URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2015, 16:01

Rânduială în curăţenie: Noul regulament de salubritate al Oradiei introduce colectarea deşeurilor pe timp de noapte în centrul oraşului

Rânduială în curăţenie: Noul regulament de salubritate al Oradiei introduce colectarea deşeurilor pe timp de noapte în centrul oraşului NEGRU VS. GALBEN. Aşa cum prevede noul regulament de salubritate, orădenii trebuie să arunce deşeurile menajere numai în pubelele sau containerele negre, în timp ce locul deşeurilor reciclabile este în recipientele sau în sacii galbeni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joia trecută noul regulament de salubritate al oraşului, în forma propusă de conducerea Primăriei. Colectarea selectivă a deşeurilor a rămas o obligaţie principală pentru orădeni, dar amenzile pentru nerespectarea acestor reguli au scăzut. Noul regulament schimbă totodată modul de colectare a deşeurilor în centru, unde vor fi obligatorii intervenţiile nocturne.

Amenzi pentru străini

Noul regulament de salubritate al oraşului prevede clar: ţarcurile cu containerele asociaţiilor de proprietari trebuie să fie închise permanent. Primăria este cea care va stabili modalitatea de închidere şi va şi plăti pentru realizarea sistemelor de închidere, iar după ce vor fi încuiate, orice persoană străină suprinsă în interiorul unui ţarc riscă o amendă între 300 şi 500 de lei.

După colectarea deşeurilor, muncitorii operatorului licenţiat de salubritate vor fi obligaţi să lase ţarcul curat, iar după plecarea lor, responsabilitatea păstrării curăţeniei revine asociaţiei de proprietari.

Colectare pe întuneric

Regulamentul mai aduce o schimbare importantă: obligativitatea colectării deşeurilor pe timp de noapte în centrul istoric şi la instituţiile publice. Perimetrul în care pubelele vor fi golite între orele 22 şi 6 este delimitat de străzile Muzeului, Piaţa Creangă, Menumorut, Decebal, Matei Basarab, Sucevei, Piaţa Cetăţii, Piaţa Emanuil Gojdu, Bulevardul Magheru şi strada Republicii. Data exactă de aplicare a acestei modificări urmează să fie anunţată de operatorul RER Ecologic Service. Acelaşi operator de salubritate va amenaja anul acesta în oraş două platforme unde orădenii vor putea să predea oricând deşeurile voluminoase.

Noul regulament a stabilit şi reducerea cuantumului amenzilor aplicate persoanelor fizice, care vor putea fi sancţionate cu sume între 300 şi 500 lei, în timp ce vechea reglementare prevedea o limită maximă de 1.000 lei. Pe de altă parte, furtul deşeurilor nu mai este considerat contravenţie, ci infracţiune, astfel încât persoanele care şi-au făcut un obicei din a „şuti” PET-urile ar face bine să se gândească de două ori înainte de a risca să fie prinse...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON