URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2018, 11:21

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Petöfi avea cândva pavilion pentru spectacole în aer liber, chioşcuri de alimentaţie şi o cofetărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1850. La marginea orașului

Actualul Parc Petöfi se afla, mai demult, într-o zonă virană între localitatea Olosig și complexul de clădiri aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Terenul a rămas liber și după alipirea Olosigului la oraş. După darea în folosință a gării feroviare, zona a devenit mai frecventată, iar apropierea de Palatul Baroc și de catedrală cerea o minimă amenajare.

Piața avea formă triunghiulară, fiind mărginită de un șir de case pe partea sudică (numit Új sor - Șirul Nou). În vecinătate exista și o cazarmă, aleile din jurul piațetei fiind folosite de husari pentru plimbări.

Amenajarea parcului a fost făcută la solicitarea şefului Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz. Acesta a fost episcop între 1887 și 1902, iar în toamna anului 1888 a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare.

Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările. Amenajările au fost realizate rapid, cu un număr consistent de muncitori, fiind trasate alei și plantați castani, tei și brazi, ultimii aduși din grădina personală a episcopului.

Parcul Petofi din Oradea2018. Parc cu tradiție

După finalizarea lucrărilor, noua grădină a fost predată orașului, devenind spațiu public. Ulterior, în parc a fost amenajat un pavilion pentru spectacole în aer liber, apoi chioșcuri de alimentație publică și o cofetărie.

Cu timpul, în jurul parcului au fost parcelate toate terenurile libere și a început ridicarea de case, cele mai mari fiind pe latura nordică, edificate în jurul anului 1900. În deceniile următoare parcul a devenit o zonă obișnuită de promenadă a orădenilor.

A fost dotat cu o fântână arteziană și echipamente de joacă pentru copii, existente și astăzi. Aleile au fost asfaltate și echipate cu bănci. Unitățile de alimentație publică au dispărut, dar în parc se află două statui și un bust.

Statuile îi reprezintă pe Bethlen Gábor, principele Transilvaniei între 1613-1629, și pe József Attila, unul dintre cei mai importanți poeți maghiari ai secolului XX. În capătul dinspre strada Republicii este bustul poetului Petöfi Sándor. Acum parcul îi şi poartă numele, denumirea Schlauch Lörincz fiind luată de parcul aflat în jurul Palatului Baroc. Locul face legătura şi în prezent între zona palatului episcopal și centrul urbei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
1
::::::::)))))) lllooooolll
Postat 14 Octombrie 2018, 15:18 de Sandu1206
!!!
Ba b.!Eu studiile de drept le-am făcut! Nu le-am finalizat cu licență pentru că operația a ochi și să nu rada cineva ca....Sorbo! Ei da! Eu sunt aproape de locul acela! PE PARIU CA VEI FI ÎNAINTEA MEA?
Postat 14 Octombrie 2018, 14:53 de soricel
tsd
Daca tot esti nemultumit de Centru , de Cetate , de drumuri , de poduri , de viata de oradean in general iata ca prin grija municipalitatii ai acolo la tine acasa tot ce vrei . Ai Universitatea la doi pasi in caz ca te gandesti sa iti reiei studiile de drept , ai " alimentara " la Auchan , ai Jumbo langa tine in caz ca dai in mintea copiilor , ai Piata Ocsko peste drum si cimitirul peste gard cand ti-o veni vremea . Deci nu ai nici un motiv sa te mai flenduri prin oras , sa comentezi de tramvaie si autobuze , ca un incurca - lume ce esti . Esti dator pe viata lui Bolojan !
Postat 14 Octombrie 2018, 14:36 de 1
Soricel
Când au fost concerte în piața Unirii ai comentat și tu și Bihoreanoradean, când le-au mutat in cetate ați comentat. Ei acu e bine, concerte la Ocska . Și nu îți trebuie bilet că tu locuiești dincolo strada. Decibeli multi, și să aud comentarii apoi.
Postat 14 Octombrie 2018, 13:11 de Sandu1206
!!! Mancati-aș
Acum concerte în Ocska! Geacardea...cardea..gialino mura...geacardea ce mișto! Marva Bolojan! Aprobat PNL
Postat 14 Octombrie 2018, 12:40 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON