URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2019, 16:41

Colocviile Muzeului Țării Crișurilor, reluate în noul sediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu şi Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu organizează o nouă ediție a Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor.

Seria de colocvii, care în anii trecuți a avut oaspeți de seamă din mediul academic - cum ar fi prof. univ. dr. Emil Aluaş, prof. univ. dr. Pompiliu Teodor, prof. univ. dr. Claude Karnoouh -, reîncepe, de astă dată în sediul nou al instituției muzeale, invitat fiind prof. univ. dr. Sabin Luca (foto), director-general al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Prezentarea, intitulată „Un oraş preistoric din Europa. Situl neolitic de la Turdaş-Luncă (jud. Hunedoara)”, va fi susținută marți, 19 martie, începând cu ora 18:00, în sala de proiecții filme aflată la parterul sediului Muzeului (Str. Armatei Române nr. 1/A).

Arheologul Sabin Luca este coordonatorul cercetărilor care au început în anul 2011 cu ocazia declanşării lucrărilor la autostrada Sibiu-Nădlac. Aşezarea urbană descoperită pe traseu este socotită de specialiştii români în domeniu, şi nu numai, cea mai veche de acest fel din Transilvania şi, implicit, din România.

Are o suprafaţă de 100 ha, din care s-au cercetat în ultimele campanii 11 ha, pe care s-au găsit fortificaţii, cartiere, iar printre ruinele acestora vase şi statuete antropomorfe şi zoomorfe dintr-o perioadă de timp care datează „de dinainte de piramide, mai concret de prin anul 4.200 î.Hr”. Civilizaţiei Turdaş îi aparţin şi cele trei tăbliţe de lut de la Tărtăria, pe care se păstrează cea mai veche scriere din lume (cca. 7.000 de ani în urmă).

Prezentarea va fi urmată de o sesiune de discuții cu publicul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON