URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2020, 14:41

„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO)

„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Cristian Puşcaş (Facebook)
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
„Masacrare în vreme de izolare”: Ecologiştii acuză că în Oradea se taie copaci „pe furiş”. Primăria spune că sunt tăieri autorizate (FOTO) foto: Valentin Leucuţa

Ecologiştii din Oradea acuză Primăria că profită de restricţiile de circulaţie impuse cetăţenilor şi taie copaci din centrul oraşului, mai precis pe malul stâng al Crişului Repede, în zona străzii Principatelor Unite.

O fotografie cu muncitori care doboară arborii a fost postată vineri, pe Facebook, de arhitectul Cristian Puşcaş. "#Staţiîncasă. Ţeapă... pe malul Crişului", a scris acesta. Imaginea a fost distribuită de mai mulţi orădeni, care au criticat tăierile. "Să crăpaţi, precum tăiaţi", "Ei ar trebui tăiaţi, nu copacii" ori "masacru în vreme de izolare", sunt câteva din replicile scrise de cetăţeni.

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta a confirmat că se fac tăieri pe malul Crişului Repede. "În cadrul proiectului de amenajare a malului Crişului, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a obţinut aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi în comisia consultativă a Primăriei. Se taie 11 arbori oţetari, un corcoduş şi trei plopi bolnavi", a declarat edilul.

În locul acestora, a mai spus Birta, Primăria va sădi 50 de platani.

Refăcut din temelii

Primăria Oradea a demarat, în aprilie 2019, proiectul de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede, între podurile Sf. Ladislau şi Centenarului. Lucrările, în valoare totală de 13,3 milioane lei, din care 13 milioane lei din fonduri europene nerambursabile, presupun amenajarea zonei de promenadă aproape de cursul apei, prin înlăturarea şi refacerea carosabilului uzat, turnarea de şapă armată, fixarea bordurilor de granit, montarea corpurilor de iluminat restaurate şi consolidarea scărilor care coboară către mal.

La cota râului se reconstruieşte taluzul şi se montează jardiniere şi corpuri de iluminat placate cu granit. La fel, pe porţiunea dinspre rampă şi Podul Centenarului se montează trepte din blocuri de granit, material cu care vor fi placate şi zidurile de sprijin.

Lucrările sunt efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolution şi Iriconstruct.

UPDATE: Pentru o pistă de biciclete

Ulterior publicării acestui articol, Primăria Oradea a anunţat, printr-un comunicat de presă, că tăierile de arbori sunt prevăzute într-un proiect de amenajare a unei piste de biciclete. 

"Municipiul Oradea derulează în prezent proiectul "Creşterea mobilităţii pietonale şi ciclistice pe malul stâng al Crişului Repede în municipiul Oradea". Acest proiect este finanţat din fonduri europene şi prevede amenajarea malului stâng al Crişului Repede, în zona dintre Podul Sf. Ldislau şi Podul Centenarului. Proiectul include şi plantarea a 50 de arbori (platanus acerifolia) pe aliniamentul malului stâng al Crişului Repede, de-a lungul porţiunii de promenadă, între Podul Ladislau şi Podul Centenarului", se arată în comunicat.

Municipalitatea a mai precizat că pe acest amplasament sunt 51 de arbori, din care 11 oţetari, un corcoduş, 19 ulmi, 5 arţari, un celtis şi 14 plopi. "Agenţia pentru Protecţia Mediului – Bihor, prin avizul nr. 4659/BCFM/18.03.2020, a avizat favorabil tăierea a 15 arbori (11 arbori din specia oţetar, 1 corcoduş şi 3 arbori din specia plop), în locul cărora se vor planta 50 de platani, cu înălţimi cuprinse între 3 metri şi jumătate şi 4 metri", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Autorizațiile date pentru sine ...
... arată că prostul nu-i prost destul, dacă nu-i și fudul cu retardul la purtător !?!
Postat 10 Aprilie 2020, 14:12 de CrisDumi
Ce ajunge
Oazã de nelinişte.
Postat 31 Martie 2020, 23:07 de User anonimizat
Birtinezul face multe ... ok... dar scump și noi plătim
Încălzire scumpă , impozitele mari , străzile orădenii plătesc ... Birtinezul contractează orice lucrare ca trebuie ca nu SE FACE asta contează la noi . Dar CÂT NE COSTA oameni buni ideile acestui mare strateg al României .
Postat 29 Martie 2020, 11:16 de 1977
Ar mai trebui si alte taieri insotite bineinteles de plantari
Intre terasa Spoon si Podul intelectualilor eu zic ca trebuie destul de multi copaci taiati, dar nu deodata ci dupa un plan intins pe cativa ani. Cine se plimba pe acolo stie cum e situatia. Respectivii arbori sunt batrani, 80% uscati si unii dintre ei arata ca in filmele de groaza. As propune sa fie inlocuiti gradual cu altii tineri, dar tot specii care vor avea o talie mare. Inlocuire care sa se faca asa cu binisorul in vreo 5-7 ani...
Postat 28 Martie 2020, 10:56 de Neutryno
joji67
Ce-o ajuns zona aceea ??
Postat 28 Martie 2020, 10:36 de Sandu2100
'trei plopi bolnavi'
Bolnavi sunteti voi, oameni buni. Pur si simplu nu va puteti abtine. Birtinezul fluiera, voi dansati. Oameni fara coloana. Nu pot sa cred ce a ajuns din zona aceea. Rusine!!!! Defapt de voi nu se mai prinde nimic.
Postat 28 Martie 2020, 07:03 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON