URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2018, 13:00

Orașul văzut de sus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până acum am luat parte la două dezbateri publice organizate de Primăria Oradea. La prima, organizată acum câțiva ani, la orele amiezii, câțiva tineri ecologiști erau tratați de sus și muștruluiți de un viceprimar. De la a doua, dedicată Regulamentului privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă frontul stradal sau regimul de înălțime, am avut așteptări mai mari. Îl citisem și mi s-a părut abuziv, ilogic, ilegal și plin de ambiguități. Nu am fost singurul.

La dezbatere am fost vreo 20 de persoane. Unii am ridicat obiecții, alții aveau întrebări sau doar erau curioși. Deși întâlnirea a avut loc la o oră normală și a fost condusă chiar de primar, secondat de specialiștii PMO, răspunsurile lor au fost mai degrabă replici lansate într-o atmosferă tot mai ostilă.

După câteva săptămâni, regulamentul dezbătut a fost votat, aproape fără modificări, de consilieri locali care, probabil, nici măcar nu-l citiseră. Obiecțiile cetățenilor primiseră răspunsuri scrise în doru’ lelii, lăsându-mi impresia că ne-am întors pe vremea consiliilor populare, când deciziile se luau cu consultarea maselor, dar tot conducătorii aveau dreptate.

A fost o experiență din care am tras următoarele concluzii: 1. Pentru PMO dezbaterea publică a fost o corvoadă inutilă, o formalitate impusă de lege. 2. PMO vede dezbaterea ca pe o înfruntare cu cetățeni tip Ghiță-contra, care vor doar să bage bețe-n roate planurilor sale. 3. Dacă numărul cetățenilor prezenți la dezbatere este mai mic decât numărul de locuitori, rezultă că majoritatea orădenilor sunt de acord cu proiectul. 4. Poți pune sub nasul cetățeanului orice înșiruire de cuvinte pentru că el, oricum, nu înțelege. 5. Scopul scuză mijloacele.

Nu știu dacă responsabilă de situație este mentalitatea PMO, sau indiferența cetățeanului, prea indolent pentru a se informa, dar care sare ca ars când măsurile îl afectează direct. Știu însă că Primăria nu este Orașul, ci doar administratorul său, printr-un mandat încredințat de cetățeni pentru a lucra în folosul și în interesul lor. Un administrator care nu vede în orădeni parteneri de dezbatere, le desconsideră părerea și îi privește, cu superioritatea dată de putere, tot mai de sus.

Mircea Jacan
cetățean al Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
"Orașul văzut de sus"- misto
Un text bine conturat.Daca in poza ar fi fost cladirea recent distrusa de incendiu, am fi putut interpreta dezastrul ca o contrapondere la regulamentul supraimpozitarii. Adica a semanat vint prin acel regulament abuziv,dictatorial,oneros... acuma culege furtuna ,cautind fonduri pentru restaurare,donatii etc. Adica megaincendiul e un SEMN ca steaua lui incepe sa paleasca si ar fi timpul sa calce mai usor pe iarba.
Postat 31 August 2018, 00:30 de excalibur
suntem un popor de specialisti
Autorul articolului pare bine intentionat si demersul sau e corect: cetatenii trebuie sa intrebe Primaria si sa ceara explicatii. Nu este firesc ca un om sau chiar majoritatea consilierilor sa faca ceea ce le place, deoarece rezultatul (obtinut pe banii tuturor) poate sa fie dezastruos (ne putem trezi cu "rapirea din serai" in Centru, deoarece asa are Vicele la el acasa si lui chiar ii place!). Pe de alta parte Orasul are nevoie de un Plan de Urbanism facut profesionist, iar asta poate presupune incurajarea costructiilor cu etaj si incadrarea intr-o "linie" arhitecturala deja existenta, care ofera caracterul actual al Orasului. In concluzie: imaginea de ansamblu o dau proiectele lucrate de profesionisti, iar promovarea acestora se face prin masuri legislative (populare sau nu, intelese sau nu de catre plebe).
Postat 30 August 2018, 08:40 de decalog
Orașul văzut de jos
Dacă punem acum rigla, palatul episcopal se aliniază perfect cu clădirea vecină. Ce folos? Avea mult mai mult farmec înainte.
Postat 29 August 2018, 22:36 de User anonimizat
Cetățean al Oradiei,Mircea Jacan- Respect
Subscriu intru-totul opiniei și observațiillor Dvs.
Postat 29 August 2018, 21:58 de platona
Articol degeaba
Nimic concret, vorbarie goala. Domnule cetatean, spune-ne ceva, de ex. intrebarile pe care dumneata le-ai pus, sa incercam sa ne dam seama daca au fost la obiect replicile autoritatilor, asta daca ni le impartasesti si pe alea. Altfel esti doar un alt soricel pripasit pe aici.
Postat 29 August 2018, 14:58 de Neutryno
Trist..
..dar adevarat. Si ne mai miram ca au ajuns psd-istii la putere..
Postat 29 August 2018, 13:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON