URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
01 Iunie 2018, 13:51

Doi miniştri şi patru foşti miniştri au venit la "ziua" Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă este o zi de sărbătoare şi mulţi oameni sunt în mini-vacanţă, vineri a fost agitaţie în campusul Universităţii din Oradea. Cu prilejul deschiderii lucrărilor Consiliului Naţional al Rectorilor, for care în premieră se reuneşte în urbea de pe Crişul Repede, dar şi a împlinirii a 55 de ani de învăţământ continuu la Universitatea locală, instituţia a avut numeroşi musafiri.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete (fost cadru didactic asociat al Universităţii orădene), şi patru foşti miniştri ai Educaţiei - Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang - au participat la ceremonie, alături de peste 60 de rectori ai universităţilor din ţară şi de oficialităţi orădene, mai precis prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. De asemenea, sala a fost plină de profesori ai Universităţii, dar şi de reprezentanţi ai studenţilor la nivel naţional, inclusiv preşedintele ANOSR, orădeanul Marius Deaconu.

Laude pentru Maghiar

În debutul ceremoniei, după ce corul Departamentului de Muzică a cântat impresionant imnul României şi imnul "Gaudeamus igitur", rectorul Constantin Bungău a prezentat un istoric al Universităţii, amintind că în Oradea există învăţământ superior încă de acum 238 de ani, când aici s-a înfiinţat Academia de Drept. De asemenea, Bungău a prezentat cifrele care caracterizează azi Universitatea: 17.615 studenţi, din care 807 străini, 900 de cadre didactice, 102 conducători de doctorate ori 98 de programe de studii.

După ce şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a salutat invitaţii, au primit cuvântul oficialii din Bucureşti şi Oradea şi rectori ai altor universităţi. Aproape fără excepţie, discursurile lor nu au impresionat, însă.

Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Andronescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara cifre false de studenţi.

Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.

Laude şi versuri

În timp ce ministrul Educaţiei, Valentin Popa, s-a arătat gelos pentru că Universitatea din Oradea are cor, iar universitatea pe care până nu demult a condus-o el, de la Suceava, n-are Facultate de Muzică, ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete (foto), a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, astăzi preşedinte al CNR, a găsit un alt motiv să laude Universitatea, măcar mai important pentru societate. "Universitatea din Oradea, cred eu, este cunoscută în România pentru ce a făcut cu privire la consolidarea universităţilor din perspectiva de motor al dezvoltării locale", a spus Cîmpeanu. De altfel, relaţia universitarilor cu Primăria şi mediul de afaceri local a fost lăudată de mai mulţi vorbitori.

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din TimişoaraUn moment aparte a aparţinut rectorului Marilen Pirtea (foto) de la Universitatea de Vest din Timişoara, care, pentru cei care nu ştiau acest lucru, a dezvăluit că este bihorean, născut la Ştei şi mutat în oraşul de pe Bega în urmă cu 20 de ani. El a recitat şi versuri, "Oriunde te-ar duce valul / Te cheamă la el Ardealul. / Oriunde te-ar dorul / Te cheamă la el Bihorul", fiind lăudat apoi intens de audienţă.

Mai aplecat spre realitate a părut liderul sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, care a insistat, în discursul său, pe faptul că universităţile trebuie să urmărească angajabilitatea absolvenţilor.

Ceremonia s-a încheiat, desigur, cu cântecul "La mulţi ani", în interpretarea aceluiaşi cor.

Universitatea din Oradea rămâne gazda Consiliului Naţional al Rectorilor până duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da ce cauta MANG acolo?
?
Postat 02 Iunie 2018, 00:31 de Sandu1201
PCR transpartinic. Ep. Un subiect de reflecție pentru guvernarea PSD-ALDE: Un Stat slab/divizat = un stat cu multe ”Sorbonici” şi cu multe unităţi şcolare segregate (etnic ş.a.).
I. ”Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Antonescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara numere false de studenţi.” 1. Nu a fost, din păcate, singurul păcat (profesional) al primului rector a UO; 2. Promovarea la catedră şi în funcţii de conducere (ex: decan) a unor personaje cu IQ relativ şi cu apucături și mentalități securiste/bolșevice, în detrimentul unor intectuali/dascăli ”pur-sânge”, a dus la porecla de ”Sorbonica” a UO. Un singur exemplu: tov. intelectual tomnatec Bara Vasile sr. ”Statul pararel”, fost şi actual, ştie de ce! II. ”Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.” 1. Un subiect de reflecţie (şi acţiune) pentru conducerea UO şi PSD Bihor. Bănuesc că cunoaşteţi faptul că UO are şi o facultate de construcţii, cadastru şi arhitectură. De ce Masterplanul UO, cu care se tot mândreşte ”faraonul” nostru, nu a fost realizat de către profesioniștii UO, printr-un Serviciu/Departament de ”Servicii şi consultanţă” al FCCA-UO? Pentru că: a) populimea orădeană ar fi scos mai puţini bănuţi din buzunare, pentru realizarea acestuia; b) (probabil) ar fi fost Masterplan mai bun, conceput de cadre didactice competente ale UO? c) banii primiţi pentru întocmirea acestui Masterplan ar fi intrat doar în visteria UO, deci, probabil, ar fi fost dirijați şi pentru satisfacerea unor nevoi firești ale studentului UO (ex: completarea/diversificarea fondului de carte/reviste de specialitate al BUO atât de necesar unui proces de învăţământ de calitate)? III. ”…ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete, a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.” 1. Probabil că domnul ministru a auzit şi despre ”realizările măreţe” ale Centrul Național de Cercetări Geotermale din cadrul UO, pe vremea când Ovidiu, G. era ”Cabinet nr. 2” al acestuia şi şeful ”fabricii de diplome” cu PL: Oradea, bdul Dacia, 30, etaj V. Dacă studenţii de UO ar cunoaşte cu ce s-au ocupat părinții acestuia, ar înțelege mai bine cum a funcţionat ”Statul pararel” în ”Epoca boşevică” şi cum a evoluat acesta după 1989. Şi ”George” de ”Sorbonica” ştie de ce! IV În loc de concluzii. 1. Doresc, ca şi ceilalţi bihoreni de bună credinţă, ca UO să devină un ”Imperial College London” în versiune orădeană. Lucru realizabil după ce și UO va avea în fruntea sa manageri model Spiru Haret. PS.: 1. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir (”Antena 3”); 2. Critica constructivă dăunează grav ”intelectualilor” cu mentalități și apucături model Elena Ceaușescu; 3. Comentariu demn (și) de atenția: a) doamnelor din conducerea centrală PSD; b) conducerii ANOSR.
Postat 02 Iunie 2018, 00:30 de stefan
Ca musca la *.
Ei tot vin ... precum trenul care trece printr-o gara pustie.
Postat 01 Iunie 2018, 21:00 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)
 • Accident, pe DN 1: Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza a zburat cu maşina peste un gard. „Scula rea nu piere!” (FOTO)
 • Carambol cu patru autoturisme lângă Real. O maşină a fost aruncată pe contrasens (FOTO)
 • Deghizaţi în Superman, Batman, Iron Man şi Spider Man, poliţiştii rutieri din Oradea au dus cadouri copiilor internaţi în Spitalul Municipal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON