URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2018, 12:22

Reciclaţi inteligent! Din această săptămână, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest le vor explica în cartiere orădenilor colectarea selectivă în trei fracţii

Reciclaţi inteligent! Din această săptămână, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest le vor explica în cartiere orădenilor colectarea selectivă în trei fracţii LECŢIA DE ECOLOGIE. Preşedinţii celor 126 de asociaţii de proprietari incluse în programul pilot au fost invitaţi lunea trecută la Primărie, unde viceprimarul Florin Birta şi directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, le-au explicat noile reguli pe care ei şi vecinii lor vor trebui să le respecte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul pilot de colectare selectivă a deşeurilor în trei fracţii - reziduală, umedă şi biodegradabilă - intră în linie dreaptă.

După ce s-au consultat cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari incluse în program, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, şi directorul general marketing-economic al RER Vest, Pálhegyi Zoltán, se vor întâlni faţă în faţă cu orădenii, pentru a le preda recipientele pe care vor trebui să le folosească şi pentru a le explica noile reguli, de reciclare inteligentă.

Pentru atingerea ţintelor

Sala mare a Primăriei a găzduit întâlnirea dintre Birta, Pálhegyi şi preşedinţii asociaţiilor incluse în programul pilot, prilej cu care viceprimarul a explicat motivul pentru care 126 de asociaţii vor colecta separat resturile biodegradabile: pe scurt, Oradea trebuie să crească gradul de reciclare, ca să nu plătească penalităţi către Administraţia Fondului de Mediu.

"Începând cu anul 2019 trebuie să reducem deşeurile cu 45%. Acest procentaj este reprezentat de diferenţa dintre cantitatea de deşeuri care intră pe poarta Eco Bihor şi cantitatea reciclabilă, procentajul pe care reuşim să îl deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracţii, umedă şi uscată, dar prin programul pilot pe care îl vom demara de la 1 iunie dorim includerea a încă unei fracţii, fracţia biodegradabilă. Acest deşeu biodegradabil nu numai că este foarte mult, dar e şi foarte greu ca tonaj. El nu ar mai fi depozitat, ci transformat într-un compost, o soluţie de reciclare", a spus Birta.

Premiu pentru conştiincioşi

La rândul său, Pálhegyi Zoltán le-a explicat concret orădenilor cum se va face colectarea în trei fracţii: în containerele galbene vor arunca în continuare ambalajele reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă etc.), în cele maro, pe care acum le vor primi de la operatorul de salubritate, trebuie să ajungă strict deşeurile biodegradabile, iar în cele negre resturile reziduale, care nu se încadrează în celelalte două categorii. Biodeşeuri sunt resturile de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne (inclusiv peşte), caşcaval şi brânzeturi.

Preşedinţii de asociaţii au mai aflat că programul pilot va dura 6 luni, iar asociaţia de proprietari care va aduna cele mai multe biodeşeuri, respectând regulile de colectare, va fi scutită de plata serviciului de salubritate pentru un an. Majoritatea preşedinţilor de asociaţii au lăudat iniţiativa şi au apreciat că este necesară.

Coşuri şi saci pentru toţi

Începând din această săptămână, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest vor merge în cartiere pentru întâlniri cu cetăţenii implicaţi în programul pilot, prilej cu care se vor şi împărţi sacii de hârtie şi coşurile de gunoi anume achiziţionate.

Mai precis, fiecare proprietar de apartament va primi câte 90 de saci de hârtie în care să arunce deşeurile biodegradabile şi un coş de gunoi în care să ţină sacul. Recipientul este anume creat pentru biodeşeuri, având orificii care permit aerului să circule, împiedicând astfel declanşarea procesului de fermentaţie. În urma consultărilor cu specialişti italieni, s-a ajuns la concluzia că un sac se va umple în 2 zile, astfel că cei 90 de saci ar trebui să ajungă pentru toate cele 6 luni de implementare a programului pilot.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor orădenii vor primi şi pliante despre colectarea în trei fracţii, dar şi răspunsuri la alte întrebări pe care ar putea să le formuleze.

Ne vedem în cartiere!

Prima "şedinţă" va avea loc luni, 21 mai, de la ora 18, la asociaţia de proprietari Piaţa 1 Decembrie 56, locatarii fiind deja anunţaţi prin mesaje afişate în scările de bloc şi flyere lăsate la fiecare uşă. La fel vor fi "convocaţi", cu două zile înainte, toţi orădenii aşteptaţi la aceste întâlniri.

Primăria şi RER Vest îi îndeamnă pe cetăţeni să dea curs invitaţiilor, pentru a putea să afle în acest fel toate informaţiile utile. Totuşi, cei care nu vor reuşi să participe vor putea ulterior să ia coşul de gunoi, sacii şi pliantele informative de la preşedinţii de asociaţii. Apoi, desigur, nu le rămâne decât să respecte noua regulă...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre colectarea selectivă în trei fracţii? Cum credeţi că poate fi implementat cu succes acest proiect în Oradea?

Eu mă bucur că Primăria şi RER au făcut acest pas, în Occident de mult se întâmplă aşa. E nevoie însă de multă educaţie printre cetăţeni.

Viorel

Nu cred în reuşita proiectului, pentru că avem alte probleme. În ţarcuri intră ţiganii, împrăştie gunoaiele, containerele arată cum arată.

Marinel Suciu

Iniţiativa este bună, dar ar trebui ca fiecare bloc să aibă propriul ţarc cu containere. Altfel, oamenii vor arunca vina unii pe alţii.

Loredana Papp

Primăria mai bine s-ar gândi să îngroape toate containerele în subteran, este prea multă mizerie pe metru pătrat, iar de miros nu mai vorbesc.

Florica Roşca

Mă bucur că se încearcă, dar cred că va fi foarte greu. Abia s-au obişnuit oamenii cu două fracţii. Poate dacă fiecărui orădean i se dau explicaţii...

Sanda Aurelia

Îmi place iniţiativa, dar să premiezi o singură asociaţie este prea puţin. Trebuie să se dea premii la primele 10 asociaţii şi pedepse la ultimele 10.

Gheorghe Hălmăgean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cred ca...
Cred ca ar trebui inceput cu salubrizarea zonelor ocupate de actualele containere _galbene-albastre-verzi. Cei de la RER le-au aruncat in drum, accesul fiind foarte greu-jenant atunci cand ploua si trebuie sa te scufunzi in noroiul amestecat cu gunoaie. "Civilizatii" din zonele acestor containere nu se obosesec sa arunce resturile in containere ci le arunca jos, zona devenind o mocirla gretoasa, mizerabila!
Postat 21 Mai 2018, 23:12 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON