URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 15:02

Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demersul porneşte de la o realitate nu tocmai încurajatoare pentru ţara noastră. Astfel, în România, avem 3.756.000 de ferme mici (cu valoare standard sub 8.000 euro), care reprezintă 96,7% din totalul exploatațiilor agricole. Participarea la formele asociative este însă foarte scăzută, sub 1% din fermierii români făcând parte din acestea. Spre comparație, în UE media de organizare este de 34%, iar în Olanda 104%.

Asocierea în agricultură poate îmbrăca diverse forme, de la asociații de producători (înființate conform Ordonanței 26/2000, în special cu scop de reprezentare), cooperative agricole (care desfășoară activități economice în baza legii 566/2004), societăți agricole (conform Legii 36/1991), case de ajutor reciproc, fonduri mutuale de asigurări (reglementate prin OUG 64/2013), până la camere agricole şi obști, composesorate.

Potrivit europarlamentarului, asocierea fermierilor are mai multe avantaje, în primul rând economice. “Accesarea mai uşoară a fondurilor europene, posibilitatea de negociere a unui preţ mai bun al produselor, posibilitatea de negociere a unui preţ mai mic al costurilor de producţie, cooperativa degrevează producătorul de responsabilitatea vânzării, cooperativa face un branding şi un marketing mai bun al produselor - sunt doar câteva dintre atuurile pe care le prezintă asocierea. În plus, există posibilitatea de negociere a unui preț mai mic al inputurilor (costuri mai reduse), membrii își extind producția și se capitalizează, crește standardul de viață al acestora. Membrii sunt expuși astfel la informație, inovație, au acces la proiecte de colaborare, clustere în agricultură”, explică Daniel Buda.

Asociația/cooperativa poate oferi servicii diverse către membri, şi anume servicii tehnice și servicii de informare și consultanță, mai mult, poate face investiții în infrastructuri de depozitare sau procesare. Asocierea în agricultură determină trecerea de la vânzarea produselor agricole neprocesate către produsele cu valoarea adăugată, fiind puse în valoare resursele locale. Asociația poate să fie mai aproape de consumator, prin lanțuri scurte de distribuție, sau poate intermedia vânzarea prin intermediul marilor retaileri, târguri, magazine, crescând puterea de negociere a membrilor. Lista avantajelor asociaţiei nu se opreşte aici, adăugându-se şi gestiunea mai bună a riscurilor în agricultură (prin crearea unor fonduri mutuale), posibilitatea realizării unor parteneriate (de exemplu, cu institute de învățământ), crearea de locuri de muncă şi fiscalizarea veniturilor şi bani la bugetul de stat.

„UE sprijină agricultorii încurajând înființarea de organizații de producători (acestea le permit agricultorilor să se grupeze pentru a-și putea vinde produsele în mod colectiv, căpătând astfel mai multă influență pe piață în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente),  alte forme de cooperare care pot acorda agricultorilor un avantaj mai mare pe piață și care pot crește marjele de profit și competitivitatea, crearea unor tipuri de producție specializate, cum ar fi agricultura ecologică,  relațiile contractuale pe tot parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente şi crearea de fonduri mutuale și de sisteme de asigurări, pentru a permite agricultorilor să facă față mai bine instabilității pieței sau scăderii bruște a prețurilor”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON