionistul ticalos abereaza. Productie se face in Bihor. Doar Clujul are un PIB mai mare in zona Nord-Vest, si totusi, salariile in Bihor sunt cele mai mici din aceasta regiune! Patronii sa umble la buzunar si sa plateasca mai mult. Bugetarii nu probleme. Leafa lor merge, ca unsa. :)
Postat 10 Ianuarie 2020, 02:37 de 232
Schimbul de noapte
Iar bate campii revizionistul parsiv. I-au dat balele. Problema nu e in alta parte. Problema e aici. Patronii sa plateasca mai mult. Pana si la Satu Mare salariile sunt mai bune.
Postat 10 Ianuarie 2020, 02:26 de 232
Schimbul de noapte
Iar bate campii revizionistul parsiv.I-a dat balele. Problema nu e in alta parte. Problema e aici. Patronii sa plateasca mai mult. Pana si la Satu Mare salariile sunt mai bune.
Postat 10 Ianuarie 2020, 02:25 de 232
Robert...
...ai adunat ceva obida.Ai punctat bine citeva idei.Oradea pare a fi o Romanie a anilor 80 in miniatura.O romanie in care nu mai voiai sa traiesti,apasata ,gri,falsa.Dar in background povestea romaniei ceausiste e MAREATA.Pornim din 65, causescu secretar pcr&prezident;67 decret avort(aveau nevoie de forta de munca pentru viitor); 68 cehoslovacia,mare prietenie cu occidentul;rezultatul: acces la finantare si tehnologie(dacia de ex.).Zic unii ca anii 72-78 au fost the greatest.Romania nu toaca banii,se dezvolta.82 incapacitate de plata,datorie vreo 8 mld.$.Incepe the dark age:cartele,restrictii,economii,lipsuri toate pe spatele populatiei.Defapt se derula programul de rambursare accelerata a datoriei.Martie 89 succeeded,Romania e LIBERA.Dar era sleita,in fierbere,in pragul exploziei.Trebuia un mic detonator,Batrinul n-a inteles,desi fusese avertizat.Zic unii ca trebuia lichidat pentru ca ar fi vrut sa faca o banca cu prietenii arabi,cu care sa finanteze NEONEROS tari in curs de dezvoltare,concurenta la fmi si alte structuri.Concluzie : The truth is out there...X-files. Deci sa avem rabdare.
Postat 09 Ianuarie 2020, 23:51 de excalibur
Genuine alexander the great
Era unu sandu in istoria antica,niste smecheri au vrut sa rida de el punindu-l sa deznoade un nod complicat.Omu a scos sabia si a despicat nodul...s-a mictionat pe nodul lor gordian,cum ar veni.Cam asa se pisa bucurestiul pe vaslui,teleorman si bihor,asijderea.Apropo ,gigacaloria iese in buckarest la vreo 400 lei,da restu' e subventie.Ca a jghierat UE la noi ca zero subventii,rati ai naibii,dupa ce v-am luat subsolul,scoateti banu'.Intre timp Profetul&Stanecula facura investitii,calcule savante,contracte,certificate si au ajuns la aceeasi concluzie:Bihorul,la aceleasi salarii ca-n teleorman, merita un pret corect:325-50 subventie.Subventia e ilegala,deci nu tinem cont de ea.Si-acum,dragi violatori ai limbii,s-asteptam Caderea Bucurestilor.Ca sa ne ridem...
Postat 09 Ianuarie 2020, 23:16 de excalibur
excalibur
Și există o soluție pt București, tu ai sa plătești și noi pt ca RADET sa nu de-a faliment.
Postat 09 Ianuarie 2020, 22:42 de sandu1260
excalibur
Frustratu-le la 160/Ron cum sa nu de-a faliment RADET-ul. Pai din cauza asta da faliment, da faliment din cauza unora ca tine care s-au mutat din județ la oraș și când au văzut că aici nu e că la ei , încep cu disperare și atacuri.
Postat 09 Ianuarie 2020, 22:40 de sandu1260
In Romania soarele rasare ...la Bucuresti
Domnu' Dan. O statistica pentru Orsdea n-ati gasit?Ce avem noi cu judetul, de care ne-am desprins in tinerete si ne-am mutat la Oradea,la inceput la internat, mai apoi la apartament?La Oradea e bine,nu stim PIB-ul pe cap dar gigacaloria e 275 versus 160 bucale, iar otl e 3lei versus 1.5 bucale.Nu, nu va da faliment cet-ul bucurestilor,nici radet-ul,nici STB-ul,fiti linistit.In curind, vom exporta experienta dobindita in oradea in tot judetul, ne vedem peste citiva ani cu statisticile, get ready...
Postat 09 Ianuarie 2020, 20:26 de excalibur
Cu alte cuvinte, povestea cu atragerea resursei umane către Oradea ...
... rămâne doar în mintea "diliilor" care zic că au capacitate managerială și administrativă, dar care nu vor să priceapă că există în mod natural un echilibru financiar global demonstrat deja !?! Dacă o autoritate publică locală cheltuie mulți bani (din taxe, impozite, credite, surse neramburasabile, etc) ... înseamnă că, de fapt, cetățeanul e cel ce plătește "factura" !?! E și invers ... unde "individul" manifestă o prea mare bunăstare în raport comparativ cu alte colectivități de indivizi, autoritatea responsabilă a locului va fi subordonată intereselor punctuale. Totul se face echilibrat ... ca să poți cuantifica "frumos și așezat" atât bunăstarea individuală cât și prosperitatea comună. Oradea este un prost exemplu din acest punct de vedere !?!
Postat 09 Ianuarie 2020, 18:45 de CrisDumi
Robert
Investițiile sunt confortul tău.
Postat 09 Ianuarie 2020, 18:44 de sandu1260
Vai și vai
Sărăcie lucie adică. Doar în capul lui Bolojan Oradea creste ca făt frumos. Nu-i bai, la taxe nu ne bate nimeni nici măcar Bucureștiul. Noi facem investiții! Ma întreb și eu ca totuși pt ce? Dc nu se vede nimic în nivelul de trai. Mitul ca o infrastructura bună îți aduce și un nivel de trai mai bun a căzut definitiv la Oradea. Cifrele sunt deja rușinoase chiar și pt panaramele care se numesc antreprenori. Sunt niște vai de mama lor de nu reușesc sa asigure măcar un venit cât de cât pt angajați da cârâie toată ziua ca nu au forță de muncă. Continuați tot asa și în curând voi veți centra și voi veți da și gol ca în reclama. Mai rău ca la Satu Mare unde s-a făcut zero în toți acești ani în care cică noi duduiam. Doar din rău în mai rău. În Oradea sa spui ca ești patron ar trebui sa fie o rușine Bine ca primăria a întins covorul rosu pt toți investitorii de doi bani(și la vederea cifrelor e absolut îndreptățit sa ii numesc asa) le-a făcut parc industrial, le-a dat facilități fiscale ba unii au mai luat și ajutor de stat. Mai bine nu se baga primăria în toată povestea asta ca numa rău a făcut.Acuma suntem rezolvați pe câțiva zeci de ani. Au adunat toate firmele astea de super lohn, șomaj nu avem ca doar cine e în stare fuge de aici cum apuca asa ca ceva investitori de perspectiva nu mai prindem. Facultatea e și ea varza nu atrage nimic cum fac cele din Cluj (o grămadă de firme IT și nu numai) Bolojan abia acum s-a trezit ca industria din Oradea ne duce în gard și acum vrea sa construiască clădiri de birouri în centru dacă, dacă mai atrage ceva servicii, bănci, IT ceva ca în curând salariul mediu în Oradea va fi sub cel din Bangladesh de unde spera unii sa aducă muncitori.
Postat 09 Ianuarie 2020, 17:50 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON