URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2010, 11:06

Giganţii Oradiei, uitaţi de-a binelea de autorităţi

Giganţii Oradiei, uitaţi de-a binelea de autorităţi LEMN DE FOC. Mâncaţi de o boală necunoscută de biologii români, întrucât sunt pomi exotici, cei trei arbori Sequoia Gigantea din Oradea riscă să ajungă lemne de foc. Mai grav este că nicio instituţie publică nu îşi asumă răspunderea asupra lor. Singurii care se mai îngrijesc de specialii copaci sunt directorul şcolii Dacia şi biologul Ana Marossy
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atât de înalţi, de parcă ar vrea să fie cu orice preţ deasupra clădirilor, cei trei arbori Sequoia Gigantea din Oradea sunt "mâncaţi" de mai mulţi ani de o boală necunoscută.

Autorităţile locale se leapădă de ei, specialiştii spunând, fiecare, că cei trei giganţi nu se află în grija lor. Înălţimii  lor i se adaugă, astfel, o la fel de mare singurătate...

Trei, Doamne, şi toţi trei

Poate nu ştiaţi, dar în toată România există zece arbori Sequoia Gigantea, iar trei dintre ei sunt în Oradea! Asta n-a determinat, însă, autorităţile să le uşureze traiul în vreun fel.

Originari din California şi Sierra Nevada (SUA), acestor copaci li se spune şi arbori-mamut pentru că pot ajunge la o înălţime de 145 de metri şi o circumferinţă a trunchiului de 40 de metri. Mai mult, ei pot atinge şi vârste matusalemice, de peste o mie de ani. Tocmai aceste cifre ce-i caracterizează îi fac atât de speciali, pentru că în toată lumea doar ulmul australian atinge înălţimi mai mari decât Sequoia.

episcop.jpgCele trei exemplare din Oradea, aflate în curtea Şcolii Generale "Dacia", au între 100 şi 150 de ani, potrivit biologului Ana Marossy. "Din câte ştiu eu, au fost plantaţi în Oradea de episcopul Lorinc Schlauch (foto), pe vremea căruia s-a făcut şi Parcul Petofi şi cel al Palatului Baroc, din vecinătate", spune biologul.

Peste tot în lume, aceşti arbori sunt trataţi ca nişte monumente naturale, datorită grandorii şi longevităţii lor. În Oradea însă, pare că autorităţile au şi uitat de existenţa lor.

Presupuneri

De mai bine de şapte ani, cei trei arbori, înalţi de 15 metri, suferă de o boală ce îi omoară încet, dar sigur. Tot mai multe crengi din coroanele lor sunt veştejite şi nu sunt deloc trataţi. "Sunt plante exotice şi nu am cu cine să mă consult pe problema lor", recunoaşte biologul orădean. Aşa că s-a mers pe bănuieli: "Presupunem că le trebuie umezeală, pentru că în mediul lor natural nu doar că au sol umed, ci şi coroana stă în aburi".

Directorul şcolii "Dacia", Florian Hava, spune că arborii sunt udaţi permanent, însă nici el nici alţi angajaţi ai şcolii nu ştiu ce altceva ar putea să le facă. Curtea şcolii e împrejmuită, astfel că numai elevii şi profesorii mai au acces în zona în care îşi fac veacul cei trei arbori. Iar în afară de Marossy şi de directorul şcolii, nimeni altcineva nu pare să se intereseze de cei trei arbori.

"Nu la noi"

În timp ce Agenţia pentru Protecţia Mediului, aflată la doi paşi, ştie că cei trei arbori sunt în administraţia Primăriei Oradea, reprezentanţii municipalităţii spun că nu sunt în custodia lor. Surprinzător, cei trei Sequoia nu sunt nici în îngrijirea fostului Inspectorat pentru Protecţia Plantelor, în prezent transformat în Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei Agricole.

Ana Marossy site.jpg"Se ocupă de ei doar biologul Ana Marossy (foto)", spune Ioan Babău, consilier în cadrul Unităţii Fitosanitare. Deşi admite că Marossy nu este o instituţie publică şi că se îngrijeşte de arbori din pasiune, în timp ce normal ar fi ca Unitatea să şi-i asume, Babău spune că n-are ce face, întrucât cei trei Sequoia nu sunt în evidenţa instituţiei.

"Noi ne ocupăm mai mult de pomi fructiferi", spune şi Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole.

Aşa că nu rămâne decât ca directorul Florian Hava şi biologul Ana Marossy să se îngrijească în continuare de cele trei monumente naturale ale Oradiei. Pentru că, oricât ar fi de mari, autorităţile se fac că nu-i văd...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON