Chiar dacă este o zi de sărbătoare şi mulţi oameni sunt în mini-vacanţă, vineri a fost agitaţie în campusul Universităţii din Oradea. Cu prilejul deschiderii lucrărilor Consiliului Naţional al Rectorilor, for care în premieră se reuneşte în urbea de pe Crişul Repede, dar şi a împlinirii a 55 de ani de învăţământ continuu la Universitatea locală, instituţia a avut numeroşi musafiri.
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete (fost cadru didactic asociat al Universităţii orădene), şi patru foşti miniştri ai Educaţiei - Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang - au participat la ceremonie, alături de peste 60 de rectori ai universităţilor din ţară şi de oficialităţi orădene, mai precis prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. De asemenea, sala a fost plină de profesori ai Universităţii, dar şi de reprezentanţi ai studenţilor la nivel naţional, inclusiv preşedintele ANOSR, orădeanul Marius Deaconu.
Laude pentru Maghiar
În debutul ceremoniei, după ce corul Departamentului de Muzică a cântat impresionant imnul României şi imnul "Gaudeamus igitur", rectorul Constantin Bungău a prezentat un istoric al Universităţii, amintind că în Oradea există învăţământ superior încă de acum 238 de ani, când aici s-a înfiinţat Academia de Drept. De asemenea, Bungău a prezentat cifrele care caracterizează azi Universitatea: 17.615 studenţi, din care 807 străini, 900 de cadre didactice, 102 conducători de doctorate ori 98 de programe de studii.
După ce şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a salutat invitaţii, au primit cuvântul oficialii din Bucureşti şi Oradea şi rectori ai altor universităţi. Aproape fără excepţie, discursurile lor nu au impresionat, însă.
Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Andronescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara cifre false de studenţi.
Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.
Laude şi versuri
În timp ce ministrul Educaţiei, Valentin Popa, s-a arătat gelos pentru că Universitatea din Oradea are cor, iar universitatea pe care până nu demult a condus-o el, de la Suceava, n-are Facultate de Muzică, ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete (foto), a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.
Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, astăzi preşedinte al CNR, a găsit un alt motiv să laude Universitatea, măcar mai important pentru societate. "Universitatea din Oradea, cred eu, este cunoscută în România pentru ce a făcut cu privire la consolidarea universităţilor din perspectiva de motor al dezvoltării locale", a spus Cîmpeanu. De altfel, relaţia universitarilor cu Primăria şi mediul de afaceri local a fost lăudată de mai mulţi vorbitori.
Un moment aparte a aparţinut rectorului Marilen Pirtea (foto) de la Universitatea de Vest din Timişoara, care, pentru cei care nu ştiau acest lucru, a dezvăluit că este bihorean, născut la Ştei şi mutat în oraşul de pe Bega în urmă cu 20 de ani. El a recitat şi versuri, "Oriunde te-ar duce valul / Te cheamă la el Ardealul. / Oriunde te-ar dorul / Te cheamă la el Bihorul", fiind lăudat apoi intens de audienţă.
Mai aplecat spre realitate a părut liderul sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, care a insistat, în discursul său, pe faptul că universităţile trebuie să urmărească angajabilitatea absolvenţilor.
Ceremonia s-a încheiat, desigur, cu cântecul "La mulţi ani", în interpretarea aceluiaşi cor.
Universitatea din Oradea rămâne gazda Consiliului Naţional al Rectorilor până duminică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.