URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2019, 11:47

4 ani de #Colectiv. Filmările secrete, ascunse publicului, Guvernului și procurorilor de DSU! (VIDEO)

4 ani de #Colectiv. Filmările secrete, ascunse publicului, Guvernului și procurorilor de DSU! (VIDEO) foto: Libertatea

Dezvăluiri tulburătoare, făcute, joi, de Libertatea. Ziarul a intrat în posesia unui filmuleț de 20 de minute și 40 de secunde, făcut chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului din urmă cu 4 ani de la clubul Colectiv, și care a fost ascuns până acum de superiorii lui și nici măcar nu se află la dosar. „Cele 20 de minute filmate imediat după cel mai mare dezastru din istoria recentă a României n-au fost făcute publice și nu au fost analizate”, arată sursa citată.

Intervențiile de amploare se filmează mereu la ISU. Imaginile de la Colectiv sunt dramatice și arată felul în care s-au mobilizat autoritățile la fața locului. „Din respect pentru victime, redacția a decis să blureze fețele celor aflați în agonie și ale morților. Am considerat că interesul public ca oamenii să știe adevărul nu va fi afectat, în condițiile în care relevant este felul în care au acționat salvatorii în primele zeci de minute, intervenție care, până astăzi, a fost ascunsă de către ISU și IGSU, două structuri ale Ministerului de Interne. În rest, filmul este prezentat integral, așa cum a fost realizat el chiar de către salvatori”, arată sursa citată.

“Lasă-i în p**a mea”!

Revoltător este că aceste scene, edificatoare, nu au fost niciodată analizate de către autorități, pentru că ar fi fost dosite în sertare de către șefii Departamentului pentru Situații de Urgență. Imaginile arată cum răniții și morții sunt scoși „ca pe saci” din club, iar la un moment dat cineva se întreabă dacă a fost activat planul roșu de intervenție.

„Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte și arse, dacă mai respiră sau nu, sau să încerce manevre de resuscitare la faţa locului. Calificați sau nu ca paramedici, pompierii au obligația să acționeze ca salvatori”, arată Libertatea.

Revoltător este și că, spre dimineață, pe înregistrare se aude cum un colonel, Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU, cedează nervos și înjură morții: “Lasă-i în p**a mea”!

Când, în ianuarie 2016, corpul de Control al Guvernului Cioloș a început evaluarea intervenției de la Colectiv, sursa Libertății susține că ”generalul Gheorghe Pop i-a dus un CD lui Raed Arafat, care, realizând ce arată imaginile, a spus să rămână la el. Dar Arafat n-a știut că mai există copii”.

Libertatea l-a contactat și pe șeful corpului de control al Guvernului Cioloș, Valentin Mircea, cel care a coordonat raportul asupra intervenției de la ”Colectiv”, un raport critic elaborat în martie 2016 și în care au consemnat, printre altele că ”a fost în mare parte o acțiune necoordonată” și  ”au existat elemente de improvizație din partea autorităților”. La acea vreme, șeful DSU, Raed Arafat, a contrat dur raportul, făcându-i amatori pe cei care s-au ocupat de el, cerând rescrierea lui. 

Din discuțiile purtate cu avocații din dosarul ”Colectiv”, care se judecă din 2016, niciunul dintre ei nu știe ca la dosar să fie o astfel de filmare. De altfel, filmarea nici măcar nu este la dosar, mai scrie Libertatea.ro.

Nu știu nimic

În discuția cu jurnaliștii de la Libertatea, Raed Arafat nu a recunoscut înregistrarea, spunând că „nici nu am văzut așa ceva, din ce îmi amintesc”. „Din verificările mele, un astfel de film nu a ajuns la DSU și nici nu mi-a adus dl. Gen. Pop așa ceva, am verificat inclusiv cu dânsul!”, a spus el. De altfel, în noaptea de miercuri spre joi, Raed Arafat a început să-i ironizeze pe Facebook pe jurnaliști.

”Cine ştie despre ce este vorba şi ce surprize “senzaţionale" vom avea din partea domnului Tolontan şi a jurnaliştilor acestuia în următoarele două săptămâni!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

UPDATE: Şefii ISU, explicaţii neconvingătoare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a ascuns imaginile filmate cu intervenția la clubul Colectiv de acum patru ani, pentru că astfel de filmări sunt furnizate organelor abilitate doar la cerere, a susținut joi, colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general. Reprezentanții IGSU prezenți la conferință nu au putut să dea un răspuns coerent atunci când au fost întrebați de ce nu au dat imaginile către procurori, care ceruseră identificarea tuturor camerelor de luat vederi și obținerea înregistrărilor audio-video de la fața locului.

”Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a adăugat Radu. Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că ”imaginile nu au fost cerute punctual în acea solicitare”. El a spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini, adăugând că ”nu difuzăm imagini pentru vizualizări”.

Întrebat decă în urma acestor imagini își dă cineva demisia și dacă își reproșează ceva, Cristian Radu a răspuns: ”Amploarea intervenției în cazul Colectiv a fost una fără precedent. Procedural, nu am identificat aspecte care să arate încălcări ale procedurii de intervenție. Repet, nu am ascuns nimănui aceste imagini, nu se furnizează din oficiu astfel de imagini. Nu a fost o decizie în acest sens, să nu difuzăm acele imagini”. Colonelul Cristian Radu a spus și că nu l-a informat Raed Arafat despre film, confirmând declarația secretarului de stat, care a susținut că nu a știut despre el.

Singura reacţie a lui Raed Arafat a fost aceea de a anunţa, într-o postare pe Facebook, că va prezenta un punct de vedere referitor la filmul din noaptea tragediei de la Colectiv abia după comemorarea acestui eveniment, dar și după alegerile prezidențiale.

 Aflați mai multe despre acest caz cutremurător în articolul URMĂRIȚI LIVE | Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON