Până acum am luat parte la două dezbateri publice organizate de Primăria Oradea. La prima, organizată acum câțiva ani, la orele amiezii, câțiva tineri ecologiști erau tratați de sus și muștruluiți de un viceprimar. De la a doua, dedicată Regulamentului privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă frontul stradal sau regimul de înălțime, am avut așteptări mai mari. Îl citisem și mi s-a părut abuziv, ilogic, ilegal și plin de ambiguități. Nu am fost singurul.
La dezbatere am fost vreo 20 de persoane. Unii am ridicat obiecții, alții aveau întrebări sau doar erau curioși. Deși întâlnirea a avut loc la o oră normală și a fost condusă chiar de primar, secondat de specialiștii PMO, răspunsurile lor au fost mai degrabă replici lansate într-o atmosferă tot mai ostilă.
După câteva săptămâni, regulamentul dezbătut a fost votat, aproape fără modificări, de consilieri locali care, probabil, nici măcar nu-l citiseră. Obiecțiile cetățenilor primiseră răspunsuri scrise în doru’ lelii, lăsându-mi impresia că ne-am întors pe vremea consiliilor populare, când deciziile se luau cu consultarea maselor, dar tot conducătorii aveau dreptate.
A fost o experiență din care am tras următoarele concluzii: 1. Pentru PMO dezbaterea publică a fost o corvoadă inutilă, o formalitate impusă de lege. 2. PMO vede dezbaterea ca pe o înfruntare cu cetățeni tip Ghiță-contra, care vor doar să bage bețe-n roate planurilor sale. 3. Dacă numărul cetățenilor prezenți la dezbatere este mai mic decât numărul de locuitori, rezultă că majoritatea orădenilor sunt de acord cu proiectul. 4. Poți pune sub nasul cetățeanului orice înșiruire de cuvinte pentru că el, oricum, nu înțelege. 5. Scopul scuză mijloacele.
Nu știu dacă responsabilă de situație este mentalitatea PMO, sau indiferența cetățeanului, prea indolent pentru a se informa, dar care sare ca ars când măsurile îl afectează direct. Știu însă că Primăria nu este Orașul, ci doar administratorul său, printr-un mandat încredințat de cetățeni pentru a lucra în folosul și în interesul lor. Un administrator care nu vede în orădeni parteneri de dezbatere, le desconsideră părerea și îi privește, cu superioritatea dată de putere, tot mai de sus.
Mircea Jacan
cetățean al Oradiei
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.