URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2015, 16:01

Rânduială în curăţenie: Noul regulament de salubritate al Oradiei introduce colectarea deşeurilor pe timp de noapte în centrul oraşului

Rânduială în curăţenie: Noul regulament de salubritate al Oradiei introduce colectarea deşeurilor pe timp de noapte în centrul oraşului NEGRU VS. GALBEN. Aşa cum prevede noul regulament de salubritate, orădenii trebuie să arunce deşeurile menajere numai în pubelele sau containerele negre, în timp ce locul deşeurilor reciclabile este în recipientele sau în sacii galbeni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joia trecută noul regulament de salubritate al oraşului, în forma propusă de conducerea Primăriei. Colectarea selectivă a deşeurilor a rămas o obligaţie principală pentru orădeni, dar amenzile pentru nerespectarea acestor reguli au scăzut. Noul regulament schimbă totodată modul de colectare a deşeurilor în centru, unde vor fi obligatorii intervenţiile nocturne.

Amenzi pentru străini

Noul regulament de salubritate al oraşului prevede clar: ţarcurile cu containerele asociaţiilor de proprietari trebuie să fie închise permanent. Primăria este cea care va stabili modalitatea de închidere şi va şi plăti pentru realizarea sistemelor de închidere, iar după ce vor fi încuiate, orice persoană străină suprinsă în interiorul unui ţarc riscă o amendă între 300 şi 500 de lei.

După colectarea deşeurilor, muncitorii operatorului licenţiat de salubritate vor fi obligaţi să lase ţarcul curat, iar după plecarea lor, responsabilitatea păstrării curăţeniei revine asociaţiei de proprietari.

Colectare pe întuneric

Regulamentul mai aduce o schimbare importantă: obligativitatea colectării deşeurilor pe timp de noapte în centrul istoric şi la instituţiile publice. Perimetrul în care pubelele vor fi golite între orele 22 şi 6 este delimitat de străzile Muzeului, Piaţa Creangă, Menumorut, Decebal, Matei Basarab, Sucevei, Piaţa Cetăţii, Piaţa Emanuil Gojdu, Bulevardul Magheru şi strada Republicii. Data exactă de aplicare a acestei modificări urmează să fie anunţată de operatorul RER Ecologic Service. Acelaşi operator de salubritate va amenaja anul acesta în oraş două platforme unde orădenii vor putea să predea oricând deşeurile voluminoase.

Noul regulament a stabilit şi reducerea cuantumului amenzilor aplicate persoanelor fizice, care vor putea fi sancţionate cu sume între 300 şi 500 lei, în timp ce vechea reglementare prevedea o limită maximă de 1.000 lei. Pe de altă parte, furtul deşeurilor nu mai este considerat contravenţie, ci infracţiune, astfel încât persoanele care şi-au făcut un obicei din a „şuti” PET-urile ar face bine să se gândească de două ori înainte de a risca să fie prinse...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON