URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2018, 13:00

Orașul văzut de sus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până acum am luat parte la două dezbateri publice organizate de Primăria Oradea. La prima, organizată acum câțiva ani, la orele amiezii, câțiva tineri ecologiști erau tratați de sus și muștruluiți de un viceprimar. De la a doua, dedicată Regulamentului privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă frontul stradal sau regimul de înălțime, am avut așteptări mai mari. Îl citisem și mi s-a părut abuziv, ilogic, ilegal și plin de ambiguități. Nu am fost singurul.

La dezbatere am fost vreo 20 de persoane. Unii am ridicat obiecții, alții aveau întrebări sau doar erau curioși. Deși întâlnirea a avut loc la o oră normală și a fost condusă chiar de primar, secondat de specialiștii PMO, răspunsurile lor au fost mai degrabă replici lansate într-o atmosferă tot mai ostilă.

După câteva săptămâni, regulamentul dezbătut a fost votat, aproape fără modificări, de consilieri locali care, probabil, nici măcar nu-l citiseră. Obiecțiile cetățenilor primiseră răspunsuri scrise în doru’ lelii, lăsându-mi impresia că ne-am întors pe vremea consiliilor populare, când deciziile se luau cu consultarea maselor, dar tot conducătorii aveau dreptate.

A fost o experiență din care am tras următoarele concluzii: 1. Pentru PMO dezbaterea publică a fost o corvoadă inutilă, o formalitate impusă de lege. 2. PMO vede dezbaterea ca pe o înfruntare cu cetățeni tip Ghiță-contra, care vor doar să bage bețe-n roate planurilor sale. 3. Dacă numărul cetățenilor prezenți la dezbatere este mai mic decât numărul de locuitori, rezultă că majoritatea orădenilor sunt de acord cu proiectul. 4. Poți pune sub nasul cetățeanului orice înșiruire de cuvinte pentru că el, oricum, nu înțelege. 5. Scopul scuză mijloacele.

Nu știu dacă responsabilă de situație este mentalitatea PMO, sau indiferența cetățeanului, prea indolent pentru a se informa, dar care sare ca ars când măsurile îl afectează direct. Știu însă că Primăria nu este Orașul, ci doar administratorul său, printr-un mandat încredințat de cetățeni pentru a lucra în folosul și în interesul lor. Un administrator care nu vede în orădeni parteneri de dezbatere, le desconsideră părerea și îi privește, cu superioritatea dată de putere, tot mai de sus.

Mircea Jacan
cetățean al Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
"Orașul văzut de sus"- misto
Un text bine conturat.Daca in poza ar fi fost cladirea recent distrusa de incendiu, am fi putut interpreta dezastrul ca o contrapondere la regulamentul supraimpozitarii. Adica a semanat vint prin acel regulament abuziv,dictatorial,oneros... acuma culege furtuna ,cautind fonduri pentru restaurare,donatii etc. Adica megaincendiul e un SEMN ca steaua lui incepe sa paleasca si ar fi timpul sa calce mai usor pe iarba.
Postat 31 August 2018, 00:30 de excalibur
suntem un popor de specialisti
Autorul articolului pare bine intentionat si demersul sau e corect: cetatenii trebuie sa intrebe Primaria si sa ceara explicatii. Nu este firesc ca un om sau chiar majoritatea consilierilor sa faca ceea ce le place, deoarece rezultatul (obtinut pe banii tuturor) poate sa fie dezastruos (ne putem trezi cu "rapirea din serai" in Centru, deoarece asa are Vicele la el acasa si lui chiar ii place!). Pe de alta parte Orasul are nevoie de un Plan de Urbanism facut profesionist, iar asta poate presupune incurajarea costructiilor cu etaj si incadrarea intr-o "linie" arhitecturala deja existenta, care ofera caracterul actual al Orasului. In concluzie: imaginea de ansamblu o dau proiectele lucrate de profesionisti, iar promovarea acestora se face prin masuri legislative (populare sau nu, intelese sau nu de catre plebe).
Postat 30 August 2018, 08:40 de decalog
Orașul văzut de jos
Dacă punem acum rigla, palatul episcopal se aliniază perfect cu clădirea vecină. Ce folos? Avea mult mai mult farmec înainte.
Postat 29 August 2018, 22:36 de User anonimizat
Cetățean al Oradiei,Mircea Jacan- Respect
Subscriu intru-totul opiniei și observațiillor Dvs.
Postat 29 August 2018, 21:58 de platona
Articol degeaba
Nimic concret, vorbarie goala. Domnule cetatean, spune-ne ceva, de ex. intrebarile pe care dumneata le-ai pus, sa incercam sa ne dam seama daca au fost la obiect replicile autoritatilor, asta daca ni le impartasesti si pe alea. Altfel esti doar un alt soricel pripasit pe aici.
Postat 29 August 2018, 14:58 de Neutryno
Trist..
..dar adevarat. Si ne mai miram ca au ajuns psd-istii la putere..
Postat 29 August 2018, 13:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON