URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
01 Iunie 2018, 13:51

Doi miniştri şi patru foşti miniştri au venit la "ziua" Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă este o zi de sărbătoare şi mulţi oameni sunt în mini-vacanţă, vineri a fost agitaţie în campusul Universităţii din Oradea. Cu prilejul deschiderii lucrărilor Consiliului Naţional al Rectorilor, for care în premieră se reuneşte în urbea de pe Crişul Repede, dar şi a împlinirii a 55 de ani de învăţământ continuu la Universitatea locală, instituţia a avut numeroşi musafiri.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete (fost cadru didactic asociat al Universităţii orădene), şi patru foşti miniştri ai Educaţiei - Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang - au participat la ceremonie, alături de peste 60 de rectori ai universităţilor din ţară şi de oficialităţi orădene, mai precis prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. De asemenea, sala a fost plină de profesori ai Universităţii, dar şi de reprezentanţi ai studenţilor la nivel naţional, inclusiv preşedintele ANOSR, orădeanul Marius Deaconu.

Laude pentru Maghiar

În debutul ceremoniei, după ce corul Departamentului de Muzică a cântat impresionant imnul României şi imnul "Gaudeamus igitur", rectorul Constantin Bungău a prezentat un istoric al Universităţii, amintind că în Oradea există învăţământ superior încă de acum 238 de ani, când aici s-a înfiinţat Academia de Drept. De asemenea, Bungău a prezentat cifrele care caracterizează azi Universitatea: 17.615 studenţi, din care 807 străini, 900 de cadre didactice, 102 conducători de doctorate ori 98 de programe de studii.

După ce şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a salutat invitaţii, au primit cuvântul oficialii din Bucureşti şi Oradea şi rectori ai altor universităţi. Aproape fără excepţie, discursurile lor nu au impresionat, însă.

Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Andronescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara cifre false de studenţi.

Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.

Laude şi versuri

În timp ce ministrul Educaţiei, Valentin Popa, s-a arătat gelos pentru că Universitatea din Oradea are cor, iar universitatea pe care până nu demult a condus-o el, de la Suceava, n-are Facultate de Muzică, ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete (foto), a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, astăzi preşedinte al CNR, a găsit un alt motiv să laude Universitatea, măcar mai important pentru societate. "Universitatea din Oradea, cred eu, este cunoscută în România pentru ce a făcut cu privire la consolidarea universităţilor din perspectiva de motor al dezvoltării locale", a spus Cîmpeanu. De altfel, relaţia universitarilor cu Primăria şi mediul de afaceri local a fost lăudată de mai mulţi vorbitori.

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din TimişoaraUn moment aparte a aparţinut rectorului Marilen Pirtea (foto) de la Universitatea de Vest din Timişoara, care, pentru cei care nu ştiau acest lucru, a dezvăluit că este bihorean, născut la Ştei şi mutat în oraşul de pe Bega în urmă cu 20 de ani. El a recitat şi versuri, "Oriunde te-ar duce valul / Te cheamă la el Ardealul. / Oriunde te-ar dorul / Te cheamă la el Bihorul", fiind lăudat apoi intens de audienţă.

Mai aplecat spre realitate a părut liderul sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, care a insistat, în discursul său, pe faptul că universităţile trebuie să urmărească angajabilitatea absolvenţilor.

Ceremonia s-a încheiat, desigur, cu cântecul "La mulţi ani", în interpretarea aceluiaşi cor.

Universitatea din Oradea rămâne gazda Consiliului Naţional al Rectorilor până duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da ce cauta MANG acolo?
?
Postat 02 Iunie 2018, 00:31 de Sandu1201
PCR transpartinic. Ep. Un subiect de reflecție pentru guvernarea PSD-ALDE: Un Stat slab/divizat = un stat cu multe ”Sorbonici” şi cu multe unităţi şcolare segregate (etnic ş.a.).
I. ”Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Antonescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara numere false de studenţi.” 1. Nu a fost, din păcate, singurul păcat (profesional) al primului rector a UO; 2. Promovarea la catedră şi în funcţii de conducere (ex: decan) a unor personaje cu IQ relativ şi cu apucături și mentalități securiste/bolșevice, în detrimentul unor intectuali/dascăli ”pur-sânge”, a dus la porecla de ”Sorbonica” a UO. Un singur exemplu: tov. intelectual tomnatec Bara Vasile sr. ”Statul pararel”, fost şi actual, ştie de ce! II. ”Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.” 1. Un subiect de reflecţie (şi acţiune) pentru conducerea UO şi PSD Bihor. Bănuesc că cunoaşteţi faptul că UO are şi o facultate de construcţii, cadastru şi arhitectură. De ce Masterplanul UO, cu care se tot mândreşte ”faraonul” nostru, nu a fost realizat de către profesioniștii UO, printr-un Serviciu/Departament de ”Servicii şi consultanţă” al FCCA-UO? Pentru că: a) populimea orădeană ar fi scos mai puţini bănuţi din buzunare, pentru realizarea acestuia; b) (probabil) ar fi fost Masterplan mai bun, conceput de cadre didactice competente ale UO? c) banii primiţi pentru întocmirea acestui Masterplan ar fi intrat doar în visteria UO, deci, probabil, ar fi fost dirijați şi pentru satisfacerea unor nevoi firești ale studentului UO (ex: completarea/diversificarea fondului de carte/reviste de specialitate al BUO atât de necesar unui proces de învăţământ de calitate)? III. ”…ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete, a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.” 1. Probabil că domnul ministru a auzit şi despre ”realizările măreţe” ale Centrul Național de Cercetări Geotermale din cadrul UO, pe vremea când Ovidiu, G. era ”Cabinet nr. 2” al acestuia şi şeful ”fabricii de diplome” cu PL: Oradea, bdul Dacia, 30, etaj V. Dacă studenţii de UO ar cunoaşte cu ce s-au ocupat părinții acestuia, ar înțelege mai bine cum a funcţionat ”Statul pararel” în ”Epoca boşevică” şi cum a evoluat acesta după 1989. Şi ”George” de ”Sorbonica” ştie de ce! IV În loc de concluzii. 1. Doresc, ca şi ceilalţi bihoreni de bună credinţă, ca UO să devină un ”Imperial College London” în versiune orădeană. Lucru realizabil după ce și UO va avea în fruntea sa manageri model Spiru Haret. PS.: 1. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir (”Antena 3”); 2. Critica constructivă dăunează grav ”intelectualilor” cu mentalități și apucături model Elena Ceaușescu; 3. Comentariu demn (și) de atenția: a) doamnelor din conducerea centrală PSD; b) conducerii ANOSR.
Postat 02 Iunie 2018, 00:30 de stefan
Ca musca la *.
Ei tot vin ... precum trenul care trece printr-o gara pustie.
Postat 01 Iunie 2018, 21:00 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON